Osvojena nagrada na Burch Project Olympiad 2014

5475

U subotu 12. aprila 2014.god., Međunarodni Burch Univerzitet je treći put od svog osnivanja bio domaćin takmičenja projekata za učenike srednjih škola iz Bosne i Hercegovine , Burch Olympiad 2014, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke ( FMON ) . Svečanom otvaranju sa početkom u 10:00 sati  prisustvovali su Damir Mašić , federalni ministar obrazovanja i nauke, Senaid Memić , načelnik općine Ilidža , prof dr. Mehmet Uzunoğlu , rektor Burch univerziteta , predstavnici tvrtki, te fakultetskih dužnosnika , sudionici Olimpijade , njihovi mentori , direktori škola i ostali gosti . Također olimpijada 2014  je  imala posebanog gosta, fudbalsku zvijezdu Elvira Bolića , koji je pokazao svoje poštovanje i podršku organizatora i učesnika .

Učestvovalo je 45 srenjih škola sa 103 projekta, koji su prezentirani u četiri kategorije: Inženjering , okoliš, web dizajn , i “ja imam ideju” . Učenicii iz Sarajeva , Tuzle, Bihaća , Mostara , Zenice , Zavidovića , Tešnja, Lukavca i drugih gradova su se natjecali za vrijedne novčane nagrade i stipendije za studiranje na Burch univerzitetu , kao i  nagrade za njihove mentore , Burch premium nagrade ( u svim kategorijama ) , i popusti na školarine za studiranje na Burch univerzitetu , a svi učesnici su dobili potvrdu o sudjelovanju . Nagrade iznenađenja su pripremljene kao posebna kategorija za nastavnike koji su kao mentori učestvovali tokom svih prethodnih godina , kada je održavana Burch Projekt olimpijada .

Predstavnici naše škole bili su Venan Osmić i Himzo Hasak, sa profesoricom Estelom Ramić. Naš učenik Venan Osmić se sa projektom “ONLINE DNEVNIK” takmičio u kategoriji web dizajn i osvojio petu novčanu nagradu, kao i dio stipendije ako se odluči za studiranje na pomenutom univerzitetu. Autori projekta su Venan Osmić i Himzo Hasak, koji zbog takmičenja iz informatike nije mogao biti prisutan. Posebnu čast nam je predstavljalo interesovanje službenika fakulteta informatičkih tehnologija (tzv. skauta) za samu implemantaciju projekta i pokazanu stručnost i znanje naših učenika. Čestitamo našim učenicima i profesoru, na ostvarenom uspjehu.

Zanimljivo je da je ove godine primljeno  prijava projekata iz 8 stranih zemalja (Francuska , Turska , Indonezija , Mali , Albanije , Azerbejdžana , Kirgistana i Uzbekistana ), što jedobar pokazatelj objave da će ovo takmičenje u bliskoj budućnosti rasti u na međunarodnom nivou. Ipak je cilj Burch univerziteta  pružiti priliku mladima iz Bosne i Hercegovine da pokažu svoj ​​talent i osvoje nagrade , pa je odlučeno da će ovogodišnje takmičenje ostati unutar granica naše zemlje .

Opširnije: mcc.edu.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *