Naslovnica knjige "77 TEŠNJAKA"

Nova 10. knjiga Alije Galijaševića

Naslovnica knjige "77 TEŠNJAKA"

Prvih dana aprila 2012. godine iz štampe je izašla knjiga 77 TEŠNJAKA, autora Alije Galijaševića. Knjiga većeg formata, tehnički i dizajnerki savremeno koncipirana, sa dosta fotografija, predstavlja ličnosti koje su živjeli ili žive u različitim društvenim uslovima, a koji su na svoj karakterističan naćin obiljižili ili obilježavaju vrijeme u kojem žive i rade. Osnovni kriteriji „izbora „ u ovoj knjizi koja nije unapred „zadana“ bio je da se radi o ljudima koji su svoja znanja, htijenje, obrazovanje, sposobnosti pa i entuzijazam stavili u funkciju razvoja i napretka. Nije u nekim slučajevimna riječ o o doprinosu samo svojoj sredini. Neke ličnosti svoj život posvetile su nauci, kulturi, umjetnosti, odnosno univerzalnim vrijednostima, ali istovremeno su u funkciji afirmacije svoje sredine.
Knjiga obuhvata i jedan broj veoma uspješnih današnjih privrednika uz čije su biografije dati i najvažniji podaci o njihovim, po pravilu, porodičnim organizacijama. U knjizi se inaće isprepliću biografije ličnosti i organizacije u kojima su pojedinci najviše stvarali u različitim sverama života. Neke ličnosti su zanimljive samo zbog njihovih neuobičajenih sudbina, životnih iskušenja i događanja u kojima su bili akteri. To se uvijek može staviti u kontekst prilika i okolnosti u kojima se sve događalo, pa i kao prilog historiji Tešnja u širem smislu riječi.
U jednom poglavlju knjige svoje mjesto su našli i neki od tešanjskih šereta koji su na svoj način ostavili tragove života na ovim prostorima i sječanja na njih.

Pogovor za ovu knjigu napisao je dr. Ibrahim Kajan koji pored ostalog kaže:
„Knjiga 77 TEŠNJAKA Alije Galijaševića vrlo je vrijedno dokumentarno štivo ….Knjizi kao dobrom dokumentu o ljudima u svom vremenu, želimo sretan put među čitatelje, a hvale vrijednom autoru izražavamo čestitku na ostvarenom djelu „.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *