Tešanjski dnevnik 01.07-07.07.2013. godine

husein-galijasevic

 

Umro Rusmir Bešlagić Rujo

Rusmir-Beslagic-Rujo

Tešanjska čaršija se mijenjala kroz svoju historiju. Do prošlog rata imala je svoj intenzivan život tako što su njeni stanovnici puno više vremena provodili zajedno u kafanama, slastičarnama, fudbalskim utakmicama i drugim događanjnima. Pri tome su smišljali šale  i uživali u tim druženjima. Današnji stanovnik čaršije se sve više povlači u svoje kuće i stanove okrenut televiziji, porodici i tmurnim temama. Više nije privilegija živjeti u gradu, pa i čaršijski ljudi sada prave kuće i po nekoliko kilometara od centralnog dijela. Preostalih starijih čaršijanera je sve manje. Nakon Huse Hundura još jedan kamenčić se izgubio iz tog mozaika.To je Rusmir Bešlagić Rujo.

Odrastao je na Gornjoj čaršiji. Sjećam se njegovih (naravno i brata Mirse) najboljih rorla u Tešnju kada su bile popularna plazanja u Tešnju. Kao mladić igrao je rukomet, a školovao se za trgovca i čitav život proveo u poslovima trgovine. Prvo je radio u prodavnici u Medakovu. Mještani ga zavoljeli pa kada je prebačen da radi u Tešanj,  tadašnjem direktoru Sulejmanu Hodžiću došla je delegacija i molila da Ruju vrati u Medakovo. Poslije je radio kao referent nabave za tekstil u Distributivnom centru.

Volio je Tošk i bio sa Fadilom Abduzaimovićem možda i najtemperamentniji navijač. Glumio je u Tešanjskom amaterskom pozorištu, a pojavljivao se i kao statista i u epizodnim ulogama u filmovima i dokumentarcima. Naslijedio tu osobinu od svoje majke, tetke Nisve, a taj porodični talenat je maksimalno iskoristio i sin Enis.

Dolazio je i u čaršijsku kafanu na partiju karata. Uklapao se u tadašnje društvo i stariji kao što su Hamdo Turalić, Mujo Vilašević VODNIK, Hamid Ahmetagić Ćolo, Senad Šeremet i drugi.

rusmir-i-muhidin

Rujo sa  dr. Muhidinom Aličehajićem u  nekoj filmskoj sceni(Porobdžije?)

 

Marš mira „Tešanj-Srebrenica 2013“

Ove godine, ponovo u organizaciji društva Klub prijatelja Srebrenice, pješice prema Srebrenici su krenuli: Almir Ljevaković, glavni koordinator i vođa puta, Hajrudin Adžić, Fadil Hasanić, Bakir Nukičić, Nedim Mataj, Senad Hojkurić, Anes Mujaković, Muhamed Dizdarević, Hajrudin Dizdarević, Nihad Ćehajić, Fahrudin Hasanić, Suljo Ibrahimović, Harun Prnjavorac, Ernad Bedak, Emir Ahmetović i Smajo Kantić.

Među prisutnima koji su došli da isprate učesnike marša bili su načelnik mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV Fuad Šišić i predsjednik Kluba prijatelja Srebrenice mr. Esmir Bašić

DSC05729

 Vođa puta Almir Ljevaković se, na kraju ceremonije ipračaja, obtratio prisutnim

Prve kino predstave u 3D tehnici

Centar za kulturu i obrazovanje u saradnji sa Oskar filmom iz Banja Luke organizovao je 27.05, a zatim i 02.07. po prvi put kino predstave 3D rezoluciji.

Nova tehnologija je privukla je pažnju gledalaca pa su sve predstave bile dobro posjećene.

Za gledanje filmova koriste se specijalne naočale tako da gledalac ima utisak da se nalazi unutar radnje filma. Ne stigoh otići na predstavu, a prijatelj mojih godina primjeti.

Dobro je bolan što nisi otišao. Ako je to tako kao što ti pričaš nevalja, ako se puca ili je neki film strave,  srce slabo, a ako je i erotski opet nema fajde obzirom na godine!

DSC05731

Filmovi koji su prikazani

 

KONCERTI

Ramazanski koncert

Udruženje žena Naša porodica već tradicionalano pred Ramazan organizuje koncert. Ove godine je održan koncert pod nazivom U susret Ramazanu, a izvođači su bili Udruženje mladih Zefir iz Srebrenika sa gostima.

GEDSC DIGITAL CAMERA

GEDSC DIGITAL CAMERA

 

Rock koncerti

DSC05748

Udruženje građana „Stari Grad“ na čelu sa neumornim rokerom Zoraidom  Mehičićem organizovalo je u dva navrata rok koncerte na Gradini.

 

Obilježen 4. juli u Šijama

U današnje vrijeme pojedinci pa i neke političke partije gledaju na vrijeme Drugog svjetskog rata i borbu protiv fašizma kao komunističku stvar, jer je nosilac otpora u bivšoj Jugoslaviji bila KPJ. Teško to javno priznaju, ali se to osjeća u njihovom povremenom djelovanju. To se može vidjeti i kroz odnos onih koji su na vlasti prema bisti narodnog heroja Huse Hodžića i njenom uklanjanju iz parka (demokratskim putem).

Narodnooslobodilačku borbu je samo vodila KPJ, ali je pobjedu nad fašizmom izvojevao narod.

Kriza u Evropi je uvijek proizvodila fašizam i sada se pojavljuju nagovještaji i jačanje fašističkih opcija u mnogim zemljama Evrope. Nismo ni mi sa ovih prostora imuni na to i još uvijek djeluju fašisti iz proteklog rata, a pojedinačno se javljaju novi i to u svim narodima. Fašizam ćete najbolje osjetiti u ne tolaranciji odnosu prema manjinama, drugom i drugačijem. Imao sam priliku da to osjetim i u našoj sredini i ako su to dva samo pojedinačna javna oglašavanja preko portala.

 

Na našoj opštini postoji niz obilježja antifašistima iz Drugogo svjetskog rata. U organizaciji MZ Šije, 4. jula ove godine organizovano je obilježavanje nekadašnjeg Dana borca -dana kada su na poziv KPJ jugoslovenski narodi otpočeli ustanak i borbu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu protiv njemačkog fašista i njihovih saveznika 1941. godine

spomenik sije 1

Učesnici obilježavanja pred spomen obilježjem u Šijama

 

Pred spomen obilježjem u Šijama okupio se manji broj građana MZ Šije sa predsjednikom Skupštine i Savjeta MZ, kao i nekoliko poznatih ličnosti iz Tešnja, te odali poštu svim poginulim  i stradalim od fašizma u našoj općini i posebno spomenuli poginule antifašiste MZ Šije.

Predstavnici MZ Šije i predstavnici OOSDPBiH Tešanj položili su cvijeće na spomenik žrtvama fašizma u Šijama.

Da nisam vidio dva tri člana drugih stranaka pomislio bih da je ovo obilježavanje samo SDP-a. SDP jest najčešći, (pa možemo reći i jedini) nosilac ovakvih aktivnosti. Druge partije se oglase po tom pitanju samo ako se obilježava događaj iz proteklog rata pa se onda spomene i onaj tamo dalji fašizam. Međutim borba protiv fašizma je pitanje svih građana i baš bi bilo lijepo da uopšte ne razmišljamo ko je organizator i koja partija izdaje saopćenje.Organi MZ i trebaju biti pravi organizatori, ali u svim sredinama bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju.

 

Održana Skupština NK Tošk

U proteklom periodu Tošk je prolazio možda i najteže trenutke od svog osnivanja. Kadrovski i materijalni problemi, slabi sportski rezultati doveli su ga pred ispadanje iz Druge lige. Ipak se Tošk spasio od ispadanja, a najveće zasluge za to imalo je novo-staro rukovodstvo trener i igrači koji su jedinstvom i angažovanjem uspjeli da krenu nekim boljim putevima ovog starog sportskog kolektiva.

Predsjednik privremenog Upravnog odbora Haris Sejdić, podpredsjednik Edin Jabandžić, Hamzalija Dolamić, generalni sekretar Izudin Ibrahimkadić, tehnički sekretar Sead Korajlić, članovi Smail Saračević, Halid Galijašević i Asif Bašić (koji je kooptiran u Upravni  odbor) zajedno sa trenerom Ajdinom Mrgudom predstavljali su tim koji je okrenuo stvari na bolje. Edin Šaranović i Muris Hrnjić su odustali od rada u Upravnom odboru, a prestao je dolaziti na sastanke i Nihad Alić.

DSC05736

Članovi Skupštine

 DSC05733

Generalni sekretar Izudin Ibrahimkadić, podpredsjednik UO Edin Jabandžić i tehnički sekretar Sead Korajlić  (izvinjavam se za loš sniamak)

 

Skupština je odala priznanje privremenom Upravnom odboru i ponovo izabrala aktivni sastav iz ranijeg saziva u novi saziv Upravnog odbora. Za predsjednika Skupštine izabran je Ramiz Brkić, a za njegovog zamjenika dr. Sead Rožajac.

Odato je i priznanje igračima koji su igrali bez ikakve nadoknade, uz samo plaćene putne troškove. Lijepo je vidjeti na Skupštini i stare Toškove legendarne igrače:Adila Bukvića Hareta, Salku Hadžiselimovića i Nijaza Huskića.

 

Subotnja kafa na Gornjoj čaršiji

Ima jedno društvo u kome su Alija, Ramiz, Sakib, Omer, Akif, Fuad, Safet, a pridruže im se povremeno hadžija Muharem, Hadžija Fajko, Mujo, Smajo, Habib i drugi. Piju kafu negdje oko pola jedanaest prije podne uz razgovor, a često je tema uz šalu neko od prisutnih.

Ovo subotnje jutro na dnevnom redu je bio Ramiz Brkić. Omer mu dao nadimak Đumbir, kaže ide uz svašta. Društvu se ovog subotnjeg jutra pridružiše i načelnik općine mr. Huskić, glavni imam Fuad-ef. Omerbašić i predsjednik Medžlisa IZ- Zehrudin Kruško, Rašid Orlović i Ekrem Kašibović. I u ovom sastavu društvo se okrenulo šalama.

kafa

Smajo Vilašević, Safet  Hatidžić, mr. Huskić, Alija Galijašević, Fuad-ef.  Omerbašić, Sakib Brkić, Rašid Orlović, Zehrudin Kruško, Ramiz Brkić i Ekrem  Kašibović

Stare fotografije

rujo-fudbaleri

Rukometaši Toška (ili Bosne?)

Stoje s lijeva: Mugdim Kadić, Suad Livnjak Sejo, Rusmir Bešlagić Rujo, Salih Livnjak Meša, Fehim Adžmija Adeš, Asim Kahvić, Rifat Hadžismajlović Kiko

Čuče: Samil Srkalović, Abdulah Aličehajić Dule, Adem Prnjavorac, Smajo Hundur, Ratko Dolamić, Edhem Ajanović Tutnjo i Salih Hadžimehić

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC05715 DSC05725 DSC05726 DSC05743 DSC05751

 

Husein Galijašević

 

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *