Održana tribina o razvoju stanovništva općine Tešanj

31-godišnja dr. Alma Kadušić u tešanjskoj maloj sali „Centra za kulturu i obrazovanje“ održala je tribinu pod radnim naslovom „Razvoj stanovništva općine Tešanj“. Pitali smo dr. Kadušić da nam objasni da li su građani Općine Tešanj imali u dvadesetom ili dvadesetom prvom vijeku dinamičniji razvoj? Na taj naš upit dr. Kadušić je odgovorila slijedećim riječima.

Veoma je teško govoriti o prednostima i nedostacima u dva različita vremenska perioda. Svaki period ima svoje prednosti i mane. Što se tiče stanovništva Općine Tešanj definitivno je stanovništvo naše Općine u dvadesetom vijeku imalo dinamičniji razvoj, zahvaljujući pozitivnim stopama prirodnog priraštaja, povećavao se iz godine u godinu broj stanovnika u Općini Tešanj. Na početku 21. vijeka mi se suočavamo sa stagnacijom razvoja stanovništva Općine Tešanj ali i cjelokupnog življa Bosne i Herecegovine. Prijeti nam bijela kuga, odnosno postepeno izumiranje.

Pitali smo dr. Kadušić sa kojim mehanizmima da se borimo protiv tzv. bijele kuge? Protiv bijele kuge možemo se boriti na različite načine. Država treba odigrati glavnu ulogu pomoću određenih zakonskih normi i regulativa. Treba da provodi različite mjere, poput finansijskog podsticaja porodicama da stvaraju i rađaju djecu. Riječi su dr. Alme Kadušić, koja je ove godine odbranila doktorsku disertaciju na Prirodno-matematičkom fakuletu u Tuzli na temu „Demogeografske promjene na području općine Tešanj u drugoj polovini XX i početkom XXI vijeka“

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *