Saopćenje JOM-a za 2010. godinu

Jedinstvena organizacija mladih  „JOM-Jelah“  najviše doprinijela našoj Općini u 2010. godini u odnosu na ostale omladinske organizacije.

Jedinstvena organizacija mladih (u nastavku JOM Jelah) je, početkom 2010. godine, osvježila svoje rukovodstvo i članstvo s većim brojem akademski obrazovanih i perspektivnih mladih ljudi s naših prostora. Po donošenju plana rada za 2010. godinu krenulo se u akciju rada kao niti u jednoj godini prije.
JOM Jelah je u protekloj godini realizirala nekoliko projekata iz oblasti kulture,ekologije,obrazovanja,ljudskih prava i sporta od kojih su najznačajniji :

8.Urban Music Fest Rastok (UMF Rastok)-regionalni muzički festival koji se sastojao iz nekoliko manjih projekata: Promo Rastok (koncert i najava glavnog festivala), Dani amaterske umjetnosti (promociija mladih neafirmisanih umjetnika iz BiH kroz kreativne radionice i izložbe), 8.UMF Rastok (promocija mladih neafirmisanih bendova sa Balkana), Radionica:seksualno i reproduktivno zdravlje mladih (edukativna radionica o spolno prenosivim bolestima), Rastok grupe (međunarodne razmjene), Rastok party (druženje i zabava za sve učesnike i organizatore festivala).

Mini sportski centar (MSC) Piljužići-kompleks sportskih terena na otvorenom koji se sastojao iz nekoliko manjih projekata:  Grafitni zid na MSC, Ogradjivanje preostalog dijela MSC-a, Priključivanje električne energije na MSC. MSC Piljužići će od 2011 godine administrirati i voditi udruženje Univerzalna škola sporta i JOM Jelah će imati ulogu partnera u ovom projektu.

Omladinsko kulturni centar (OKC) Jelah-kulturni centar za mlade koji  se također sastojao iz niza manjih projekata kao:  Izgradnja infrastrukture OKC-a, mokri čvor u zgradi „Budućnost“ na Šibovima čiji je nosioc KUD Jelah, radionice : Viza za budućnost nosioc NVO Mladost, seksualno i reproduktivno zdravlje nosioc  Mladi crvenog križa-Tešanj i tematska druženja u OKC-u.

Streetball Challange-najstariji turnir u uličnoj košarci u regiji.

Efekt Bumerang-projekat za podizanje ekološke svijest i zaštite okoline na kantonalnom nivou.

Ciglanski dimnjak (simbol Jelaha)-projekat za borbu i zaštitu vrijednih spomenika i drugih vrijednosti na općinskom području.

JOM Jelah je pored navedenih projekata dao svoj doprinos u radu manjim omladinskim organizacijama  na prostoru općine i šire. Neke od njih su : NVO „Mladost“ Piljužići, “Omladinski klub“ Miljanovci, “Puls“ Orašje, “Omladinska organizacija“ Odžak, “Centar mladih“ Miljanovci, “Acta non verba“ Sivša.
Također, je kroz svoju edukativnu podršku, pomagao i većem broju neformalnih grupa sa prostora općine Tešanj i općine Doboj-Jug pri pisanju projekata za Omladinsku Banku.
Naša organizacija je u protekloj godini bila učesnik u nekoliko radionica i okruglih stolova:

Radionica: seksualno i reproduktivno zdravlje mladih u Jelahu u organizaciji Mladih iz crvenog križa Tešanj.

Radionica: Mladi u akciji (viza za budućnost) u Jelahu u organizaciji NVO „Mladost“ Piljužići.

Radionica: Inkluzija u Miljanovcima u organizaciji O.Š. „Džemal Bijedić“ Miljanovci.

Forum:  Ključne kompetencije kao cijeloživotno učenje u Sarajevu, u organizaciji CORNO Maglaj.

Radionica: Budućnost je u našim rukama u Derventi u organizaciji udruženja „DON“ Derventa i „Šesto čulo“ Doboj.

Seminar: Mladi u akciji u Prijedoru u organizaciji IPAK Tuzla.

Okrugli stol: Promocija zakona o mladima FBiH za ZE-DO  Kanton u Maglaju u organizaciji CORNO Maglaj.

Okrugli stol: Općina Tešanj kao servis građana u Tešnju.

U protekloj godini u organizaciji je napravljeno 24 sastanka Upravnog odbora i preko 50 radnih sastanaka. Članovi JOM-a Jelah su svo posvećeno vrijeme za sastanke i  projekte trošili na volonterskoj osnovi. Nažalost trenutno nemamo stalno uposlenih u JOM-u. Naša organizacija broji oko 50 aktivnih članova i oko 50 volontera sa prostora općine Tešanj, Maglaj, Doboj, Usora, Doboj-Jug i Teslić. Svi skupa smo, protekle godine, za naše projekte volontirali nekoliko hiljada sati. Protuvrijednost svih projekata koje smo uradili u 2010. godini je oko 70.000,00 KM, što pokazuje da je naša organizacija na prvom mjestu sto se tiče učinka u protekloj godinu, u odnosu na ostale organizacije u našoj općini, te JOM kao takav može stati rame uz rame sa fondom Omladinska Banka Tešanj koji rade prave stvari za mlade na našoj općini.

Želimo se, ovom prilikom, još zahvaliti našim sponzorima: Općini Tešanj, Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Ministarstvu za prostorno uredjenje, promet , komunikacije i zaštitu okoline ZDK, Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, MZ  Jelahu, Privatnom sektoru, koji su prepoznali i podržali naš trud i rad.

Zahvaljujemo se i svim medijima koji prate i promovišu naš rad.
PR Služba JOM-Jelah

O Tesanj Net

14 0 komentara

  1. Interesuje me ko je vršio vrednovanje vaših aktivnosti, vjerovatno između sebe kao i do sada. To je ok ali ne smijete degradirati druga Udruženja jer i oni to mogu isto reći. I da vas pitam “kada ćete već postaviti taj grafitni zid u Piljužićima? Tri godine za redom dobivate sredstva u iznosu od 5000 KM od općine i tri godine za redom dobivate od mozaika 4000 KM za taj zid. Vjerovatno vam je i ove godine prioritet grafitni zid????????

  2. Latentni naziv za JOM, je forum mladih SDP-.a

    taj Urban Music Fest Rastok (UMF Rastok kojim se vi ponosite je dno dna, sami znamo da je to festival koji liči na promociju piva i podsticaja korištenja opojnih droga, na tom vašem rastoku omladina mladja od 18 godina konzumira alkohol u neogranicenim kolicinama, zatim je povecana vjerovatnoca mladjim da probaju travu, jer dobar rok, treba i dobru drogu po uzoru na velike rock zvijezde,

    Mini sportski centar je finansiran iz sredstava fondacije \”Mozaik\” i gradjen je iz tog izvora finansiranja, “kada ćete već postaviti taj grafitni zid u Piljužićima? Tri godine za redom dobivate sredstva u iznosu od 5000 KM od općine i tri godine za redom dobivate od mozaika 4000 KM za taj zid

    Ciglanski dimnjak, je samo izgovor da bi mogli napadat načelnika, ako vam ne valja nacelnik, otkud vam tolika sredstva ko vam je to odobrio, zasto i nakon toliko odobrenih sredstava, Edin hasaničevic, Anid, Mirza i ostali kazu da nacelnik vise voli tešanj nego jelah, nije li obrnuto

  3. Emir Unkic Deba

    Anisa Masic=Amazaga. Almazaga= :-)

  4. griješiš “Mediji su ogledalo društva u kojem se nalaze. Kakva država – takvi mediji. No, opasno je kada je država zavisna varijabla, kada je država onakva kakvi su mediji.,ako je Anisa Masic=Amazaga. Almazaga= onda je desnica= Hilma

  5. Emir Unkic Deba

    Anisa Masic=Almazaga. Almazaga=rješeno bolan.

  6. Ja sam Anisa Masic, jesi me to pozelio,

  7. Emir Unkic Deba

    Rješeno :-)

  8. Pa djesi deba, nesto mi u zadnje vrijeme vise ne napadas nacelnika, ta ti nije Senči uši izvukao….

  9. Emir Unkic Deba

    Rješeno :-)))))

  10. kako je Emir objekat u Kaloševiću legalizovao, samo bratov a ostala dva nisu pošto je Miralem bio na vlasti, i to su odradili, a ovoj dvojici KOJI IMAJU KRAJ NJEGOVOG BRATA se nije moglo uraditi ,kada su se obratili debi i njegovoj porodici oni su trazili puno para jer treba dati Miralemu Unkiću nemoj traziti prijateljstvo od mene dobivaćeš od mene poruke i ja sam SDP al nisam deba i ostali

  11. Emir Unkic Deba

    Rješeno :-)))))) To me želiš uplašiti, kao bezbroj puta dosad.

  12. nisam znala da te plašim, eto neću više, vidi se da te pamet slabo sluzi, valjda sad znas ko je Anisa, jer ti je Anisa poslal istu poruku prije mjesec…stvarno mi se cini da si za onih par napada na Esmira i načelnika rentao tudju pamet…ili ti je to pisao potpresjednim stranke, pardon član dzamijskog odbora, potpresjednici vam u dzamijskim odborima krenuli stopama SDA haman…

  13. Emir Unkic Deba

    Anisa Masic 4. veljača u 11:25 Prijavi
    kako je Emir objekat u Kaloševiću legalizovao, samo bratov a ostala dva nisu pošto je Miralem bio na vlasti, i to su odradili, a ovoj dvojici KOJI IMAJU KRAJ NJEGOVOG BRATA se nije moglo uraditi ,kada su se obratili debi i njegovoj porodici oni su trazili puno para jer treba dati Miralemu Unkiću nemoj traziti prijateljstvo od mene dobivaćeš od mene poruke i ja sam SDP al nisam deba i ostali

  14. “Samo se šejtani istine plaše”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *