Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 10.-17.2014. godine Tešanjski dnevnik 10.-17.2014. godine

Mann-Hummel Ralli Tešanj 2014

U nedjelju 9.11. u Tešnju je održan je međunarodni rally. Zahvaljujući organizatoru Mirku Gerhu dobio sam naknadno potrebne informacije.

Dakle u Tešnju je svečanim proglašenjem pobjednika završen Mann- Hummel Ralli Tešanj 2014 čime je zatvorena i sezona takmičenja u auto-moto i karting sportu u Bosni i Hercegovini u ovoj godini.

Ralli je bio bodovan za šampionat BiH i KUP BiH, a učestvovalo je trinaest posada iz Hrvatske, Srbije i BiH podijeljenih u pet divizija. Nakon ceremonijalnog starta održanog u subotu 8.11. ispred Općine Tešanj, koja je pokrovitelj manifestacije, sve posade su sljedeći dan u jutarnjim satima krenule u u borbu za što bolji plasman.

Staze Mann-Humell Ralli Tešanj 2014
Pobjednici

Nakon sedam brzinskih ispita (Uno, Oaza, Hifa, voženih po dva puta i brzinca Šije najbolji plasman je imala posada Dimitrijević/Misailović (Yugo) iz Srbije ispred kombinovane posade Vrpčić/Pospiš (Mitsubishi Lanser EVO VIII) iz BiH i Hrvatske, te posade Pehlić/Dautović (Subaru Impreze STI) iz BiH.

Kao gost je nastupila i hrvatska posada Šaškin/Bruner (Mitsubishi Lanser EVO VIII). Treba istaći i učešće jedne juniorske posade Miro Gerh/Jasminka Dmitrović (Yugo), koji su i ako prvi put na rallyu uspješno završili ovo takmičenje, te posade iz Tešnja Mehinović/Sinanović (Alfa Romeo GTV 2.0).

Na kraju su svi učesnici, zadovoljni organizacijom, brzinskim ispitima, a prije svega velikim gostoprimstvom ljubaznih domaćina napustili Tešanj uz obećanje da će obavezno doći i iduće godine na 2. Ralli Tešanj 2015 koji bi trebao postati tradicionalan.

Katolički tjednik-zapis iz Tešnja

U vrijeme kada se u sredinama sa etničkom većinom jednog naroda traže samo loše stvari od onih drugih (kojih sigurno ima jako puno) pa se ponekad i uveličavaju jer to nekome odgovara, lijepo je pročitati tekst drugačijeg tona. Pogotovo kada se odnosi tvoje mjesto. Tako je Katolički dnevnik br.43 od 2.11.2014. godine čiji je osnivač i vlasnik Vrhobasanska nadbiskupija Sarajevo objavio tekst o Tešnju novinarke Ksenije Ninić koji je sasvim drugačiji od onih koje možemo pročitati u većini dnevnih novina i časopisa.

Na tri strane je objavljen i intervju sa Husein ef. Kavazovićem, reis-l-ulemom ( jedan dio se može pročitati na www.katolicki-tjednik.com, arhiva br.43).

kt1- kt2 kt3

Udruženje žena Naša porodica domaćin studentima FIN-a iz Novog Pazara

Udruženje žena Naša porodica ugostila je osam studenata Fakulteta islamskih nauka iz Novog Pazara. U subotu je u Eminagića konaku organizovano druženje na kome je hadži Muzafera Gegić čitala stihove pjesama iz svoje knjige pod nazivom Redž’ a koja je u pripremi za objavljivanje. Stihove su čitali i Zilha Ragipović, Birsena Džaković, Emrah Mujković, Enisa Avdović, Arsela Lakota i Emir Demić.

Druženje se nastavilo sljedeći dan obilaskom grada i njegovih znamenitosti.

 

Stare fotografije

Radnici Sloge sa direktorom Mešićem u Jasenovcu, Hrvatska

Stoje s lijeva na desno:Adem Mandžukić, Smail Sračević, Sena Deljkić Saračević, Fikreta Kurbegović, Mehmed Meho Mešić, Mijo Kovačević

Čuče: Safida Bukvić, Besim Kamišević, Ismeta Ireiz, Hajrudin Muharembegović

Sa table na Gornjoj čaršiji





O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *