Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 20.-27.10.2014. godine

Izbori 2014. godine

Izbori su završeni. Zvaničnih rezultata još nema, ali i nezvanični sigurno nisu daleko od njih. Relativni pobjednici su stranke koje su u poslijeratnom periodu bile nosioci vlasti u BiH, a to su SDA, HDZ i SNSD. Pojavila se nova stranka Demokrtaska fronta
(DF) koju je osnovao stari SDP-ovac Željko Komšić. Ostvarila je veliki uspjeh obzirom da se prvi put pojavljuje na izborima i pretpostavka je da je od SDP-a preuzela najveći broj glasova koje su dobili.

SBB je kao druga novija stranka ostvarila rezultat kojim postaje nezaobilazan politički faktor u BiH, posebno kod Bošnjaka. Sumrak je doživio SDP, ali i SBiH i Narodna stranka radom za boljitak.

Pobjednici za slavlje nemaju puno vremena. Politička i ekonomska situacija u BiH je veoma loša i teška. Pobjednici se moraju udruživati međusobno ili sa više drugih manjih stranaka da bi formirali vlast. Opet je za očekivati da se vlast neće moći brzo formirati obzirom na neslaganja među pobjednicama oko ključnih pitanja BiH, a vremena nema. Izlaznost birača je nešto preko 50%, stranke pobjednice su dobile oko 30% glasova, što znači da pobjednici imaju do 15% direktno izražene podrške od ukupnog broja birača.

Procenat izlaska na izbore je prisutan u svim poslijeratnim izborima. Legalitet se ne može osporiti, ali legitimitet uvijek može posebno ako stvari ne krenu nabolje, bez obzira što je to isključiva greška birača. Ukoliko ne bude snage da se stvori politička volja za promjene na ustrojstvu BiH, kako unutar političkih snaga BiH tako i svih zemalja koje direktno utiču na stanje u našoj državi, a to je njene ekonomije i suzbijanje korupcije moguća su nova “događanja naroda” .

Bez obzira što se radi o strankama koje su već bile na vlasti, ovaj put, obzirom na tešku situaciju neće imati puno vremena da se ukopaju u svoje rovove i da samo pojedinci uživaju u vlasti. Rezultata mora i to brzo biti na putu preema EU, ekonomiji, političkom dogovoru na promjeni ustrojstva države i borbi protiv korupcije. Pobjednici će pred sobom dva izuzetno teška zadatka: da mijenjaju u hodu sebe, a potom i odnose u društvu. Vremena za nove političke snage na sljedećim izborima neće biti.

A kako su glasali Tešnjaci?

Kod izbora bošnjačkog člana Predsjedništva od 38475 registrovanih birača bilo je 18626 važećih glasova od čega: 6358 ili 34% za Bakira Izetbegovića, 3410 ili 18,3% za Fahrudina Radončića, 2337 ili 12,5 % za Bakira Hadžiomerovića i 1500 ili 8% za Sefera Halilovića.

Pregled za Parlamente po nivoima vlasti dat je u sljedeećoj tabeli:

Parlament BiH

Parlament Federacije

ZE-DO kanton

Ukupno %

Tešanj %

Ukupno %

Tešanj %

Ukupno %

Tešanj %

SDA

27,7

43,6

27,9

39,2

28,9

34,1

SBB

14,6

11,8

14,8

12,6

18,8

11,5

DF

15,2

12,8

12,9

12,6

12,2

11,8

SDP

9,5

16,9

10,2

16,9

11,7

21,7

BPS

3,5

4,2

3,7

5,6

3,8

5,4

SBiH

2,6

4,8

3,3

7,2

4,7

7,2

Navedene stranke imaju najvećim dijelom povjerenje bošnjačkih birača, a obzirom da je u tešanjskoj općini dominantno bošnjačko stanovništvo procenti svih stranaka su veći u odnosu na ukupne, ali odnosi procenta među strankama se puno ne razlikuju.

Zanimljivo je da stranka A-SDA Stranka demokrtaske aktivnosti ima najveći broj glasova poslije onih u tabeli nabrojanih. Neki to tumače imenom, a nalaze se na popisnom listu prije SDA.

Najpopularniji kandidati Tešnjaka su ostvarili sljedeći broj glasova:

Šemsudin Mehmedović (SDA) sa 6528, Bernadeta Galijašević (SDA) sa 3553, Ibrahim Plančić (SDA) 3504, Amir Kurtić (SDA) 2688, Nisveta Mudrov (SDA) 2617, Adisa Kokić (SDA) 2461, Himzo Smajić (SDA) 2434, Senad Subašić (SDP) 2404, Nermina Salkičević Dizdarević (SDP) 1958, Mirsad Hadžić (SDA) 1665, Saliha Smailbegović (SDA) 1502, Amil Buljubašić (SDP) 1365, Muhidin Alić (SBiH) 1245, Vedran Kaser (SDP) 1230, dr. Enes Hodžić (SDP) 1173, Almir Brka (SDP) 1057.

Okrugli sto pod nazivom Vakufi u Tešnju

Vakuf je muslimanska zadužbina koja služi islamskim vjerskim, kulturno-prosvjetnim i humanim ciljevima (Turcizmi u srpskohrvatskom jeziku, Abdulah Škaljić).

Vakufi u BiH su imali različitu ulogu i mjesto u zavisnosti od organizacije države kroz historiju. Vakufi su bili razvoju gradske infrastrukture, održavanju vjersko prosvjetnih potrba i zadovoljenja općih potreba stanovnika. Svaka država od uspostave vakufa u vrijeme Osmanlija imala je različit odnos prema vakufima, od dijela institucija carevine do oduzimanja i promjena namjena.

Vakufska direkcija u BiH već četvrtu godinu organizuje manifestaciju pod nazivom Dani vakufa u Bosni i Hercegovini. U ovoj godini manifestacije su održane od 20-24. oktobra 2014. godine u Foči, Tešnju i Kiseljaku. Okosnicu manifestacije čine kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji, kao što su okrugli stolovi, promocije knjiga, otvaranje vakufsko-administrativnih centara i hudbi o vakufima.Cilje manifestacije je ukazati na značaj i ulogu vakufa u historiji BiH, kao i njihov sadašnji položaj i stanje, zatim promovirati vakufe i nova uvakufljenja, doprijeniti procesu zaštite, očuvanja i unapređenja vakufa, kao i procesa restitucije vakufske imovine u BiH. Manifestacija je trebala biti održana u maju, ali je zbog poplava pomjerena za oktobar. U auli prostorija Medžlisa IZ Tešanj održan je 20.10. okrugli sto pod nazivom Vakufi u Tešnju.

Učešće na okruglom stolu su imali: dr. Senaid Zaimović-Značaj i uloga Vakufa, dr. Ismet Bušatlić-Uloga vakufa u razvoju gradske infrastrukture, dr. Mustafa Hasani-Vakuf i zekat, bosansko-hercegovačko iskustvo, dr. Enes Ljevaković-Institucija vakufa u savremenim fetvama i idžtihadu, mr. Senad Ćeman-Savremeni modeli upravljanja vakufom i mogućnosti tešanjskog kraja, mr. Fuad Omerbašić-Stanje i perspektive vakufa u Tešnju, Mustafa Vatrenjak-Vakuf Gazi Husref-bega na području Tešnja, mr. Enver Kurtić-Vakuf nama Gazi Ferhad-bega, Fuad Šišić-Odnos lokalne samouprave prema vakufu na primjeru Tešnja, mr. Esmir Bašić- Uvakufljenje knjiga.

Dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Bušatlija izlaže svoj rad

Svi radovi koji su izloženi na okruglom stolu uz priložene radove:mr. Ejub ef. Dautović-Revitalizacija vakufa na području Muftijstva zeničkog, Azer Aličić-Revitalizacija objekata Gazi Ferhat-begove medrese u Tešnju i Dženana Šaran-Rekonstrukcija Ferhad-begove džamije u Tešnju će biti objavljeni knjizi.

Konferencija bibliotekara u Tešnju

U organizaciji JU Opća biblioteka Tešanj, od 22. do 23.10. 2014 godine održana je u Vili Ukus
						Šesta konferencija bibliotekara sa međunarodnim učešćem. Na konferenciji je učestvovalo
						70  bibliotekara iz Bosne i Hercegovine.
Teme ovogodišnje Konferencije bile su školske biblioteke -izazovi i mogućnosti ,
zavičajne zbirke, i mogućnost primjene ISO standarda 9001 u biblioteke.
Na konferenciji su sudjelovali eminetni predavači iz BiH dr.sc. Senada Dizdar, doc. dr. Enes Kujundžić, dr. sc.Lejla  Hajdarpašić, mr.sc. Arijana Alispahić, Ajdin Begić, Ilijana Gavran- Radojević, mr.sc. Fikreta Jašić, mr.sc. Nina Salkić, Melisa Mujanović, Amela Hodžić.
Učešće u radu Konferencije su uzeli i predavači iz Hrvatske Jasminka Jagačić-Borić i Slovenije mr. sc. Igor Podbrežnik.
U okviru Konferencije prikupljeno je 3.000 knjiga za Biblioteku u osnivanju u
Bužimu, a pokrenuta je i inicijativa za formiranje Društva bibliotekara FBiH.
Ovogodišnju nagradu "MustafaĆeman", koja je nazvana u čast istaknutog bosanskohercegovačkog bibliografa, kao priznanje koje se dodjeljuje istaknutim bibliotekarima i drugim radnicima iz  bibliotečko-informacione oblasti dobila je mr.
Amra Rešidbegović iz NUBBIH-a Sarajevo
Gosti su iskoristili priliku i obišli Eminagića konak, a kiša ih je spriječila da obiđu i Gradinu. 
Sa predavanja mr. Arijane Alispahić iz Sarajeva
 
Bibliotekari iz BiH su pažljivo slušali predavače

Otvorena izložba Glina i vatra autora Drage Handanovića

U Eminagića konaku je otvorena izložba predmeta od gline pod nazivom Glina i vatra koje su uradila djeca u okviru projekta Djeca u kulturi. Autor izložbe je vajar i keramičar Drago Handanović.

Direktor JU Muzej Jasmin Mandžukić, Drago Handanović i Miralem Mulabdić

 

Jedan broj djece čiji radovi su izloženi

Stare fotografije

Općinari sedamdesetih

Prvi red s lijeva: Nafa Bukvić, Rasim Korajlić, Rizo Mulabdić, Sead Galijašević i Zuhra Ibrahimpašić

Iza s lijeva;Smail Smailbegović, Samil Srkalović, Murat Softić,Edhem Mehinović, Branko Nesterović, NN,Smail Galijašević, Nedžad Hadžiselimović, Seid Hodžić, NN, NN, Muho Berberović, Jusuf Hrvić, Ilija Nikić, Ivan Bratić, Nurija Ljevaković, Salih Smailbegović, Rasim Ljevaković i Svetozar Pejčić

Sa table na Gornjoj čaršiji




O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *