USR BLINKER: Ekološka akcija

Povodom Svjetskog dana voda, Udruženje sportskih ribolovaca “BLINKER” Kalošević-Tešanj i učenici O.Š. “Abdulvehab Ilhamija” Kalošević, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, organizovali su ekološku akciju – čišćenja smeća na obalama rijeke Usore, Jezera “Mrkotić”, te pristupnim lokalnim putevima u Kaloševiću, Mrkotiću i Bobarama, dajući na taj način svoj skromni doprinos na polju ekologije, odnosno zaštite vode na području općine Tešanj.

Ekološka sekcija Udruženja “BLINKER” na čelu sa Emirom Unkićem – Debom je izvršila sve potrebne organizacione pripreme.

Akciji su, pored članova USR “BLINKER” Kalošević – Tešanj prisustvovali i učenici O.Š. “Abdulvehab Ilhamija” iz Kaloševića i područnih škola iz Mrkotića i Bobara, na čelu sa direktorom škole Safetom Mujkićem, te nastavnim osobljem Mirzom Bošnjakom, Amrom Unkić, Sabibom Kurdić, Lejlom Karahodžić, Edinom Lokić, Amritom Memić, Samrom Šujić i Ramizom Skopljakom.

Učenici su radili na razdvajanju krutog otpada od pet ambalaže, koju već duži period prikupljaju u toku svojih redovnih aktivnosti. Tom prilikom je prikupljeno više od hiljadu plastičnih boca i druge pet ambalaže.

Akciju je podržala Općina Tešanj koja je svim učesnicima akcije obezbjedila zaštitne rukavice za rad, dovoljnu količinu vreća za smeće, određen broj tabli sa natpisom “Strogo zabranjeno bacanje smeća”, te odvoz prikupljenog smeća.

Akciji je prisustvovalo 120 učenika O.Š. “Abdulvehab Ilhamiija” Kalošević i 30 članova USR “BLINKER” Kalošević-Tešanj.

Jedna grupa ribolovaca predvođena predsjednikom SKupštine Udruženja Avdom Mahmutovićem izvodila je radove na sanaciji sistema za navodnjavanje jezera Mrkotić, popravci oštećenih nadstrešnica pored jezera, sanaciji ulaznih vrata na ribarskoj kućici i ravnanju terena pored rijeke Usore sa radnom mašinom, za čiji angažman se ovom prilikom javno zahvaljujemo našem članu Udruženja Dalki Karahodžiću iz Jevadžija koji je nesebično donirao kompletan rad sa radnom mašinom.

Na kraju akcije na lokalitetu Sportsko – turističkog kompleksa Jezera “Mrkotić” upriličen je zajednički ručak i osvježenje za sve učesnike akcije.

Sunčano vrijeme i osmjesi zadovoljstva na licima učesnika akcije su bili jasni pokazatelji uspješnosti ove akcije i motiva za dalji rad na polju ekologije i zaštite životne sredine.

BISTRO!

Udruženje sportskih ribolovaca “BLINKER” Kalošević-Tešanj

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *