Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 26.05-02.06.2014. godine

Katastrofalne poplave

Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio Općinskog načelnika mr. Suada Huskića. Susretu su prisustvovali i predsjednik OV Fuad Šišić i vlasnik Grupacije HIFA Izudin Ahmetlić.

Tom prilikom Visoki predstavnik je rekao:

Želio sam lično da se zahvalim ljudima u Općini Tešanj koji su pokazali solidarnost i humanost kada je pomoć susjednim općinama u pitanju.

 

Sreo sam Hasana Ahmetlića kod katoličke crkve na kojoj su majstori skidali skelu. On je prvi, zajedno sa mašinistom Senaidom Spahićem sa dva bagera ušao u Doboj. Naime Hifa oil d.o.o je izvukla svoju mehanizaciju iz Bosanke, čiji su vlasnici, na brdo iznad Doboja dan ranije po nalogu Izudina Ahmetlića koji je očito predvidio poplavu. Na putu M17 pored nanesenog nasipa voda je nanijela i sve druge stvari koje nosi u ovakvim prilikama. Hasan i Senaid su sa rovokopačima čistili put od benzijske pumpe Sliško 3-4 sata.

Pored čišćenja puta, na zahtjev Elektro distribucije Doboj, radnici Hife su izvukli pumpama vodu iz rezervoara goriva i ispitali kako bi se što prije stavilo u funkciju, jer su svi tankovi Elektro distribucije i benzijskih pumpi bili potopljeni.

 

Saznavši od Radio-Antene da su prvu pomoć van Tešnja dostavili privrednici Izudin Ahmetlić i Vahdet Hrvić pokuša nekako doći do nekoga od njih. Izudin Ahmetlić je zauzet, njegove firme u Karušama i Doboju su poplavljene pa ima, pored redovnih poslova i ma dodatnih angažmana. Osim toga ne voli da se njegovo ime pojavljuje u medijima kada su u pitanju humanitarne aktivnosti jer smatra da je to sasvim normalna reakcija i da joj ne treba davati status nekakvog posebnog čina. A ja opet želim zabilježiti te prve reakcije i imena aktera.

Zato potražih Vahdeta Hrvića. Moja sreća što njegova firma Hrvić-Gradnja završava rekonstrukciju poslovnog prostora firme AS na Gornjoj čaršiji, tako da mi nije bilo teško privoliti ga za jedan čaj u Kahvi.

DSC08346

Vahdet Hrvić

 

Iz razgovora sa Vahdetom zapamtio sam, a nešto i pribilježio:

U četvrtak (15.05.) oko 17h sati dolazi kod mene u prodavnicu Huso Ahmetlić i uzima 80 hljebova i 80 litara mlijeka i to vozi u Doboj Jug. Jedan sat kasnije Izudin Ahmetlić je naručio preko mene 10 000 hljebova. Od pekare Subašić obezbjedio sam 4000, pekare Sinanović 3 000, iz moje pekare 2 000 kom, iz Dukata 500 kom i pekare u Žabljaku 500 kom. Prikupljena je još voda i mlijeko.

U Doboj Jug je prevezeno u 7 h ujutro:1000 hljebova, 100 l mlijeka, 300 konzervi i oko

1 000 litara vode.

U Doboj je otpremljen kamion Hifa oil sa 5 000 hljebova, 4 palete kisele vode po 2 litra, 800 konzervi i 100 litara mlijeka. Predato u garnizon u Miljkovcu komadantu Draganu Marinkoviću.

izudin-ahmetlic

Izudin Ahmetlić

 

U Maglaj je otpremljeno 1 500 kom hljeba, 20 paketa odrezaka od mesare Sarić (mesni naresci su išli i prvim transportima), vode i mlijeka. Dok su ostale distribucije išle preko Vahdeta Hrvića, distribucija za Maglaj išla je preko Zulfe Jusufovića radnika Hife i Lovačkog društva Kiseljak na čelu sa Hasanom Handžićem. U isporuci je bila i nafta iz Hife.

U petak i subotu su obezbjeđeni i agregati sa pumpama za vodu od Alje Unkića i Rifata Ferizbegovića. Komunalno preduzeća Rad je dostavilo u Doboj pumpni agregat.

U petak su upućena dva kombija u Doboj. Ovj put sa vozilom i vozačem firme Subašić i kombi Kasima Alića. U njima je bilo:1500 hljebova, 30 boca vode od po 5 litara, paleta kisele vode koju je obezbjedio Mirsad Hadžić Beti i 10 paketa narezaka mesnice Sarić.

Mirsad Hadžić Beto je donio iz ZEME 4 palete vode koje su predate Štabu civilne zaštite.

AS je donirao, a njegovo vozilo i vozač su dostavili kamion vode u Janju.

Dino Ahmić iz firme Inter je donio konzervi ribe, pašteta i drugo u vrijednosti od 1 000 KM.

U subotu oko 10 sati je ponovo kombijem Sinanović otpremljeno 1 000 hljebova. Od firme Sinanović 300, a ostalo donacijom Nerke Ćeman (ukupno donirala 400 €) uz mlijeko odjeću i drugo.

 

Nova fasada na katoličkoj crkvi

Prolazeći kroz Zvečaj zapazih novu fasadu na crkvi sv. Ivana i Pavla, a radnici skidaju skelu. Napravim fotografiju i zapazih Husku ili Hasana Ahmetlića. Nikada nisam siguran ko je od njih jer su blizanci i posve slični. Ispostavi se da je Hasan i od njega saznadoh da je radove organizovala i finansirala firma HIFA TANK d.o.o.

Izvedeni su radovi temeljite rekonstrukcije fasade, farbanja unutrašnje stolarije, ugradnja šest prozora i ugradnja kamenih ploča oko vrata.

DSC08339

Radnici skidaju skelu nakon izvršenih radova

Na ulasku u centar grada lijepo je vidjeti novo lice katoličke crkve, a još ljepše što se naš sugrađanin odlučio da napravi ovakvo dobro djelo.

Odrasli u porodici uz vjeru u Boga, braća Ahmetlić, uspješni tešanjski privrednici, nose u sebi najbolje univerzalne vrijednosti vjere kada je u pitanju ljubav prema čovjeku i velika humanost. Istovremeno poštuju sve religija i njihove vjernike. Dokazali su to, posebno ovih dana, svojim humanim akcijama u Doboju i Maglaju, ali i u Tešnju na donacijama na rekonstrukciji prostora IZ-a i na katoličkoj crkvi.

 

Humanitarna pomoć Odreda izviđača „Sandžak“ Novi Pazar

kamion

Kamion sa humanitarnom pomoći na Gornjoj čaršiji u Tešnju

Pomoć poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine prikupljena je u organizaciji Odreda izvidjača ,, Sandak” Novi Pazar. Predata je Crvenom križu Općine Tešanj.
U ovkiru akcije, prikupljene su životne namirnice,sredstva za higijenu i slično u vrijednosti 1.054.311 din. ili 9114 evra.
Prikupljena i dovezena pomoć u Tešanj će na osnovu protokola o saradnji potpisanog izmedju O.I.,, Crni vrh” Tešanj i Crvenog križa Tešanj biti data na raspolaganje O.I.,, Crni vrh”-Tešanj.Izvidjači Tešnja će dostaviti pomoć onima kojima je najpotrebnija.Hvala svima koji su uzeli učešće u akciji.Pomoć za Tešanj je dopremio starješina OI „Sandžak“ Nedžad Eminović sa saradnicima.

 

“Tešanjske ljepotice” pobjednice 17.Majskih susreta u Banja Luci

bl

Ivan Klašnić, načelnik za obrazovanje u SIBIH predaje pobjednicama pehar,medalje i diplomu Alma Pobrić-vođa ekipe, Elvira Katavić, Hasak, Lejla Kurtić, Dželila i Belma Halilović

U subotu, 31.05.2014. godine u Banja Luci u organizaciji Odreda izviđača 22. april iz Banja Luke, održani su 17. Majski susreti Gojko Grahovac. Ekipa našeg odreda “Tešanjske ljepotice” zauzele su prvo mjesto na  ovom tradicionalnom Banjalučkom takmičenju. Ekipu su sačinjavale:Alma Pobrić.vođa ekipe,Elvira Katavić,Lejla Hasak,Delila Kurtić,Belma,Halilović.Hvala im.One su dostojno predstavile svoj Odred i svoj grad Tešanj.

 

Maturanti

U subotu sam imao priliku da prisustvujem na dva maturska susreta. Prvi susret je bio u Tuzli gdje sam se ponovao našao u klupi Mašinske tehničke škole u kojoj sam maturirao prije 50 godina.

Kada sam se vratio iz Tuzle otišao sam pred osnovnu školu Huso Hodžić odakle je krenuo defile maturanata učenika Mješovite srednje škole iz našeg grada.

Pripadam generaciji koja nije imala mogučnost da se upiše u srednju školu u Tešnju jer je tada nije bilo, a tehničke škole su bile samo u većim mjestima (Sarajevo, Mostar, Tuzla Bnja Luka i Zenica ).

Skupili smo se i na času prozvani od profesora Hajrudina Arnautović koji je bio u ulozi razrednika. Ovaj put nije bila tema izostanci sa časova nego sjećanje na vrijeme školovanja, na umrle kolege i priče o našim životima.proteklih 50 godina. Bilo je lijepo i emotivno.

Međutim sasvim drugačija slika u Tešnju. Mladi i dotjerani za ovu priliku, praćeni pogledima članova porodica, prijatelja i sugrađana (sigurno oko 1000) maturanti su tradicionalnom šetnjom prošli kroz grad.

 DSC08389

Maturanti u šetnji gradom

 

Ukupan broj maturanata JU Mješovita srednja škola u ovoj školskoj godini je 323 (prije popravnog ispita).

Maturanti za zanimanja četvrtog stepana:

  • tekstilni tehničar: 22 učenika
  • poslovno-pravni tehničar: 27 učenika
  • prehrambeni tehničar: 31 učenik
  • veterinarski tehničar: 25 učenika
  • tehničar za mehatroniku: 28 učenika

 

  • Ukupno 133 učenika polaže maturu za četvorogodišnja zanimanja.

Za trogodišnje zanimanje 190 učenika polaže završni ispit. Učenik generacije je Belmina (Avde i Dude) Hasanbašić.

DSC08379

Belmina Hasanbašić

 

Umro Almir Kerić Kera

U nedjelju me poziva telefonom brat Alija i pita kako je bilo na koncertu u petak. Pitanje je moglo uslijediti samo ako je jedan meni dobro poznati učesnik muzičkog dijela bio kraj njega. Zato sam odgovorio da su svi bili dobri, ali onaj što je pjevao Mami blue je bio najbolji i počeo sam pjevušiti hit iz 1971. godine znajući da kraj njega sjedi Almir Kerića Kera.

Nije prošlo ni par sati opet telefon. Amir Brka mi kaže da je Kera imao saobraćajnu nesreću kod Teslića i da provjerim u bolnici u kakvom je stanju. Zamolim prijateljicu Ulfetu da mi provjeri šta je sa Kerom. Prva informacija je da je polomljen i proslijeđen zbog težine povreda u Zenicu, a kratko iza toga i da je umro. I ako je ovih dana bilo tužnih trenutaka, ova vijest me zaista duboko rastuži. Naš Kera Kantri mi je bio drag i kad god ga sretnem nešto bi prokomentarisali. Neku šalu bi ispričao. Ustvari on je pričao o svojim nastupima u Tesliću, o bajkerskim druženjima, o muzici, odveo me je da vidim i njegov novi motor koji je skoro kupio i naravno njegov studio i demonstrirao muziciranje sa usnom harmonikom defom, gitarom i bubnjevima istovremeno.

A taj njegov zadnji koncert i sve poslije njega imao je nekoliko čudnih slučajnosti. Prvo svi mikrofoni su prestali da rade kada je on trebao da pjeva, pa je on najavio sviranje „uživo“, a kada je završio više nije bilo problema sa mikrofonima. Ja sam pravio fotografije učesnika programa, ne znam zašto njegove fotografije nema u foto aparatu, valjda jedino njega nisam fotografisao. Treće smio bih se kladiti da sam u Tešanjskom dnevniku zabilježio posjetu Kerinom studiju, ali sam prelistao dva puta i odštampanii dnevnik i ovogodišnji u elektronskoj formi i nigdje nisam mogapo naći taj tekst.

Rijetko sjedi u Gradskoj kafani, a taj dan je sjedio i rekao Aliji da me pita kakav mu je nastup bio. Zaista previše neobičnih događanja.

Kera je bio veseljak, zabavljač i to ne samo na pozornici. Nikada od njega nisam čuo neki čaršijski tzrač ili neku priču koja nije unosila raspoloženje. Bio je čaršijsko dijete i svakodnevno je komunicirao sa njom. Imao je „teretnog“ juga gdje su sva sjedišta izvađena izuzev vozačevog i koji je služio za transport kartonske ambalaže koju je skupljao i vozio u EKO servis. Bio je borac Armije BiH, ali to nikada nije potencirao.

kera

Kera je u svom „studiju“ izveo program samo za mene

Strast mu je bila muzika. Učestvovao je Kariokama FTV, nastupao u raznim mjestima, volio motore i često se družio sa bajkerima. Poznat je bio i po umijeću potkivanja jaja. Svojevremeno je bio i član KUD Pobjeda.

Njegova energija koja se ispoljavala kroz muziku i veselost u komunikaciji sa sugrađanima nedostajat će Tešnju.

 

Stare fotografije

Tešanjske samardžije

asafet

Safvet Pobrić ispred svoje kuće i radionice

Kada je umro Safetov sin Omer i kada sam porodici vadio Safvetov rodni list njegovo ime je baš kako sam napisao i ako smo ga svi znali kao Safeta)

amar 7

Tešanjski samardžija Stipo Svalina pedesetih goina na tesličkoj pijaci drugi s desna

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC08374

DSC08343

DSC08342

DSC08341

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *