Konferencija o unapređenju položaja žene na selu

Udruženje Vesta sa partnerskim općinama Tešanj i Gračanica, u okviru projekta Unapređenje položaja žene na selu na lokalnom nivou u FBiH, u Tešnju je održalo konferenciju pod nazivom Žena ključni akter ruralnog razvoja-pozitivne prakse općine Tešanj i Gračanica.

Projekat je finansiran od strane UN-ove Agencije za ravnospravnost spolova i osnaživanje žena i Austrijske razvojne agencije, i po prvi put je realizovan u dvije općine na području dva kantona FBiH.

Cilj projekta je bio stvaranje pretpostavki za strateško unapređenje položaja žene sa sela, i svojim uključivanjem u projekat Općina Tešanj je pokazala odlučnost da sistemski pristupi poboljšanju položaja žene na selu.

Prisutnim se u ime Načelnika općine Tešanj obratio Ismar Alagić, a ispred Općine Gračanica, Općinski načelnik Nusret Helić. O samom projektu govorila je program menadžerica Udruženja Vesta Indira Praljača, a o ključnim nalazima Analitičke podloge i Akcionog plana, dokumenata nastalih ovim projektom, predstavnici interesornih savjetodavnih grupa iz obje općine. Navedeni dokumenti su osnova za izradu projekata za donatorska sredstva, budžetsko planiranje i niz drugih aktivnosti na unapređenju položaja žene na selu.

U okviru konferencije upriličena je i izložba tradicionalnih proizvoda kojima su se predstavila udruženja žena sa područja općina Tešanj i Gračanica.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *