Teslić, Tešanj i Žepče među top 10 najboljih europskih investicijskih lokacija

Prema ocjenama specijaliziranog časopisa za direktna strana ulaganja, FDI Magazine (Financial Times Group) područje BEAR-a koje čine općine Teslić, Tešanj i Žepče su svrstane u Top 10 južnoeuropskih regija u kategoriji najboljih europskih investicijskih lokacija prema troškovnoj efikasnosti u sklopu konkursa Europski gradovi i regije budućnosti za 2014./15. godinu.

Tim povodom, danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj su učestvovali načelnici općina Teslić, Tešanj i Žepče (Milan Miličević, Suad Huskić i Mato Zovko), i direktori razvojnih agencija Žepča i Tešnja (Branka Janko i Ismar Alagić).



Malo je općina u BiH koje se mogu pohvaliti četverogodišnjim rastom broja zaposlenih i izvoza. Mi smo uspjeli ostvariti takav jedan niz i u 2013. godini imamo ukupan izvoz za 325 miliona konvertibilnih maraka koji je u zadnje četiri godine uvećan sa 180 miliona na 325 miliona. Trenutno se proizvodi sa područja općine Tešanj izvoze u 60 zemalja svijeta, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Područje poslovne izvrsnosti BEAR (Business Excellence Area) predstavlja razvojnu inicijativu općina/opština Teslić, Tešanj i Žepče, koju podržava Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ. Kategorije i kriteriji po kojima je FDI grupa za evaluaciju donijela odluku da proglasi najbolje evropske regije i gradove su ekonomski potencijal, omjer investicija i troškova, ljudski resursi, infrastruktura, kvalitet života, povoljno poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija. Mjesto na vrhu liste evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja u isto vrijeme i preporuku ekonomskog magazina za ulaganja na tim područjima.


 

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *