OBILJEŽEN 29. AVGUST–DAN ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

OBILJEŽEN 29. AVGUST–DAN ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Svečanom sjednicom Skupštine, uz prisustvo poslanika i većeg broja gostiju, među kojima su bili i bivši premijeri ovog Kantona, danas je po drugi put obilježen 29. avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona. O odluci Skupštine da se ustanovi obilježavanje ovog datuma koji predstavlja datum pisanja Povelje Kulina bana Dubrovčanima (29. 08.1189.godine) te o njegovom značaju govorio je Sretko Radišić, predsjedavajući Skupštine. On je ujedno čestitao i građanima Visokog koji na isti dan slave Dan svoje Općine. Potom se prisutnima obratio Munib Husejnagić, premijer Zeničko-dobojskog kantona osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u Kantonu i mjere koje Vlada poduzima na saniranju šteta od elementarnih nepogoda koje su zadesile ovo područje. On je istakao da treba učiniti maksimalne napore i sve potencijale usmjeriti na zbrinjavanje ljudi i materijalnih dobara te saniranje šteta od majskih i avgustovskih poplava. Na kraju, svim građanima čestitao je Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Povodom Dana Zeničko-dobojskog kantona, na svečanoj sjednici Skupštine uručena su i prigodna priznanja. Prema odluci Odbora za javna priznanja, koju je saopštila Slavica Hrnkaš, član Odbora, ovogodišnji dobitnici priznanja su: Georg Schiel, njemački humanitarac i Bedrudin Salčinović, prvi guverner Zeničko-dobojskog kantona. Georgu Schielu dodijeljena je Povelja počasnog građanina Kantona u znak zahvalnosti za sve što je ovaj neumorni humanitarni radnik učinio za izbjegla i raseljena lica, te ljude u stanju socijalne potrebe za više od 20 godina aktivnog angažmana na području našeg Kantona. Zbog spriječenosti gospodina Schiela, povelju je u njegovo ime primio Goran Bulajić, predsjednik Udruženja „Humanost societas humanitatis“.

Bedrudinu Salčinoviću uručena je Plaketa Zeničko-dobojskog kantona kao prvom guvnerneru našeg Kantona koji je svojim radom i uloženim naporima uspostavio temelje današnjeg kantonalnog administrativnog sistema. Dobitnici javnih priznanja, kratkim obraćanjem prisutnim poslanicima i gostima, zahvalili su se Skupštini Kantona na ukazanoj časti i priznanjima.

Nakon dodjele priznanja, izveden je prigodan kulturno-umjetnički program u kome su uzeli učešća Tarik Marković, glumac te gudački kvartet nastavnica Osnovne muzičke škole Zenica i učenici Srednje muzičke škole iz Zenice.

Pored održavanja svečane sjednice kantonalne Skupštine, Dan Kantona obilježava se i na druge načine, pa je tako danas u parku kraj stadiona Bilino polje održan umjetnički performans u čast Kulinu banu u organizaciji zeničkog Preporoda i Foruma građana Zenice . U povodu Dana Kantona, predviđeno je da članovi Vlade posjete javne ustanove socijalne zaštite na području Kantona, a u svim školama u ponedjeljak, 01. Septembra bit će održan prigodan čast historije o Kulinu banu.

Napomena: U prilogu objavljujemo kompletan govor premijera ZDK Muniba Husejnagića.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *