Haris Sejdić: Crtice iz Beograda. . .

Već nekoliko godina sam intezivno poslovno u Beogradu (nerijetko češće nego i u Sarajevu), tamo imamo i registrovanu firmu (od kraja 2007.godine).
I, naravno, kao i u svemu nakon završenih ili poludovršenih razgovora o poslu, krene uz ručak i piće i neobavezna priča o životu, sportu, politici. . .i bivšoj državi Jugoslaviji i novonastalim državama.

U ponedjeljak 24.01. 2011. godine sam u Beogradu i nakon završetka razgovora o poslu odlazimo na ručak negdje oko 16h u poznati restoran KOVAČ koji se nalazi na Bulevaru Oslobođenja, elitni restoran, gdje odmah do nas već sjedi turbo folk pjevač Aca Lukas i klima nama glavom, klimam i ja.
Sastav je Dragiša- direktor preduzeća čije vlasništvo još nije tačno definisano, uglavnom država je većinski vlasnik, Nebojša je komercijalni direktor, gospodin Radović je suvlasnik svoga preduzeća čiji je suvlasnik i Dragiša, Neša je iz Valjeva i jedan od njihovih većih kupaca i ja, partner iz Bosne i Hercegovine.
Znam nekoliko godina svu trojicu, a Nešu vidim prvi puta.
Od ranije je uvijek bilo malo i neobično i šaljivo to što najmanje njih dvojica u razgovoru više puta su ubacivali kako imaju neke veze sa službom (misle na bivšu državnu bezbjednost, a danas je to isto to samo se zove BIA), a i ja sam u šali pristajao na tu priču jer sam bio četiri godine u komisiji za nadzora rada policije Skupštine ZDK, pa smo se zezali da smo kolege.
Nakon treće flaše vina krene priča kako je velika država (interesantan naziv za SFR Jugoslaviju) bila dobra, pravedna, napredna, kako se radilo, zarađivali, živjelo, provodilo, crveni pasoš koji je otvarao vrata svuda u svijetu, slažem se i ja sa njima i dodajem da bi bilo dobro da je ostala ona Jugoslavija u onim granicama i da je to naravno sa privrednog aspekta tržište sa preko 20 miliona stanovnika i daleko je lakše poslovati i raditi kada je jedno tržište. . . ali, onda krene priča, kako su eto Slovenci i Hrvati podržavani od zapada razvalili SFRJ..

Ja šutim, nerado ulazim u tu vrstu priče, i apolitičan sam kad je sklapanje poslova u pitanju. . Nakon pete flaše vina čujem i da Hrvati nikad nisu ni voljeli Jugoslaviju niti su dali svojo djeci mješovite brakove i .. . već je počela pijanska priča ( usput rečeno jedini ja tu ne pijem nikakav alkohol).
Počinje Neša (jedan od domaćinovih domaćih gostiju) da priča vic kako nije hrabrost otići u Zagreb, popeti se na spomenik Bana Jelačića i vikati „OVO JE SRBIJA !“, hrabrost je sići sa spomenika. . i kako su svi Srbi deca dezertera iz 1389 godine (bitka na Kosovu polju). I Nešu ovi zezaju da radi za službu, kaže on: „ ne ja ne radim za službu, ja radim u službi“.
SMIJEH !!!
Nastavlja se priča kako bi svi oni (BIVŠE JUGOSLOVENSKE REPUBLIKE) sad voljeli da se vrati Jugoslavija, . .a kako su Slovenke lake i prosječne u krevetu . ..ja opet šutim jer nisam nikad baš o tome ramišljao. ..nakon osme (8) flaše vina se može čuti da su crnogorci mafijaši. . da je Milo Đukanović kriminalac. . .da su skoro kao država propali, da sve uvoze, da su sve rasprodali i naravno da nikad nisu imali svoja vina (za vina stvarno nemam pojma). Ne treba napominjati da najmanje šest-sedam godina niko od njih nije bio u Crnoj Gori.

Kosovo nije država, to je mafijaško-kriminalno-reketaška teritorija na jugu Srbije, i nije ispravan naziv Kosovo, nego Kosovo i Metohija.
Na moju opasku da sam bio više puta u Prištini i da se mnogo gradi infrastruktura (autoput, zgrade i ostalo).. . samo se odmahuje glavom (naravno niko od mojih domaćina i njihovih domaćih gostiju nije bio najmanje dvanaest-trinaest godina u Prištini). . . i opet se nastavlja priča da je puno droge, alkohola, prostitucije., nemorala, da su „UNPROFORCI“ došli i da za pare j .. .albanke, pardon šiptarke. .
U devetoj flaši vina svi su isti i alija i tuđman i milošević, s tim da je miloševića zafrkala žena Mira jer on nije toliko bio loš, bio je za dogovor i saradnju (to je pokazao i u Dejtonu). .. Alijin sin je više u beogradu proveo vremena nego u Sarajevu (ne skontah kad je to proveo, ali je proveo) .. . Bogić Bogićević je izdajnik (nije ono glasao ZA uvođenje vanrednog stanja), kao i Stipe Mesić koji je došao u Beograd da ukine SFRJ, a sve je to nastavak politike koju je provodio i Stipe Šuvar (vođa komunista u Hrvatskoj).
I te hodže i popovi, sve je to isto, osim što je Patrijarh Pavle, Bog da mu duši prosti, „bio svetac već i na ovom svetu“, (ne slažem se, ali šutim u sebi), ovaj novi je isto čovjek blage naravi i predobar za Patrijarha. Zukorlić je mafijaš i nije vidio ni M od muftije (hajd ti sad Harise stisni pa im reci da si bio više puta kod Muftije u N.Pazaru i da je on dolazio u Tešanj). Nastavlja se priča da je Zlatko lažni socijaldemokrata, .a da je Banjaluka skoro pa premašila Sarajevo po svemu. . .stan'te ljudi. .. ja sam u Banjaluci na postdiplomskom valjda znam malo više od vas, ne vrijedi . . .već smo daleko otišli, ja svojom uglavnom šutnjom, oni pričom.
Karadžić jest kriv . ali general Mladić (pardon Đeneral) je jedan čestit i častan čovjek. .
U Bosni je ratovao svako protiv svakoga, s tim da su Muslimani malo više nastradali, ali je to sve tako i bilo dogovoreno, nije bilo agresije, niti genocida, . .. Naser Orić je ratni zličinac isto kao i general Krstić.

P.S. ostavio sam ih u 22h i krenuo nazad za Tešanj i usput razmišljao jesam li ja trebao argumentirano reagovati ili samo se zezati i šutiti!
Uspio sam kao plus izvući da je Halid Bešlić dobar pjevač, legenda (jupiiiii). . i da Antalija je ipak svjetska destinacija za odmor, bili su prošlog „leta“ tamo „dve sedmice“ (jupiiiiiiiii). . .i da je Džeko vrhunski igrač . . i da na kraju je Neša ispričao da Srbi imaju dva mora: MORE i MORE BRE!

O Tesanj Net

5 0 komentara

  1. Bio si u komisiji za nadzor policije pa ti je to davalo za pravo da vozis iz Zenice preko svih ogranicenja i da se ne zaustavljas patrolama koje su te pokusavale zaustaviti.
    Kazes zao ti bivse Juge, pa dragi Harise da je ostala ona Juga za kojom toliko zalis misils li da bi bio gazda kao sto si sad. Mislis li da bi tvoji radnici radili po 12-18 sati dnevno za nekih bijednih 300-400 KM, mislis li da bi radnici koji su na cekanju morali vracati platu koju im uplatis u banku. Ne bi prijetio svaki dan otkazima jer bi radnici bili zasticeni. Nije tog bilo u bivsoj Jugi. Nemoj Jugu uopste spominjat, tebi je ovako dobro cak predobro. Nemoj Harise vise se provaljivat …

  2. Jesi li siguran da i ti nisi koju flasu potegnuo?

  3. E moj Harise, eto vidis kakav si ti covjek! Fol poslovni partneri u Srbiji a onda ih ovamo blatis po nekim forumima. Nijhove pare valjaju a kao ljudi nevaljaju. Sta ti smeta “leto” i “dve sedmice”? To oni nemaju pravo na svoj jezik nego se moraju u Srbiji tebi prilagodit? Bio si seljak i ostao si seljak!

  4. Čitajući tekst od gosp. Sejdića, spoznao sam u sebi već utemeljenu činjenicu ,da je još potrebno vremena, promjene strukturalnog miljea na prostoru srbijanskog življa. Zbilja sam svoj zdrav razum potčino staroj ,narodnoj, izreci: Vrijme liječi sve..Podosta je vrmena prošlo pa skoro koračamo ka tridesetljećju bezkonfliktske zemljovodne mašinerije, udomljene u vojne objekte, dočim mašinerija Misli,Pera, nezdrave percepcije, samoomeđijanostću plagiranom povješću srbijanskog mentaliteta/ethosa, NONSTOP RADI IZA KAZALIŠNE/POZORIŠNE SCENE Srbije.Uviđam i ponovo gibam svoj Misao/Um…da li će oživjeti?…da li ću doživjeti ponovno vrijeme „ purpura“, vrijeme slobode barem u kretanju, hodu ulicom, kakvu smo imali u tom periodu…Dok sada u vrijeme „mira“, rekao bih vrijeme mira u jeziku, kada je jeziku dopušteno da govori sve i što god hoće, da nema ograničja apsolutno u bilo kojem segmentu, te da svoj osobni,samoprojektirani, samouvjereni, još gore projekcijsko introspekcijsko stanje brka, i prisvaja ga sebi, a da nije ni svjestan konsekvenci svoje riječi…Volio bih da imamo zdravo sudstvo, koje bih ovakve javne nepotkrijepljene ispade svega i svačega, dalo provjeriti i privesti pravdi,bili oni upravu ili ne. Ne bih da komntiram iznesene samouke/neutemeljene/samoprojektivne Usude/Osude /Presude dotičnog Gospode, ali bih bio jako sretan da oživi onj mudrorijek od Mudraca Istoka: „ Čovjek je vlasnik svoga govora dok šuti, a kada progovori onda on postaje vlasnik njega. „
    Post.Scriptum. htio bih zamoliti Autora da svoje riječi, mišljenje, putujuća saznanja i dalje bilježi u svoj notes, jer svatko ima pravo da piše, bilježi ne morajući biti književnik, pjesnik, niti onaj koji poznaje pravila lingvističkog kursa….Ali, naravno, da svaki tekst treba uredno pregledati te lektorirati i postaviti na portal u urednoj formi…
    S osobitim poštovanje !!!

  5. klan tesanjski

    kolko tito imas godina gospodine larise pa pamtis vrijeme i prije rata,,,,obrisi balu i prihvati se posla,,,,,,,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *