Reagovanje na saopćenje Kluba vjećnika SDP-a u OV Tešanj

Klub vijećnika SDP-a u OV Tešanj je svojim saopćenjem optužio vijećnike SDA u OV Tešanj zbog glasanja ZA prijedlog Arhitektonskog fakuleteta – Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje, Sarajevo o novoj lokaciji za biste Huse Hodžića i Muse Ćazima Ćatića.

Klub vijećnika SDP-a u novom sastavu, za razliku od Kluba vijećnika SDP-a u prethodnom mandatu, promijenio je svoj stav i pokušava ovo važno pitanje dovesti na političko-ideološku ravan. Što se tiče Kluba vijećnika SDA, nemamo ništa protiv što SDP mijenja svoje stavove, to je njihovo pravo kao što je naše pravo da ostanemo dosljedni u nastojanjima da se kreira novi ambijent i izgled u samom gradu. Ono što nam smeta i zbog čega smo prinuđeni reagovati, jeste to što SDP kao argument koristi pisanje jednog našeg sugrađanina, i selektivno izvučene izjave predsjednika OO SDA g-dina Mehmedovića u vezi sa bistama, a ne prihvata izjave samih vijećnika SDA iznesenih po ovom pitanju. To niti je kolegijalno, niti je fer.

Predsjednik OO SDA, g-in Mehmedović, je u više navrata istakao da izmiještanje bista nije političko pitanje niti je rukovodstvo SDA o tome raspravljalo, te da je to stručno pitanje urbanističkog planiranja, a SDA će slijediti stručne prijedloge. Uz to, g-din Mehmedović je iznio ličnu tvrdnju opće naravi, da biste ne mogu biti na vakufskoj imovini – u blizini džamijskog harema, aludirajući na one koji su otimali vakufsku imovinu i koristili je suprotno njenoj temeljnoj namjeni. To što voditelj emisije „Dobra riječ“ nije u tome prepoznao suštinu izjave, pa je čak odao i priznanje g-dinu Mehmedoviću, njegova je stvar a ne Kluba vijećnika SDA.

Pozivamo Klub vijećnika SDP-a da prestane sa destrukcijom društvenih odnosa, da ne izdiže značaj bisti iznad spomen-obilježja za 436 šehida i pala broca u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Nema razloga i štetno je da se vraćamo na takav način u prošlost, jer kao što je napisao Toni Džad u knjizi „TEŠKO ZEMLJI“: Prošlost nije bila ni toliko dobra ni toliko loša kao što mislimo: samo je bila drugačija. Budemo li se uljuljkivali nostalgičnim pričama, nikada se nećemo uhvatiti u koštac sa problemima današnjice – a isto nas čeka ako zaključimo da je naš svet u svakom pogledu bolji. Prošlost je zaista druga zemlja: ne možemo se u nju vratiti.

Klub vijećnika SDA
Predsjednik
Senad Subašić

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *