„HOĆU U KINU!“, ali prvo u… Novi Sad… :)

ns5

Učenici OŠ “Kulin Ban” Tešanjka, jedini su na području općine, ako ne i kantona, koji se bave lutkarstvom. Koliko ozbiljno pristupaju ovom radu pokazuje i učešće na jednoj međunarodnoj smotri sa koje su se vratili zapaženih rezultata i pohvala za smjelost da kao amateri uplovimo u svijet lutkarstva.

Pobrali smo velike simpatije i dobili podstrijek za dalji lutkarski rad.

Naime, 19-20. aprila u Novom Sadu, održan je 19. FLUOŠ (XIX Regionalni festival lutkarstva osnovnih škola i IX Međunarodni festival lutkarstva osnovnih škola). Nakon selekcije kroz četiri regionalne smotre na koje se prijavilo 25 lutkarskih predstava, priliku da se predstavi novosadskoj publici dobilo je 7 lutkarskih predstava iz Srbije, i jedna iz BiH. Festival nije primarno takmičarskog karaktera, ipak dva žirija – dječiji i stručni ocjenjuju predstave u različitim kategorijama, te proglašavaju najbolju predstavu u cjelini.

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja Srbije koje ima svog predstavnika u stručnom žiriju, a pored kojeg se još nalaze i profesionalni glumci-lutkari i učitelji-lutkari. Djeca lutkari imali su hotelski smještaj u centru grada, a svi troškovi smještaja i boravka su o trošku organizatora.

Propozicije festivala zahtijevaju da lutke nastanu u školi od strane učenika, nastavnika i roditelja u čemu su se učenici škole iz Tešanjke već uvježbali. Stručni žiri, predstavu „Hoću u Kinu!“ pohvalio je za uspješno ostvarivanje predstave ka vaspitnom i obrazovnom cilju. Predstava “Hoću u Kinu!” ističe važnost snova i želja od kojih nikada ne trebamo odustajati, jer će nam se možda i ostvariti ako ih budemo zaista slijedili. Predstava je zabavna i kod publike i članova žirija izazvala je oduševljenje i predstavljala pravo osvježenje festivala.

      Nastavnica Nerma Prnjavorac-Dobrijević je autorica predstave, nastavnica Selma Plančić saradnica, a nastavnica Lejla Šehić-Petrović je bila kreator lutaka i scenografije, u saradnji sa likovnom sekcijom naše škole. Autor teksta “Hoću u Kinu!” je učenica naše škole Adna Ibrahimović (IX razred). Tonsku obradu radio je također učenik naše škole, Edis Mehmedović. Posebno bi istakli i zalaganje pojedinih roditelja, koji su nam pružili podršku bez koje ne bismo mogli.
Hvala im na tome!

Školu su predstavljali:
Taida Čamdžić (kao lik Pinki),
Adela Ogrić (Mila),
Jasmin Bedak (Ben),
Mirza Ibrahimović (Kanta-narator i Fredi),
Adna Ibrahimović (Tinki i Žan-Li),
Ajdin Mulalić (Djed Bucan i Peti),
Ajla Ahmetlić (Vila) i
Ajla Ljevaković (Zloćkica).

Najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava iz Batočine, Srbija “Priče iz morske ulice”, autorice Žakline Jevtić.

Ovom prilikom bi se zahvalili i direktorici festivala, g-đi Veri Stojšić-Gašparovski, koja je, pored silnih festivalskih i školskih obaveza, svoje vrijeme podredila nama i odvela nas u čarobni obilazak po Novom Sadu.

Djeci će cijela ekipa sa Festivala i sam Festival ostati u prelijepom sjećanju. Nadamo se odlasku na festival i iduće godine.

Također bismo i da se zahvalimo našim sponzorima:
MANN-HUMMEL Tešanj,
HIFA-OIL Tešanj,
OPĆINA TEŠANJ,
bez čijih donacija put u Novi Sad ne bi bio moguć.

Članovi Literarno-novinarske sekcije

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *