Javni oglas o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta kod benzinske pumpe INA

Na osnovu člana 363. Zakona o stvarnim pravima („Službene novine FBIH“, broj: 66/13 i 100/13), člana 7. a u vezi sa članom 8. Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nepokretnostima u vlasništvu Fedaracije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova (“Službene novine FBiH”, broj: 17/14), člana 3. Odluke o prodaji i zamjeni zemljišta (“Službeni glasnik Općine Tešanj, broj: 5/14) i člana 30. Statuta Općine Tešanj (“Službeni glasnik Općine Tešanj, broj: 11/07), općinski načelnik Općine Tešanj, raspisuje

 

JAVNI OGLAS

o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta kod benzinske pumpe INA

 

1. Općina Tešanj, prodaje neizgrađeno građevinsko zemljište označeno u katastru zemljišta kao:

k.p. broj: 536/7 površine 627 m2 K.O. Tešanj II (prema podacima zemljišne knjige: k.č.broj: 1096/43 K.O. Tešanj).

Lokalitet predmetnog zemljišta: kod Benzinske pumpe INA (stambeno naselje Simetrale u Tešnju).

Na predmetnom zemljištu predviđena je izgradnja garaža i parking prostora u skladu sa Idejnim projektom “Javne garaže Tešanj” urađen od strane “Aksa” doo Zenica.

Zainteresovana lica mogu izvršiti razgledanje zemljišta, te izvršiti uvid u Idejni projekat “Javne garaže Tešanj” urađen od strane “Aksa” doo Zenica i dobiti sve potrebne informacije na telefon: 032-650-022 lokal broj: 108 -kontakt osoba Sejmenović Selvedina.

  1. Početna prodajna cijena neizgrađenog građevinskog zemljišta iznosi 97.310,40 KM.

Javno nadmetanje – licitacija u cilju prodaje građevinskog zemljišta iz tačke 1. ovog Oglasa, održat će se u sali Sali općinskog vijeća općine Tešanj,

dana 20.11. 2014. godine, sa početkom u 14,00 sati.

3. Pravo učešća na licitaciji imaju sva pravna i fizička lica koja su obavezna prije početka licitacije dostaviti:

-ovjerenu kopiju lične karte (za fizička lica) ili ovjerenu kopiju rješenja o registraciji u sudskom registru ( za pravna lica),

-punomoć u formi notarski obrađene isprave u slučaju da licitaciji prisustvuje osoba u svojstvu punomoćnika ili zakonskog zastupnika

-dokaz o uplati kapare u iznosu od 9.731,00 KM, koju je učesnik licitacije dužan uplatiti na transakcijski račun općine Tešanj broj: 1603000330017690 otvoren kod Vakufske banke d.d. Sarajevo, sa naznakom „kapara za licitaciju zemljišta kod benzinske pumpe INA“.

Licitacija se može održati samo ako na njoj učestvuju najmanje dva učesnika. Ukoliko se na licitaciju javi samo jedan učesnik, Komisija može provesti postupak prodaje, pod uslovom da punuđena cijena ne može biti manja od početne cijene objavljene u Oglasu.

Osobe koje nisu položile kaparu ne mogu učestovati u licitaciju.

Učesnicima licitacije koji ne budu odabrani kao najpovoljniji, povrat položene kapare će se izvršiti na tekuće račune i to u roku od pet dana od dana održavanja licitacije.

Ako učesnik licitacije čija je ponuda utvrđena kao najpovoljnija, odustane od zaključenja ugovora, gubi pravo na povrat položene kapare.

4. Sa učesnikom licitacije čija je ponuda utvrđena kao najpovoljnija, zaključuje se ugovor u formi notarski obrađene isprave.

Učesnik licitacije sa kojim se zaključuje ugovor, dužan je uplatiti utvrđeni iznos naknade najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja Ugovora. Uslov za uknjižbu će biti uplata naknade.

5. Općina Tešanj će predaju zemljišta u posjed odabranom učesniku licitacije, izvršiti najkasnije u roku od pet dana računajući od dana uplate utvrđene cijene zemljišta na račun budžeta Općine Tešanj.

6. Odabrani učesnik licitacije je dužan da: najkasnije u roku od 18 mjeseci od dana zaključivanja Ugovora za nekretninu iz tačke 1. ovog Oglasa, pribavi upotrebnu dozvolu i objekat stavi u funkciju.

U slučaju da odabrani učesnik licitacije ne ispoštuje navedeni rok, isti će biti obavezan platiti penale u iznosu od 5% od utvrđene cijene na licitaciji.

Ukoliko odabrani učesnik licitacije ne ispoštuje rok za izgradnju i stavljanje u funkciju objekta,

smatrat će se da je Ugovor raskinut, što će se navesti u samom Ugovoru u formi notarski obrađene isprave.

Odabrani učesnik će svaka tri mjeseca izvještavati Službu za razvoj, Općine Tešanj o implementaciji projekta.

Troškove zaključenja Ugovora u formi notarski obrađene isprave i plaćanje poreza, kao i troškove pribavljanja potrebnih odobrenja u cilju izgradnje snosi kupac.

7. Općina Tešanj ne snosi nikakve troškove prijavljenih učesnika po ovom Javnom Oglasu, te zadržava pravo da ovaj Oglas izmjeni ili poništi bez obaveze obrazlaganja i nema odgovornost prema prijavljenim ponuđačima, osim da izvrši povrat uplaćene kapare.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

mr. sc. Suad Huskić, profesor

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *