Peruničić: Oduševljeni smo Tešnjom

Kada se osvrnute na svoj igrački put od rodnih Pljevalja pa od Zvezde i svih klubova svjetskog kalibra (PSŽ, Elgoriaga Bidasoa, Kila, Magdeburga, Masenhajma, mađarskog Pika Segeda, španske Barselone i konca preranog završetka karijere u podgoričkoj Budućnosti. Šta smatrate svojim najvišim dometom sjajne karijere a za čim žalite što niste ostvarili i u njoj koja je trajala u kontinuitetu dvije i po decenije?!
Ja u Budućnost sam došao kao prijatelj da se napravi klub, koji nažalost nije uspio. Ostvarila mi se želja da dođem u Zvezdu i da osvojim titulu sa njom. Žal iz 1993. godine kada smo izgubili od Partizana stalno me proganjao. Ta me stvar ispunila, ne toliko kao 1993, osvojio sam titulu i ispunio svoju želju. Što se tiče karijere, ponosan sam što sam u njoj uradio na najbolji i najpošteniji način. Sa 16 godina otišao sam iz Pljevlja. Probijao sam se sam, nisam imao nikakave privelegije. Svoj talenat na sreću pretočio sam u sjajnu karijeru. Ono za čim žalim da kao reprezentativac nisam osvojo ni jedno zlato, ikao smo imali sjajnu generaciju. Žao mi je što bronzana sa SP-a je naš najveći domet. Kad podvučem crtu ispod svoje karijere, jako sam zadovoljan.

Vašu desnicu mnogi pamte posebno protivnički golmani u ligama Španije i Njemačke a tri puta bili ste najbolji igrač lige šampiona. Da li vidite nekoga iz reprezentacije Srbije koji bi vas mogao dosljedno zamijeniti?
Talenata ima. Ja sam mislio da će Ljuba Radulović da me nasljedi. Sjajan je bio na SP za omladince, postigao je 18 golova u finalu. Mislio sam i po konstukciji i po šutu da je moj nasljednik. Međutim, on se zadovoljio samo na talentu. Nije radio na sebi i pogrešan izbor klubova su razlozi da nije napravio karijeru kao ja.

Vječiti rival Partizan je jesenji lider u Super ligi. Kaskate za crno-belim dohvatljivih dva boda a u igri je i Kolubara. Da li mislite da je četa koju predvodi trener Butulija mogla učinti više u prvoj polusezoni i da li ćete se pojačati do nastavka sezone?

Trenutno jest stanje tako. Mi smo krivci jer smo Partizanu poklonili pobjedu u derbiju. Ekipa je dobra. Pojačali smo se sa Radulovićem iz Kolubare. Mi i Partizan borimo se za titulu. Kolubara ima teži raspored a Metaloplastika zaostaje.

Po vašem mišljenju koje su reprezentacije favoriti na 22. Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i koja je po vama najbliža da se osim pehara obogati za 200.000 švajcarskih franaka?

Francuzi su glavni moji favoriti. Danci igraju fenomenalan moderan rukomet, imaju brzinu, snagu, lucidnost. Oni su me oduševili a Hrvatska me razočarala a i Srbija je mogla bolje.

Već nekoliko godina zagovara se regionalana liga od Mađarske do Makedonije. Da li Vi mislite da je moguće formirati jednu takvu ligu i ima li mjesta za klubove iz Bosne i Hercegovine? Da li bi ona po vama imala efekte za promociju balkanskog rukometa u svjetskim okvirima?

Ako se sjetimo liga u staroj Jugoslaviji bila je najjača u Evropi. Ta liga bi bila odskočnica za stvaranje još boljih talenata, klubovi bi napredovali a sa njom bi se privukla i publika, sponzori, mediji.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nikako da pronađe modul da se pojavi na velikoj smotri rukometa, mislimo EP i SP?
Da li mislite da će to poći za rukom treneru Vojislavu Rađi? Da li pratite rukomet u našoj državi i po vašem mišljenju ako ga pratite na kojoj je on razini?

Posljednja utakmica Srbije sa Bosnom nije mjerilo. Niste bili kompletni. Imate Šarića odličnog golmana, Domanović je sjajan pivot, Haramandić je sjajan bek. Očigledno talenata ima. Treba imati sreću i sa grupom. U svakom slučaju želim Vam da dođete na jedno veliko takmičenje.

Gosti ste u Tešnju. Da li ste zadovoljni prijemom kojeg ste imali u gradu „filma i kiselih voda“

Oduševljen sam prijemom u Tešnju. Drago mi je da smo odigrali humanitarnu utakmicu sa Bosnom TS i hvala sjajnoj tešanjskoj publici i Tešnjacima koji su me oduševili.

Kada se opuštate šta u vašem CD-playeru svira?

Rock i to domaći, Van Gog, Prljavo kazalište a mogu da slušam i narodnjake poput Halida Bešlića, Miroslava Ilića. Razočaran sam što moji igrači gledaju razne „Parove“ i „Farme“…

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *