Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 02-09.06.2014. godine

NHU Oslonac

U utorak 3.06. NHU Oslonac je rekapitulirao rezultate svog rada u prošloj godini i dodijelio prizanja članovima i donatorima, ali i drugima koji su doprinijeli afirmaciji njihovog rada.

Tako je u prošloj godini izgrađeno 8 kuća u vrijednosti 176 000 KM, a u tri slučaja je pružena pomoć kod gradnje. Ukupna vrijednost radova i pomoći iznosi 193 551,25 KM. Od osnivanja ove humanitarne organizacije ukupno su izgrađene 32 kuće, a pružena je pomoć u gradnji kod 19 korisnika.

 

DSC08397

Predsjednik Savjeta Husein Alić, predsjednik Skupštine Salih ef. Haušić i potpredsjednica Skupštine Aiša Brkić

Najveći donator u prošloj godini je firma Hifa d.o.o Tešanj. Ostali donatori pravna lica su: Abitec Jelah, Saračević d.o.o, Uni Credit Bank, Centrosolar, Revisum consult, Masterwerk München, Notar Brkić Selim, Glück Norm, Špedicija Turalić, AC Školjić. Sredstva su donirali Meho Kerić i Fuad Ćeman. Osim navedenih donatora sredstva su obezbjeđena uplatama 447 članova (od 943).
Za najboljeg člana proglašen je Mehmed ef. Karamović, a za najboljeg aktivistu novinar Halid Fejzić.
U uvodnom izlaganju predsjednika Skupštine izražena je spremnost NHU Oslonac da odgovori i vremenu nakon katastrofalnih poplava kada su potrebe daleko izraženije i da su potrebna daleko veća sredstva. Iznio je informaciju da već ima kontakt sa kolegama iz Njemčke i da očekuje njihov odziv za veću akciju, jer smatra da jedan džemat može napraviti jednu kuću.

Katastrofalne poplave imaju posljedice koje se odvijaju u nekoliko faza. To je spašavanje života, privremeno zbrinjavanje, hrana i voda za preživljavanje, dezinfekcija i trajno stambeno rješavanje. Ova zadnja faza traži puno sredstava i najduže traje.
Problem će rješavati institucije vlasti, strani i domaći donatori, ali to neće biti dovoljno. Neophodno je uključivanje svakog građanina. Kako reče sekretar Nedžad Unkić ,tri stotine članova sa 10 KM članarine mjesečno u Osloncu rješava jednu porodicu izgradnjom kuće.
Na penzionom čeku su mi ovaj mjesec odbili 2,5 KM za pomoć poplavljenim, a na TV saznadoh da je izdvojena cifra preko 500 000KM. Tako će malim iznosom biti rješeno stambeno pitanje nekoliko penzionera.
Kada su donatorska sredstva u pitanju onda se uvijek spominje i sumnja malverzacije. Dobro je da postoji humanitarna organizacija kao što je Oslonac jer su svojim transparetnim radom i ugledom ljudi koji vode ovu humanitarnu organizaciju stekli povjerenje donatora i to kako onih većih tako i građana odnosno svojih članova kojih je svake godine sve više.
Pored toga već imaju projekte, iskustvo, imaju izgrađene kriterije i sigurno u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Tešnju mogu obezbjediti garantovano prioritetno i transparetno trošenje sredstava.

 

DSC08398

Jedan broj donataora i nagrađenih

Pričao mi je jedan naš sugrađanin da je želio namjestiti jednu poplavljenu manju kuću. Organizovao je širu porodicu i svi su prihvatili svoje učešće. Kada je otišao da uzme mjere za namještaji da se usaglasi sa porodicom koja je poplavljena ustanovio je da je kuća u takvom stanju da se može samo srušiti i ponovo graditi. Zato je potrebno šire udruživanje, a NHU Oslonac je pravi partner za takve aktivnosti. Vrijeme traži šira okupljanja oko ovakvih projekata. Svako može da pomogne, jer nema malih donacija. Kada se veliki broj donatora pomnoži i sa malom cifrom donacije dobije se dobar rezultat. Detaljniji podaci i informacije se mogu naći na njihovoj web stranici www.oslonac.org.

 

Međunarodna izložba fotografija pod nazivom Srebrenički inferno

U organizaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, Opće biblioteke i Centra za kulturu i obrazovanje iz Tešnja otvorena je međunarodna izložba fotografija pod nazivom Srebrenički inferno. Izložba je otvorena u maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje. Izložbu su otvorili Ademir Jerković i Azra Muslija u ime načelnika Općine. O izložbi je govorio Ademir Jerković:
Za mjesec dana navršit će se 19 godina od srebreničke tragedije. Isto toliko ljeta govorimo svijetu o tom strašnom zločinu i genocidu koji se nadvio Evropom na kraju jednog vijeka…Taj strašni usud, zločin planetarnih razmjera, moramo nažalost da dokazujemo i danas, iako je svakom na ovoj planeti jasno šta se ovdje dogodilo ko je kriv i zašto je kriv…

DSC08405

Ademir Jeković, Esmir Bašić i Azra Muslija

Svojim izložbama diljem svijeta „Arhiv Federacije“ BiH svjedoči o strašnim zločinima nad Bošnjacima. To smo činili u mnogim gradovima . Nabrojaću samo neke gradove u svijetu Kairo, Bursa, Trabzon, Split, Rijeka, Kayseri, Ankara, Berlin, Frankfurt, , Minhen, Varšava i dr.

 

DSC08409

Jedna od fotografija sa izložbe

 

Pohvale za učenike OŠ Huso Hodžić

Svih 99 učenika završnog, devetog razreda, završilo je uspješno svoje osnovno obrazovanje. U petak im je bio zadnji dan u školi i već sljedeći dan odlaze na ekskurziju u Makarsku. Dan je bio i svećarski jer su dodijeljene diplome najuspješnijim iz raznih oblasti njihovog rada u školi. Među nagrađenima su se našli učenici koji su imali sve petice kroz cijelo školovanje, uspješni sportisti i pjevači, učesnici i pobjednici opštinskih i kantonalnih takmičenja.

DSC08419

Pohvaljeni učenici OŠ Huso Hodžić

Među pohvaljenim sam vidio stasite momke košarkaše, odbojkašice i košarkašice, a pojedine djevojčice su dobile više diploma za uspjeh u učenju i više sportskih disciplina. Među njima su bili i učenici koji su ostvarili veliki uspjeh u takmičenju TV1 pod nazivom Nade sevdaha. Pobjednici ovog takmičenja su po četiri pjevačke nade u kategoriji do 10 godina i od 10-14 godina. Učenici ove škole Nermin Handžić je bio među četiri najtalentovanija mlada pjevača od 10-14 godina, a Neira Brka do 10 godina.

DSC08412

Neira Brka i Nermin Handžić

 

Učenica generacije je Dženana (Emine i Hakije) Samardžić.

DSC08416

Učenica generacije Dženana Samardžić sa direktoricom Alminom Brkić

 

Knjiga Ahmeta Kantića

Baš me prijatno iznenade ona nekdašnja mala djeca koja su odrastala pokraj mene, a onda su se izgubili iz mog vidokruga, da bi se pojavili uspješni u nekoj djelatnosti. Tako sam se obradovao kada sam vidio na stolu Amira Brke knjigu autora mr.sc. Ahmeta Kantića Riječnik pojmova u Logopediji- sa spiskom dijagnoza navedenih u posljednjoj, desetoj reviziji Međunarodne klasifikacije bolesti MKB 10.

ahmet kantic

Ovo je peta knjiga u izdavaštvu Centra za kulturu i obrazovanje (ukupno 135-ta). Recenzori knjige su prof.dr. Mladen Heđever i prof dr. Sadete Zečić.
Ahmet je sin Nasihe i Dade Kantića, odrastao je na drugom ulazu od onog gdje sam ja stanovao u Pobjedinoj zgradi u Tabacima. Radi u Tešnju kao logoped.
Iz recenzije prof. dr. Mladena Heđevera:

Rječniki pojmova u logopediji prvo je ovakvo djelo iz logopedije na ovim prostorima koji sustavno i dovoljno detaljno obrađuje ključne pojmove u logopediji i srodnim disciplinama…

 

Ragbi reprezentacija BiH odigrala utakmicu baraža u Tešnju

Koliko me sjećanje služi jedine utakmice neke od A-selekcija BiH odigrane u Tešnju su utakmice Ragbi reprezentacije. U subotu su se naši ragbisti sastali sa ekipom Austrije, a u okviru baraža za ulazak u viši rang talmičenja-2C ligu. Ovaj put naši reprezentativci nisu uspjeli, izgubili su sa 26:12.

DSC08439

Reprezentacije BiH i Austrije prilikom intorniranja himni

 

DSC08442

Ne bi se baš reklo da su Tešnjaci došli u većem broju da podrže naše reprezentativce.

Stare fotografije

mk5

Sjede s lijeva: Mujaga Mujčić, Hakija Srkalović, Ibro Kahrimanović, Ibrahim Mahmutefendić i Hidajet Morankić
Stoje nepoznati

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC08391 DSC08403 DSC08404 DSC08410 DSC08450

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *