SANACIJA KORITA BISTRIČKE RIJEKE

SANACIJA KORITA BISTRIČKE RIJEKE

Predstavnici četiri mjesne zajednice sliva Bistričke rijeke (Kolići, Jastrebac, Vukotići i Bistričak) su razgovarali (9.9.2014. godine ) u Vladi ZDK sa premijerom Munibom Husejnagićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Bojanom Bošnjakom i direktorom Uprave cesta ZDK Refikom Zekovićem i uz aktivno učešće Mirsada Helega direktora J.P. Prostorno uređenje Općine Zenice o potrebi inteziviranja radova na sanaciji korita ovog vodotoka koje je već četvrti put usljed velikih oborina pomjerano.

Svaki put je i putna komunikacija Nemila – Bistričak bila u prekidu što je onemogućavalo radnike da odlaze na posao, a djecu da idu u školu.

Sastanak je bio prilika da se mjesne zajednice putem svojih predstavnika upoznaju da je Vlada upravo danas (9.9.2014.) zaključkom opredijelila 250.000 KM iz vodnih naknada putem Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za sanaciju korita Bistričke rijeke. To su svakako interventna sredstva jer za konačno rješavanje i uređenje korita ove rijeke trebat će još mnogo vremena i sredstava.

Predstavnici mjesnih zajednica su insistirali da se radovi na uređenju korita ubrazaju i da počnu odmah. Tako je Vahid Gulamić općinski vijećnik iz Vukotića upozorio da je još 11.8.2014. dogovoreno da se počne odmah raditi.

  • Puno smo vremena potrošili od tada, a mogli smo monogo toga učiniti. Nova kiša će opet napraviti problem. Sve je kod nas hitno, – rekao je Gulamić.
  • Mi ne možemo djecu pustiti da idu 2,5 km u školu iz Kolića, mora se obezbijediti da područna skola bude u funkciji, riječi su Nedima Hazića.

Avdija Halilović iz Bistričaka je izrazio nadu da će radovi brzo početi jer ljudi ovoga kraja očekuju to od vlasti.

Premijer Husejnagić je izrazio optimizam oko saniranja Bistričke rijeke uz uvjerenje da će radovi brzo biti nastavljeni, a naglasio je potrebu da se zbog stalnih nanosa koje donose bujice prilikom svake veće kiše mora obezbijediti dežurstvo mehanizacije na ovom vodotoku.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *