U Tešnju formirano Udruženje osoba sa duševnim smetnjama „Bolje sutra“

Kako bi unaprijedili svoj društveni status osobe sa duševnim smetnjama u Tešnju su odlučili formirati svoje Udruženje simboličnog naziva “Bolje sutra”.  Podržali su ih i iz Doboj – Juga. Iako se procjenjuje da je na području Tešnja oko 450 ovih osoba Osnivačkoj skupštini se odazvala nekolicina.

– Neki se stide. Ja i kolega se ne stidimo jer duševni bolesnik ne može biti onaj koji nema dušu – kazao nam je Fahrudin Sejdinović, član Inicijativnog odbora iz Tešnja.


Fahrudin Sejdinović

Iako ove osobe uglavnom imaju riješen materijalni status prijevremenim penzionisanjem, a osnovni lijekovi su im dostupni na esencijalnoj listi, formiranjem Udruženja žele mijenjati stereotipe o sebi u društvu i okolini u kojoj žive. U BiH vjerovatno još ne postoji ni jedno slično udruženje.

– Mi, koliko znamo nema. Imaju ustanove koje se kao bave time. Medjutim, u tu ustanovu ja ne bih poslao ni najbolesnijeg čovjeka koji nema pojma o bilo čemu jer su uvjeti u tim ustanovama veoma loši – kaže nam Besim Popržanović, član Inicijativnog odbora iz Doboj – Juga.


Besim Popržanović

Uz zalaganje za humanije uvjete u specijaliziranim ustanovama, Udruženje će tražiti i humanije i pravičnije zakone, slobodu izbora staratelja i više pažnje kod oduzimanja, ali i vraćanja poslovne sposobnosti osobama sa duševnim smetnjama.

Autor: M. Č. – Izvor: Avaz.Ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *