OS SBIH Tešanj: SAOPĆENJE ZA JAVNOST

zabih-tesanj

„MEHMEDOVIĆU: PRESTANI DIJELITI BOŠNJAKE!“

Povodom istupa Šemsudina Mehmedovića u emisiji „Petkom u 9“ u kojoj istaknute borce i patriote ovog kraja proglašava nacionalnim izdajnicima, Stranka za Bosnu i Hercegovinu Tešanj oštro osuđuje ovaj nastup, kojim Mehmedović nastavlja svoju destruktivnu politiku i podjelu Bošnjaka.
Proglašavanje istaknutih građana tešanjskog kraja nacionalnim izdajnicima je Mehmedovićeva praksa od rata pa sve do danas, a sve u cilju ličnog obračuna sa neistomišljenicima, usmjereno isključivo na njegovu ličnu promidžbu, pri tome ne vodeći računa o interesima ove sredine, Bošnjaka i građana Bosne i Hercegovine.

Mehmedović je još u toku rata proglasio nacionalnim izdajnicima najodgovornije za odbranu ovog kraja kao što su komandant OG 7-JUG, ratni predsjednik općine Tešanj, pojedine komandante brigada i bataljona, pojedine borce, koji nisu dijelili njegova politička razmišljanja. Posebno brutalan proces Mehmedović je provodio protiv ovih patriota u smislu njihove lične i političke diskreditacije, a najeklantantniji primjer je bio diskreditacija i smjenjivanje ratnog predsjednika općine Tešanj hafiza i doktora Muhameda Članjka, kome je čak bio zabranjen i ulazak u džamiju, a svi znaju kolika je njegova uloga za očuvanje međunacionalnih odnosa i odbranu ovog kraja.
Dok su istinski borci branili ovaj kraj, Šemsudin Mehmedović se vozao džipom sa „curicama“, duboko unutar slobodne teritorije, ispijao kafe na minderima, glumeći velikog muslimana i nacionalistu, a dokazujući to zatvaranjem kafana gdje se prodavao alkohol i kontrolišući humanitarnu pomoć upućenu napaćenim građanima. U tom periodu Mehmedović je, glumeći velikog nacionalistu, sve činio i da naruši međunacionalne odnose na ovim prostorima, a da je u tome uspio tešanjski kraj bi doživio sudbinu sličnu Srebrenici. Istinski patrioti koje Mehmedović proziva, zajedno s narodom odbranili su ovaj kraj, čuvali međunacionalne interese i bili primjer kakva Bosna i Hercegovina treba da bude i u budućnosti, na šta svi trebamo biti ponosni.
Nastavljajući sa svojom destruktivnom politikom, nakon rata Mehmedović je, u cilju svoje lične promidžbe nastavio dijeliti Bošnjake na loše borce-dobre borce, na dobre i loše vjernike, na Bošnjake čija se djeca mogu zaposliti i na one čiji to ne mogu, na Bošnjake koji mogu biti hodže i one koji to ne mogu, borce i privrednike koji mogu dobijati podsticaje i one koji to ne mogu itd., a što je dovelo do velike nepravde i podjele među građanima.
Pozivamo sva boračka udruženja da osude ovakve Mehmedovićeve izjave, a sve patriote unutar SDA da se ograde od ovakvnih izjava, te privrednike i građane općine Tešanj, jer smo svi postali taoci bezobzirne Mehmedovićeve politike kojom je postao teret čitavoj ovoj sredini. Šemsudin Mehmedović ne može naštetiti hrabroj i dostojanstvenoj odbrani ovog kraja, jer u njoj na pravi način nije ni učestvovao, a ono što mu pojedine institucije stavljaju na teret da je radio tešanjskim Srbima, prava je istina da je to radio tešanjskim Bošnjacima. Svojom izjavom u navedenoj emisiji Mehmedović je ugrozio sigurnost pomenutih osoba i njihovih familija, te ga činimo odgovornim za eventualne posljedice.

PRESS SLUŽBA OS SBIH TEŠANJ

Općinski Savjet SBiH Tešanj
Tešanj 24.08.2013.godine

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *