Informacija o aktivnostima Općinske izborne komisije Tešanj

S obzirom da su aktivnosti organa za provođenje izbora transparentne, Općinska izborna komisija Tešanj ovim putem informiše javnost o svim podacima vezanim za edukaciju biračkih odbora.

Općinska izborna komisija Tešanj je završila aktivnost obuke članova biračkih odbora (BO) prema usvojenom Planu rasporeda obuke i Rješenju o imenovanju BO.

Proces obuke je trajao u periodu od 22.09.do 02.10 2014. godine svaki radni dan, te subotom.

Članovi BO pojedinačno su obavješteni putem telefona o terminu predviđenom za obuku, a sastojala se od teoretskog dijela, testiranja i praktičnog dijela. Članovi koji nisu u planiranom terminu pristupili obuci mogli su prisustvovati bilo koji drugi dan tokom trajanja procesa.

Nakon obuke imenovani članovi BO i njihovi zamjenici polagali su test znanja o izbornom procesu. Od 552 člana BO i njihovih zamjenika iz 56 biračkih odbora, 58 članova nije prisustvovalo obaveznoj obuci, odnosno odustalo je od imenovanja u BO, te su isti popunjeni ispred Općinske izborne komisije. Ostali članovi su uspješno položili test znanja i bit će im dodijeljeni certifikati. Za predsjednike BO predviđena je još jedna dodatna obuka 10.oktobra.

Također, završene su i aktivnosti provjere kandidata političkih subjekata za posmatrače izbornog procesa i rada OIK i BO, a okončan je i proces izdavanja akreditacija.

 

 

 

PREDSJEDNIK OIK

Kanita Gredelj, dipl.pravnik

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *