Dobojski ljetni institut

Učenici naše škole: Dženana Buljubašić, Bahrija Alić, Ramić Benjamin, Emin Turalić, Azemina Bedak, Lejla Hadžić, Emina Širbegović, Mersida Škapur, Jasmina Krdžalić, Amina Malagić, Lejla Hatibović, Nejra Mujkanović, Benjamin Dubravac i Amila Mrkanović bili su učesnici 3. Dobojskog ljetnog instituta koji je održan zahvaljujući nevladinoj organizaciji BILD (Bosanska inicijativa za lokalni razvoj) i Opštini Doboj.

Mislija ovog instituta bila je pripremiti učesnike za njihovo visoko obrazovanje, poslovne karijere, te njihove uloge građana u multietničkom društvu.

Institut se održavao u Medicinskoj školi u Doboju i trajao je od 8. jula do 25. jula.

U ovom kratkom periodu učenici su imali priliku upoznati međunarodne predavače sa svijetski poznatih univerzitete (kao što su Harvard i Tufts), te dručiti se sa drugim učenicima iz Doboja i okoline.

Ponuđeni kursevi bili su sa područja informatike, engleskog jezika, ekonomije i društvenog poduzetništva. Kursevi su bili besplatni i održavani su samo na engleskom jeziku.

Pored naučenih korisnih vještina, naši učenici su se najviše radovali druženjima sa predavačima i drugim studentima. Nekoliko puta su posjetili Goransko jezero ali vrhunac, a ujedno i kraj ovim dešavanjima predstavljao je Japanski festival – Matsuri održan u Domu vojske.

Ovaj Japanski festival bio je u potpunosti organiziran od strane polaznika kurseva Event planning i Japanese culture. Zajedno sa instruktorima, te uz pomoć japanske ambasade uspijeli su donijeti duh japanske kulture na Balkan.

Učesnici su imali priliku vidjeti japanski tradicionalni ples Soran Bushi, napisati svoje ime pomoću japanskog pisma, oduprijeti se iskušenju japanskih štapića za jelo, naučiti nekoliko fraza iz japanskog jezika i diviti se dekoracijama inspirisanim origamijem, hramovima, Tokijom i na kraju krajeva, Japanom. Naša učenica Azemina Bedak je posebno zaslužna za organizaciju i učešće na ovom festivalu.

Delegacija iz japanske ambasade je također predstavila i stipendije MEXT i pozvala sve zainteresovane da apliciraju.

Na kraju festivala održana je i ceremonija dodijele certifikata.

Naši učenici su oduševljeni organizacijom ovogodišnjeg ljetnog instituta i preporučuju svima da se prijave sljedeće godine i dožive nezaboravna iskustva kao i oni ove godine.

Zahvaljujemo se Christopher-u Bragdon-u koji je sve ovo omogućio, te našim instruktorima Spencer-u, Robert-u, Rebecci, Diliji, Kenichi-ju i Sho-u.

Opširnije: mcc.edu.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *