Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 28.07-4.8.2014. godine

Bajramski prijem

Na prvi dan Ramazanskog bajrama u organizaciji Medžlisa islamske zajednice u Tešnju organizovan je tradicionalni Bajramski prijem u restoranu Ukus. Prijemu su prisustvovale brojne zvanice iz javnog i privrednog života naše općine. Prisustvovali su i prvi ljudi pravoslavne i katoličke vjerske zajednice u Tešnju jerej Mihail Gavrilović i don Ilija Marinović, predstavnici najvećih tešanjskih privrednih organizacija Izudin i Hajrudin Ahmetlić, Suljo Hrvić, Muharem Sejdić i dr., zastupnik u Parlamentarenoj skupštini BiH i predsjednik SDA Tešanj, Šemsudin Mehmedović, predsjednik SBiH u Tešnju Muhidin Alić i mnogi drugi. Prisutnima se obratio glavni imam mr. Fuad Omerbašić, zatim i načelnik mr. Suad Huskić.

Zvanice su dočekivali predsjednik Medžlisa IZ Zehrudin Kruško, glavni imama mr. Fuad Omerbašić i načelnik općine mr. Suad Huskić
Zvanice su dočekivali predsjednik Medžlisa IZ Zehrudin Kruško, glavni imama mr. Fuad Omerbašić i načelnik općine mr. Suad Huskić

Glavni imam je naglasio da je mjesec Ramazan vrijeme kada svako od nas analizira i preispituje sebe nastojeći da u vremenu koje slijedi , budemo bolji ljudi.

Ja sam imao zadovoljstvo da sjedim sa trojicom hadžija: Hajrudinom Ahmetlićem, Muharemom Sejdićem i jerejom Gavrilovićem koji je nedavno obavio hadž, obilazeći u Jerusalimu sveta mjesta. To mi je prvo iskustvo da slušam o hadžu pravoslavnih vjernika. U svemu tome Namik Širbegović je u svom šeretskom stilu pravio raspoloženje šaleći se i na račun hadžija.

Namik Širbegović privrednik, jerej Mihail Gavrilović i mr. Fuad ef. Omerbašić
Namik Širbegović privrednik, jerej Mihail Gavrilović i mr. Fuad ef. Omerbašić

 

Načelnik općine dodijelio Zahvalnice privrednicima

Načelnik općine mr. Suad Huskić je u srijedu 30.07. dodijelio Zahvalnice privrednicima. Kriterij za dodjeljivanje zahvalnica su rezultati poslovanja za 2013. godinu objavljeni u Poslovnim novinama. Poslovne novine su proglasile najuspješnije privredne kolektive po raznim kriterijima za 2013. godinu.

Zahvalnice su dobili: Hifa Oil, AS, Prevent, Hifa, Mann und Hummel BA, Pobjeda, Kantić touristik, BME, Koteks, Madi, Koala paintings, Euro-commerc, Socksmaker3, Artisan, Medena commerc, Euro-trans, Koža komerc, Conita, Belif, Zupčanik, Eko-servis, Vispak, Fortitudo i Hifa petrol.Pored informacije o mjestima tešanjskih firmi među najuspješnijim izneseni su i drugi podaci koji pokazuju uspješan privredni razvoju tešanjske općine.Vodeći svjetski časopis u ekonomiji The Economist, koji izlazi od 1843. godine, piše da i pored stagnacije privrede u BiH ima mjesta gdje se vidi napredak kao što su Goražde, Tešanj, Bijeljina i Visoko.FDI Magazine u najbolje regione za investiranje u Jugoistočnoj Evropi uvrstio je Tešanj, Žepče i Teslić.Program Beacon scheme u BiH koji su službeno predstavili Misija OSCE-a u BiH i Vijeće Evrope s ciljem prepoznavanja i promovisanja najboljih primjera iz prakse u kreiranju povoljnog ambijenta u općinama u cilju privlačenja investicija na općinskom nivou dodijelila je Certifikat općini Tešanj. Poslovne novine u 27 godina realizovanja projekta, tešanjska općina je jedina općina i javna institucija koja je dobila priznanje Za kreiranje poslovnog ambijenta.  Krajem 2013. godine u Tešnju je registrovano 2416 poslovnih subjekata. Proizvodi su izvezeni u preko 60 zemalja svijeta u iznosu od 325 miliona KM sa rastom u protekle 4 godine od 75,6%. U 2013. godini je ostvareni promet od 1,3 milijarde KM i rast zaposlenosti od 1991 sa godišnjom stopom od 16,7%.

DSC08914

Predstavnici firmi koje su dobile Zahvalnice općinskog načelnika s lijeva:

Hamza Hotić Koteks, Kasim Bejđatić Pobjeda, Mahmut Galijašević Mann und Hummel, Fahrudin Bobarić Euro Comerc, načelnik mr. Suad Huskić, Izudin Ahmetlić Hifa, Fadil Ćostović Artisan, Edin Jabandžić Madi, Mevludin Karabegović FAD Prevent, Armin Hrvić AS, Mirso Hajrić Zupčanik, Muris Hadžimehić Hifa d.o.o., Ahmed Ahmetlić Hifa petrol, Halima Šišić Belif, Almin Dubravac Koala, Selma Bradarić Medena commerc, Haris Krdžalić EKO servis, Fabio Nobis i Safet Mešić Socksmaker3, Nešo Škapurević Conita.

 

Procenat nezapolenih u odnosu na broj stanovnika na tešanjskoj općini je najniži u ZE-DO kantonu.

Među najvećih 100 u BiH našlo se više tešanjskih firmi prema različitim kriterijima:

  • Po ukupnom prihodu Hifa oil (11), AS (69), Prevent fad (80) i Hifa d.o.o (90)
  • Po izvozu: Prevent fad (12), Hifa oil (14), Mann und Hummel (24) i Pobjeda (53), Kantić touristik (79), BME (81), Koteks (93)
  • Po investicijama: AS (84), Mann und Hummel (96)
  • Po neto dobiti: Hifa oil (29), Prevent fad (40), AS (48), Mann und Hummel (49), Madi (68)
  • Srednja preduzeća po izvozu: Koala paintings (29), Euro commerce (48)
  • Po dobiti:Koala paintings (49), Socksmaker3 (52) i Artisan (68)
  • Rang lista prema metodologiji agencije TEC:
  • Proizvodnja tekstila i tekstilnih proizvoda :Conita (4), Koža-komerce (10)
  • Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda: Belif (5)
  • Proizvodnja baznih metala i i metalnih proizvoda:Medena commerce (8), Zupčanik (9)
  • Proizvodnja saobraćajnih sredstava: Prevent fad (1), Mann und Hummel (4)
  • Ostala prerađivačka industrija:Koala paintings (3), Artisan (4) i Eko servis (9)
  • (U zagradama je mjesto među 100 najboljih u naznačenoj kategoriji)

I ovako visoki rezultati još uvijek nisu riješili visok nivo nezaposlenosti, ali su pretpostavka ubrzanog rješavanja ovog gorućeg problema i u Tešnju.

U ime privrednika obratio se Izudin Ahmetlić, koji je primio zahvalnicu u ime firme Hifa oil, naglašavajući da je za navedene rezultate zaslužan prije svega ljudski faktor. Napomenuo je da je ovo samo jedna generacija koja je nastavila ono što su započinjale predhodne generacije i da je veoma važno osposobljavati sljedeće generacije da budu još uspješnije od ovih. Naglasio je da privrednici od lokalne zajednice očekuju kvalitetnu infrastrukturu (električna energija, tehnološke vode, putne komunikacije i dr.) koja ne smije usporavati razvoj i dobro je da je općina u svoje dugoročne planove uključila ove aktivnosti od kojih se neke u toku realizacije.

U ukupnom izvozu sa tešanjske općine auto dijelovi učestvuju sa 41,5%- detalj iz Pobjede
U ukupnom izvozu sa tešanjske općine auto dijelovi učestvuju sa 41,5%- detalj iz Pobjede

 

Potpisani ugovori za projekte podrške poslovnom ambijentu

U ovoj godini planirana je realizacija tri projekta koja se odnose na infrastrukturu u industrijskim zonama Glinište i Ciglana. Načelnik općine je u petak 1.8. potpisao ugovore sa izvođačima radova.

Prvi projekat je izgradanja infrastrukturnih objekata u poslovnoj zoni Glinište II faza. Vrijednost radova je 170 000 KM, a izvođač radova je konzorcij Rial-šped d.o.o i AB-trans d.o.o.

Drugi projekat koji finasnira općina Tešanj zajedno sa JP EP BiH Podružnica Elektrodistribucija Zenica Poslovna jedinica Tešanj, je izmještanje dalekovoda AT Mejdan poslovna zona Ciglane. Vrijednost ulaganja je 176 500 KM, od čega će općina investirati 16 500 KM u zemljane radove, a ostalo Elektrodistribucija.

Treći projekta je izgradnja trotoara, parkinga i bankina u poslovnoj zoni Ciglane Jelah vrijednosti 15 800 KM.

Almir Brka Konzorcij AB -Rial, načelnik mr. Suad Huskić, Ramiz Kruško Trans-kop, Fadil Begović JP EP BiH rukovodilac Poslovne jedinice Tešanj
Almir Brka Konzorcij AB -Rial, načelnik mr. Suad Huskić, Ramiz Kruško Trans-kop, Fadil Begović JP EP BiH rukovodilac Poslovne jedinice Tešanj

Nakon potpisivanja poveo se razgovor i o kopanjima ulica u Tešnju i nastojanjima da se jednim kopanjem rješe potrebe više korisnika. Kada sam postavio i pitanje podzemnog katastra, načelnik me poslije sjednice upoznao sa softverom preko koga mi je pokazao uvid u parcele, vodoplavna područja, podzemni katastar i dr. Ovaj software je doniran i koštao je oko 60 000 KM. Može se vidjeti i na općinskoj web stranici i dostupan je javnosti (GIS).

Kada sam izlazio iz kabineta načelnika sretoh suvlasnike firme MCE i Izudina Turkeša. Rekoše mi da se pojavio italijanski investitor koji bi želio prenijeti proizvodnju u Tešanj i traži zemljište i da po tom pitanju idu kod načelnika. Dobro je da dolaze i ovakvi gosti.

 

Otvoreno Ljeto u Tešnju 2014.

Ovogodišnja manifestacija Ljeto u Tešnju otvorena je izložbom slika-grafika Kemala Širbegovića. Izložbu je organizovao Centar za kulturu i obrazovanje, a učestvovala je Ljiljana Perduv Misirlić koja je govorila o Širbegoviću i otvorila izložbu. Ljeto u Tešnju 2014 je otvorio načelnik općine mr. Suad Huskić. Ljeto u Tešnju 2014. traje do 10.9.2014. godine.

Amir Brka, Ljiljana Perduv Misirlić i mr. Suad Huskić
Amir Brka, Ljiljana Perduv Misirlić i mr. Suad Huskić

Kemal Širbegović rođen je 1939. godine u Modriči. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1957-1962, te na postdiplomskim studijima 1963-65. godine. Radio je na restauraciji i konzervaciji mozaika i fresaka 1958-62. 1967-1968. radio je u Ateljeu 17 kod Haytera u Parizu. Od 1972. godine živi i radi u Parizu.

Nagrade: Prva nagrada za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti, 1960. i 1962. – Nagrada “4 april” beogradskog univerziteta za slikarstvo, 1962. – Nagrada “Veselin Masleša” grada Banjaluke, 1964. – Nagrada “22. april” Banjaluka, 1964. – Nagrada turističkog saveta Beograd, 1964. – Prva nagrada ULUS-a za sliku, Beograd, 1965. – Prva nagrada Trećeg jesenjeg salona za sliku, Banjaluka, 1965. – Nagrada Umjetničke Galerije BiH za sliku, Sarajevo, 1967. – Nagrada Europahaus za grafike, Beč, 1967. – Nagrada Doma kulture za grafike, Jesenji salon, Banjaluka, 1968. – Nagrada “Zlatno pero”, Beograd, 1968. – Prva nagrada Konkurs Muzika, Dom kulture, Banjaluka, 1974. – Nagrada “Emil de Conick” na bienalu grafike, Givet, Francuska. – Nagrada Beecham za sliku, Paris, 1975. – Prva nagrada Trienala internat grafike, Subotica, 1975. – Pohvala nagrade “Victor Choquet”, Paris, 1977. – Nagrada Mladinske knjige, 1979. – Druga nagrada Internat. bienala grafike, Charleville-Mezieres, France. – Nagrada prefekture na prvom svjetskom trijenalu grafike, Chamaliers, France, 1988. – Nagrada salona Cap Ferat, Nica, 1991.

Samostalne izložbe: Banjaluka (5 puta), Modriča (dva puta), Beograd (3 puta), Paris (16 puta), Sarajevo (3 puta), Novi Sad, Haugesund (2), Oslo (5), Dubrovnik, Bordeaux, Maribor, Bergen, Washington, Brisel (2), Čikago, New York, Bon, Keln, Stavanger, Venecija, Tuzla, Kuala Lumpur (2), Singapur, Retrospektiva grafika 1964-1991. Bijeljina, Doboj, Herceg Novi, Mostar, Sarajevo, Banjaluka, Kruševac, Niš, Osijek, Subotica, Beograd, Ljubljana…

Širbegović je imao je više od 120 samostalnih izložbi, preko 200 grupnih u više od trideset zemalja. (Iz prospekta Izložbe).

 

Odlomci iz eseja Ljiljane Perduv Misirlić o autoru izložbe:

Kemal Širbegović u Pariz stiže (1972.) kao umjetnički profilisana ličnost, koja iza sebe ima značajan opus, nastao na tradiciji i duhovnosti Bosne, izražen modernim likovnim jezikom, bez ustaljenih likovnih klišea. Pejzaž mu je insiprativni podsticaj koji transformiše u duhovne prostore otmjenog kolorita, gdje svaki elemenat ima svoje mjesto i značenje, i doprinosi harmoniji djela visokih estetskih dometa. (…)

Kada slika pejzaž bilo u kojoj tehnici, Kemal otvara prostor kontemplacije, koja je prisutnana na svim njegovim radovima i koja nam se čini da dolazi iz nataloženih slojeva svjetskih civilizacija. On s lakoćom gradi djelo na persijskoj poeziji Omara Hayama, kao i na onoj Maka Dizdara, shvatajući njenu dubinu i univerzalnost u svim vremenima i prostorima. U službi slike je često ubačen stih ili duboka mudrost neprevaziđenih pjesnika, ispisana posebnim senzibilitetom koji daje novu dimenziju, obogaćuje grafički list. (…)

Iako iza sebe ima ogroman opus, bilo da se radi o slikama, grafikama, tapiserijama, mozaiku, ili o primijenjenoj umjetnosti, Kemala Širbegovića ipak izložba grafike predstavlja u najboljem svjetlu poete, filozofa, humaniste, maestra likovnog umijeća, koji uspijeva da u ovim teškim teškim vremenima koja opterećuju našu planetu, sačuva mir i radost, u okvirima tajanstvene tišine i ljepote.

 

Stare fotografije

Pogled na park i zgrade preko Tešanjke prije 50 godina. Zgrada osnovne škole otvorene 1886. godine, lijevo zgrada hotela. Na poznatoj ogradi gdje se sjedilo i posmatrali šetači: Mustafa Smailbegović Beli, Hasan Brkić Krco i Samil Srkalović. (Iz arhive Hasana Brkića)
Pogled na park i zgrade preko Tešanjke prije 50 godina. Zgrada osnovne škole otvorene 1886. godine, lijevo zgrada hotela. Na poznatoj ogradi gdje se sjedilo i posmatrali šetači: Mustafa Dautefendić Beli, Hasan Brkić Krco i Samil Srkalović. (Iz arhive Hasana Brkića)

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC08946

DSC08884

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Jedan komentar

  1. Jedna mala digresija,na slici na mostu je Mustafa Dautefendić(a ne Smailbegović)Beli ili ti Albert-ostalo sve OK čista 10

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *