Saradnja u području ekologije

Na poziv udruženja Cekud iz Istanbula (Turska) Općinski načelnik Suad Huskić je boravio u Turskoj.

Tokom posjete upriličeno je niz radnih sastanaka. Upriličeni su sastanci u javnim preduzećima grada Istanbula za upravljanje otpadom (ISTAÇ) i preduzeću za upravljanje vodovodom i kanalizacijom (İSKİ).

ISTAÇ se bavi prikupljanjem, odvozom, separacijom, reciklažom i zbrinjavanjem čvrstog otpada za područje grada Istanbula (uključujući sve općine koje su sastavni dio grada). Prezentovane su trenutne aktivnosti općine Tešanj u ovoj oblasti kao i planovi koje Općina ima. Razgovarano je o mogućoj saradnji i podršci u aktivnostima koje realizuje Općina Tešanj (direktno, putem komunalnog preduzeća ili udruženja Eko mladi). İSKİ je javno preduzeće grada Istanbula koja se bavi vodovodom i kanalizacijom i koje trenutno obezbjeđuje usluge za oko 15 miliona korisnika, sa preko 2800 km kanalizacione mreže. Najavljena je iskustvena, stručna i druga podrška općini Tešanj u rješavanju problema u područjima u kojima ova dva preduzeća posluju.

Osim ovih sastanaka, učešćem na Simpoziju Ekologija i moral, uspostavljeni su kontakti u regiji Adiyaman, na istoku Turske. Upriličen je susret sa rektorom Univerziteta u Adiyamanu i razgovarano o mogućoj saradnji u području obrazovanja.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *