Svjedočanstvo jednog vremena, Tešanj 1878-1941

100_1890_Medium

U povodu stote obljetnice od početka Prvog svjetskog rata, u subotu, 9. augusta, u okviru općinske manifestacije Ljeto u Tešnju, u Eminagića konaku otvoren je multimedijalni program Svjedočanstvo jednog vremena, Tešanj 1878-1941.

Odgovarajućom scenografijom, izložbom starih razglednica, veduta, fotografija i slika uprizoren je ambijent Tešnja na razmeđu 19. i 20. stoljeća, te u doba Prve Jugoslavije. Cjelovečernji program izašao je iz prvobitno zamišljenih vremenskih okvira prvenstveno zbog nedostupnosti planirane dokumentarne građe. Stoga razloga obogaćen je filmskim materijalima o posjeti nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije Sarajevu 28. Juna 1914. godine, te filmskim zapisom sevdalnike Ljubav u Sarajevu, u izvedbi Nikole Drakulića iz 1937. godine.

Na izložbi je predstavljeno 27 originalnih razglednica Tešnja i 24 vedute i fotografije u digitalnom formatu, te dvije slike-ulje na platnu ( Ludviga Kube, češkog muzikologa, pisca, etnologa i slikara i Miloša Petrovića, prvog tešanjskog slikara) iz vremena Austro-Ugarske uprave u Bosni i Hercegovini i perioda Kraljevine SHS/Jugoslavije, koje čine malu zbirku Muzeja Tešanj. Najstarija razglednica, ujedno i fotografija ovoga grada, odaslana je 8. aprila 1891. godine u Barot, mali grad u ondašnjoj Sedmogradskoj, Erdelju ili Transilvaniji, kako tu regiju danas nazivaju u Rumuniji.

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *