OSCE BiH u posjeti JOM-u Jelah

Nakon nedavnih političkih pritisaka na Jedinstvenu organizaciju mladih ( JOM ) Jelah, kao i sramnog pokušaja ucjenjivanja odobravanja sredstava potrebnih za realizaciju pojedinih projekata, rukovodstvo JOM-a je pokrenulo niz zakonskih aktivnosti prema nadležnim institucijama, a sve u cilju osiguravanja slobode djelovanja nevladinog sektora i uspostavljanju zakonskog okvira za budući rad organizacije na području općine Tešanj. .

Jedna od navedenih aktivnosti bilo je i upoznavanje međunarodnih organizacija koje prate rad nevladinog sektora u BiH, kao i odnos lokalnih vlasti prema istim.

Tako je dana 14.01.2011. u prostorijama JOM-a u Omladinskom Kulturnom Centru u Jelahu održan vrlo uspješan sastanak sa visokom delegacijom OSCE-a BiH. Tom prilikom je rukovodstvo organizacije upoznalo predstavnike OSCE-a sa cjelokupnim dešavanjima i problematikom nakon nezakonitog rušenja ciglanskog dimnjaka u Jelahu i političkih pritisaka na rad organizacije i njenih članova, a zbog ukazivanja na nezakonitosti u radu općinske administracije. Predstavnicima OSCE-a je ustupljena i sva relevantna dokumentacija potrebna za buduće kvalitetno praćenje ovog pitanja. Osim ove prioritetne teme našeg sastanka, predstavnici OSCE-a su izrazili spremnost za razvijanjem međusobno saradnje kroz realizaciju pojedinih projekata, kao i mogućnost održavanja tematskih radionica. Na kraju je iskazana puna podrška radu i djelovanju naše organizacije, što nam predstavlja podstrek za naše daljnje djelovanje u borbi za bolji život i društveni okvir za mlade ljude na području općine Tešanj i cjelokupnog bh društva.

Jedinstvena organizacija mladih iz Jelaha i ovom prilikom poziva sve mlade ljude da se aktivno uključe u djelovanje za kvalitetniji i normalniji društveni okvir u lokalnim zajednicama, kao i da svojim idejama i kreativnošću ne dozvole da o njihovom položaju odlučuju osobe koje štite samo lične i kapitalističke interese, a samim tim krše njihova osnovna ljudska prava.

AKTIVNIM DJELOVANJEM MLADI STVARAJU SVIJET KAKAV ZASLUŽUJU….

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. Svaka čast JOM-u iz Jelaha na “radu”? Nakon nedavnih sukoba sa načelnikom i prijetnji s obje strane (razna saopćenja objavljena na ovom i drugim portalima) NVO JOM iz Jelaha je postigla cilj. Htjeli priznati krivicu ili ne, bili projekti JOM-a kvalitetni ili ne, trenutno prijavljeni a i oni u budućnosti će se odobravati. Ovaj potez JOM-a treba poslužiti i ostalim Nevladinim organizacijama sa podrućja općine Tešanj kako treba “sarađivati” sa vladinim sektorom… Postavlja se pitanje da li su ti postupci i pristupi demokratski, ili je po srijedi poznata krilatica “…da cilj ne opravdava sredstvo…”?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *