OO SDA: Saopćenje za javnost

U nastavku 26. sjednice OV Tešanj izabran je novi predsjedavajući OV Tešanj. Smjenu predsjedavajućeg OV Tešanj je inicirao Klub vijećnika SDA u OV Tešanj.
Postoje stvarni i proceduralno-politički razlozi.

Stvarni razlog za smjenu predsjedavajuće OV Tešanj je ignorisanje zaključka OV-a o podnošenju izvještaja o radu predsjedavajućeg vijeća, a na koji ga je obavezivao zaključak OV donešen 30.06.2010. Umjesto da se Vijeću dala prilika da diskutuje o tome šta je radio (katastrofalno vođenje sjednica vijeća u nekoliko situacija), i ukaže šta nije radio (profesionalno obavljao ovaj posao a izvan sjednica Vijeća nije ništa radio za Općinu, osim za SDP) i da javnost sve čuje, danas se javnosti skreće pažnja i skriva istina.

Proceduralno-politički razlog leži u elementarnoj činjenici da, većina koja je izabrala bivšeg predsjedavajućeg – više ne postoji. Mandat predsjedavajućeg OV-a proizilazi iz mandata većine u Vijeću, i svugdje u svijetu je to uobičajena praksa i procedura, osim što sada SDP pravi slučaj od toga. SDP ne želi nikakvu odgovornost vlasti, iako je imao obavezu jer je predsjedavajući iz SDP dvije godine obnašao funkciju predsjedavajućeg i bio profesionalni uposlenik. SDP je koristio g-dina Kasera, a ovaj to poslušno izvršavao, da sa pozicije Predsjedavajućeg vijeća pravi opstrukcije izvršnoj vlasti kada god to može učiniti.

Priče koje možete čuti poslednjih dana, oko toga da općina Tešanj mora da ima općinskog načelnika i predsjedavajućeg OV iz dva konstitutivna naroda nema nikakvo utemeljenje, jer po popisu iz 1991. godine, općina Tešanj, u današnjim granicama (dakle bez Vitkovaca koji su sada u općini Teslić, te Žabljak, Omanjska i Sivša općini Usora) ima 82,53% bošnjačkog stanovništva. Vijećnici SDPa i SBiH bi htjeli da Sivšu, Žabljak, Omanjsku i Vitkovce danas računaju u sastav općine Tešanj, kako bi zloupotrijebili nacionalnost bivšeg predsjedavajućeg OV-a, i nastavili opstrukciju izvršne vlasti kao što su to činili već dvije godine.

Klub Vijećnika SDA u OV Tešanj

O Tesanj Net

2 0 komentara

  1. Emir Unkic Deba

    Zelim upoznati cijenjene posjetitelje portala tešanj.net da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS proglasilo nezakonitim izbor Zdravka Petrovića za Predsjednika Skupštine opštine Doboj, jer se na poziciji Načelnika Opštine Doboj nalazi Obren Petrović, također ir reda srpskog naroda.

  2. Pa nisi ti Unkiću u funkciji ni Boga ni suda pa da ti govoris sta je istina! Sta ces ti informisat, to ti sto pišeš je kradja autorskih prava to su rijeci drugih riječi, vukova sa manjače… ti nisi sposoban da tako misliš!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *