ZDK:U VEĆINI ŠKOLA NASTAVA POČINJE 1. SEPTEMBRA

ZDK:U VEĆINI ŠKOLA NASTAVA POČINJE 1. SEPTEMBRA

Na press konferenciji (28. 08. 2014.) koja je održana u Vladi ZDK ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirko Trifunović i premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić su saopštili da će, i pored velikih oštećenja školskih objekata u majskim i avgustovskim poplavama, nastava početi u većini škola 1. Septembra. Premijer i ministar su upoznali javnost sa uvjetima za početak nastave u osnovnim i srednjim školama Zeničko-dobojskog kantona, u kontekstu saniranja posljedica majskih i avgustovskih poplava. Vlada Kantona je putem resornog Ministarstva učinila napore da se za nastavu osposobi većina školskih objekata koji su stradali tokom poplava. Pritom se imala na umu prvenstveno bezbjednost učenika u ugroženim područjima,i to u pogledu osiguranja putnih pravaca do školskih objekata, a onda i osposobljenosti školskih učionica za početak nastave.

Nažalost, zbog velikih devastacija na pojedinim školskim objektima, nastava neće početi 1. septembra kao u većini ostalih škola na području Kantona. Tamo gdje se još uvijek izvode građevinski radovi, nastava će početi kada oni budu završeni, a procjenjuje se da će to biti učinjeno do 15. Septembra. Zato je Vlada nas prošloj sjednici (27.8.2014.) donijela Odluku o odgađanju početka nastave u školskoj 2014/15. godini u pojedinim školama na području Općina Zenica i Maglaj. Sredstva za sanaciju školskih objekata su obezbjeđena, a procijenjeno je da će u obnovu i rekonstrukciju škola biti uloženo oko 10 miliona KM iz više izvora.

Ministar Mirko Trifunović obrazložio je trenutne aktivnosti koje se vode na sanaciji školskih objekata. Tako se nastava do 15. septembra ili do okončanja građevinskih radova odgađa u Osnovnoj školi Maglaj, izuzev područnih škola Tujnica, Liješnica i Bradići, gdje postoje uslovi za izvođenje nastave. Nastava se odgađa i u Prvoj osnovnoj školi Maglaj , izuzev područnih škola Kosova, Moševac, Jablanica i Ravne, te u srednjim maglajskim školama: Gimnazija „Edhem Mulabdić“ i Mješovita srednja škola. Na području Općine Zenica, nastava se odgađa u područnim školama Osnovne škole „Ćamil Sijarić“ Nemila, i to u naseljima Kolići i Šerići kao i za učenike iz Bistrice, Starine koji zbog oštećenih putnih komunikacija ne mogu dolaziti na nastavu u centralnu školu u Nemili. Na području Općine Žepče najteža je situacija u Željeznom Polju u centralnoj školi koja se trenutno obnavlja i do subote, 30. 08. očekuje se da će radovi biti završeni. Kao i u Topčić Polju, gdje su problem putne komunikacije, slična je situacija i u Željeznom Polju odnosno obezbjeđenje putnog pravca do Mjestove Ravni. Osim za osnovce, potrebno je što prije osposobiti i putne pravce kojima više od 300 učenika iz Željeznog Polja putuje u srednje škole. Radi se o dva putna pravca koji nisu do kraja osposobljeni Biljevina – Mjestova Ravan i Jastrebac – Mjestova Ravan.

-Jučer smo sa federalnim premijerom Nikšićem posjetili Željezno Polje i prema izjavama predsjednika kriznog štaba do vikenda će biti završen putni pravac od Biljevine do Mjestove Ravni, a vrlo brzo nakon toga i lokalni put Jastrebac –Mjestova Ravan. Od federalnog premijera smo dobili obećanje da će mašine Autocesta Federacije BiH nastaviti da ubrzano osposobljavaju put od magistralne ceste M-17 do naselja Mjestova Ravan, kazao je premijer Husejnagić.

Na području Zeničko-dobojskog kantona na nastavu u 62 osnovne i 32 srednje škole će u septembru krenuti 30.423 osnovca (od čega 3.450 prvačića) i 17. 006 srednjoškolaca.Za evakuisane učenike, koji se još uvijek nalaze u kolektivnim centrima ili kod rodbine, dogovoreno je da nastavu mogu pohađati u školi najbližoj trenutnom mjestu boravka.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *