UNAPRIJEĐENJE BIBLIOTEKARSTVA U BIH

bibte

Nakon dvije godine pauze, u organizaciji JU Opće biblioteke Tešanj 22. i 23. 10.2014. godine održana je 6. Konferencija bibliotekara. Domaćini su ugostili brojne bibliotekare iz cijele Bosne i Hercegovine. Pored brojnih bh. eminetnih predavača, svoja iskustva i znanja iz bibliotekarstva su prenijeli i gosti iz Hrvatske i Slovenije.

Po već dobrom starom običaju , prvi dan Konferencije je prošao u jednoj opuštenoj atmosferi gdje smo goste upoznali sa našim kulturnim znamenitostima, na veliku žalost gostiju, ali i našu, zbog vremenskih neprilika nismo bili u mogćnosti posjetiti našu tešanjsku ljepoticu- Gradinu.

U Eminagića konaku gosti su uz kafu i kolače imali priliku da pogledaju stalnu postavku „Obućarska radionica Hajrudina Mulalića“ i uživaju u čarima Eminagića konaka. Bibliotekari su bili oduševljni jednistvenim ambijentnom koji pruža Konak i iskoristili ga za brojana fotografisanja.

Prvi dan Konferencije završen je u restoranu AS, gdje je uz večeru održana donatorska akcija za prikupljnje knjiga za biblioteku u osnivanju u Bužimu, u kojoj je prikupljeno 3000 knjiga i data inicijativa za formiranje Društva bibliotekara F BiH.

 

Drugi dan Konferencije je bio radnog karaktera, gdje su se prisutnima obratili: direktor Opće biblioteke Tešanj mr. sc. Esmir Bašić, zamjenica načelnika Općine Tešanj Azra Muslija, Enisa Žunić ispred Fondacije za bibliotečku djelatnost FBiH, te Ismet Ovčina direktor NUBBIH-a Sarajevo.

Teme ovogodišnje Konferencije bile su školske biblioteke, zavičajne zbirke , kao i mogućnost primjene ISO standarda 9001 u bibliotekama.

Nakon uvodne riječi direktora Bašića i prigodnog održanog govora zvaničnika, prvo predavanje imala je prof. dr. Senada Dizdar na temu: Uloga zavičajne zbirke u očuvanju nacionalnog identiteta u interkulturalnom društvu.

Jasminka Jagačić-Borić iz Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ iz Siska nas je provela vrtualno kroz Zavičajnu zbirku u Sisku i upoznala nas sa njihovim načinom rada.

Referate su još imali i:

Dr. sc. Lejla Hajdarpašić, Sarajevo- Lokalni obavezni primjerak u promjenjenom informacijskom okruženju

Ilijana Gavran- Radojević, Vareš – Zavičajna zbirka Opća biblioteka Vareš

Mr. sc. Igor Podbrežnik, Maribor – Mogućnost primjene ISO standarda 9001 u organizaciju javnog sektora iz oblasti kulture.

Mr. sc. Arijana Alispahić i Ajdin Begić, Sarajevo- Saradnje školskog bibliotekara sa nastavnicima i roditeljima

Doc. Dr. Enes Kujunžić, Sarajevo – Lektira u biblioteci bosanske dopunske škole

Mr. sc. Fikreta Jašić, Srebrenik – Stanje školskih bibliteka u Srebreniku

Melisa Mujanović, Amela Hodžić, Zavidovići – Prezentacija projekata u biblioteci Zavidivići

U okviru Konfrencije kolege iz Opće biblioteke Zenica Slavica Hrnkaš i Midhat Kasap su predstavili Strategija kulturne politike u ZDK-u 2014.-2020. u čijoj su samoj izradi i učestvovali.

 

Konfrencija je završena proglašenjem nagrade „Mustafa Ćeman“, koja se dodjeljuje istaknutim bibliotekarima i drugim djelatnicima iz bibliotečko-informacione oblasti za postignute rezultate, a ovogodišnji dobitnik je Amra Rešidbegović uposlenik NUBBIH-a Sarajevo.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *