Prvomajska čestitka

Od postanka odnosa poslodavca i radnika, kroz historiju, postoji i klasna borba i borba za radnička prava, koja su kroz različite društvene sisteme bila, više ili manje, ugrožavana.

Prvi, historijski značajan bunt radnika desio se 1886. godine u Čikagu, gdje je učestvovalo 80.000 na prvomajskoj manifestaciji u cilju poboljšanja socijalno- ekonomskog statusa radnika- radničke klase.
Crvene karanfile u rukama učesnika zamijenila je krv 200 poginulih i 8 na smrt osuđenih demonstranata. Odlukom Prve internacionale 1890. godine u Parizu. Prvi maj se proglašava međunarodnim praznikom rada radničke klase.

Danas u BiH, više nego ikada u novijoj historiji BiH postoji potreba da se reafirmišu radnička prava i vrati dostojanstvo radničkoj klasi. Umjesto negativne nacionalne homogenizacije, nužno potrebna bi bila klasna solidarnost radnika i opća humanizacija bh društva.

U ime Općinske organizacije SDPBiH Tešanj i svoje osobno, svim građanskama i građanima, radnicima, radničkoj klasi čestitam Međunarodni praznik rada riječima:

Živio prvi maj!!!

Predsjednik OO SDP BiH Tešanj
dr Sead Rožajac

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *