Bajramska poruka zamjenika MIZ Tešanj

U odusustvu gl.imama tešanjskog Medžlisa mg. Fuada ef. Omerbašića ovogodišnju bajramsku poruku svim muslimankama i muslimanima Općine Tešanj uputio je njegov zamjenik Enver ef. Kurtić:

Kurban-bajram predstavlja pobjedu nad egoizmom i nad samim sobom. To je veselje zbog vanredne pobjedu Ibrahima, a.s, nad Iblisom koji ga je pokušao omesti u njegovom usponu ka Allahovoj, d‍.ž., milosti. Naši kurbani koje koljemo za vrijeme ovog bajrama upućuju na naše pož‍rtvovanje i pobjedu nad svojim nefsom i škrtosti koja stanuje u našoj blizini. Uz to, ovaj bajram se naziva još i hadž‍ijski, zato što ‍žrtvujemo svoj komoditet, svoja sredstva i brojne druge pogodnosti i upućujemo se na neizvjestan put, kako bismo u blizini Kjabe i stojeći na Arefatu zadali posljednji udarac Iblisu, koga ćemo svojim prisustvom na tim mjestima, totalno poraziti, slomiti i uništiti. Zar poslije takvih iskušenja i sjajne pobjede ne treba manifestirati svoju radost i veselje?!

Upravo zbog toga bajrami se po elementima duhovnosti i visoke poruke, a ne po načinu zabave, veselja i igre, odlikuju nad drugim praznicima.

U ime glavnog imama MIZ-a Tešanj, izvršnog odbora MIZ-a Tešanj i u svoje lično ime Bajram Šerif Mubarek Olsun braćo i sestre.

v.d. glavnog imama Enver ef. Kurtić

Halid Fejzić

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *