Sidranov “Otkup sirove kože” oduševio Tešnjake

Uz podršku firme „Koteks“ u prepunoj velikoj sali „Centra za kulturu i obrazovanje“ održana je promocija romana akademika Abdulaha Sidrana „Otkup sirove kože“. Osim autora oduševljenoj čitalačkoj tešanjskoj publici o Sidranovom štivu govorio je tešanjski i bh.pisac Amir Brka.

Autobiografski spis Abdulah Sidrana Otkup sirove kože od lične i obiteljske životne priče kao motivacijske osnove u svome opsegu postaje specifična panorama jednog dugog i širokog raspona – ispripovijedana ili kroz rekonstrukciju vremena koje autor ne pamti, jer mu ona prethodi, odnosno najranijem periodu njegova života, ili kroz svjedočenje o onome vremenu kojeg se sjeća. Sirova koža ovdje je, zapravo, metafora, same drame života uronjenog u „kašu“ zbivanja unutar društvenog i povijesnog polja, onako kako veli Mak Dizdar u pjesmi Zapis o izvoru: „ Rastvorio sam se i potekao…“ Ova je knjiga, međutim, nastala iz pretenzije, da se taj rastočeni, sirovi život naknadno sabere, uredi, osmisli, i na taj način, kroz transpoziciju u literarnoumjetničko kazivanje, trajno otkupi (odatle i sjajni naslov knjige). Tim riječima Sidranov „Otkup sirove kože“ okarakterisao je Amir Brka.

Nakon promocije knjige „Otkup sirove kože“ na pulskom sajmu knjige, Tešnjaci su prvi u Bosni i Herecegovini koji su promovirali posljednje Sidranovo štivo. Pitali smo akademika Sidrana da nam kaže šta je bila motivacija za knjigu „Otkup sirove kože“ Za pisanje ove knjige motivisali su me život i smrt! Čovjek kad se bavi jednim poslom, on ga radi do kraja. Ja svodim svoj životni bilans, to je obaveza i onih koji ne pišu da u poznim godinama misle o svom vlastitom odlasku i da urede svoje pravne i porodične poslove a pogotovo se to odnosi na književnika koji se bavi jezikom, riječima i ljudskim sudbinama.- Kazao je Abdulah Sidran

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *