POMOĆ IZ EMIRATA

POMOĆ IZ EMIRATA

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH danas su Maglaj,Žepče i Zenicu posjetili Mohammed Tassim i Amer Houssain predstavnici Fondacije Khalifa Bin Zayed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U neposrednom kontaktu, najprije sa načelnicima općina, a potom i građanima koji rade na terenu koji rade na ukljanjanju posljedica poplave ovi humanitarci su se interesovali za prioritetne potrebe stanovnika nakon katastrofe.

Osnovni cilj i namjera Fondacije Khalif Bin Zayed je da se neposredno pomogne Bosni i Hercegovini kroz pružanje materijalne i tehničke logistike na terenu, u lokalnim zajednicama.

Fondacija je, to je posebno istaknuto već ugovorila isporuku specijalne mehanizacije neophodne za uklanjanje klizišta i riječnih nanosa. Obezbijeđen je i kontingent opreme, sredstava i hrane koji su potrebni radnicima i stanovnicima na područjima pogođenim poplavom. Predstavnici Fondacije iz UAE  su već potpisali ugovore sa izvođačima preko kojih će nabaviti sredstva.

– Nije slučajno da su ugovori o nabavci potpisani sa firmama iz Bosne i Hercegovine. Naime, i na takav način želi se pomoći ekonomiji zemlje, kazali su Tassim i Hussain.

Domaćini, načelnici Maglaja Mehmed Mustabašić, Žepča Mato Zovko, Zenice Husejin Smajlović sa premijerom ZDK Munibom Husejnagićem su obišli teren i upoznali donatore sa prioritetnim potrebama. O finansijskoj vrijednosti sredstava i opreme predstavnici Fondacije Khalif Bin Zayed nisu govorili, ali su naglasili da će biti operativna za 10 dana.

Zanimljivo je da se prvi put desilo kako tvrde gosti da je predsjednik Fonadacije odmah po saznanju o poplavama  u Bosni i Hercegovini uputio ovu ekipu direktno na teren sa konkretnom zadaćom da sagledaju potrebe u prvoj fazi koja je urgentna i da o tome izvjeste centralu. Navodno je ovo jedinstven slučaj otkako postoji Fondacija.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *