KREDITI U FUNKCIJI ZAPOŠLJAVANJA

KREDITI U FUNKCIJI ZAPOŠLJAVANJA

Iz Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog do sada je plasirano ukupno 19 kredita u ukupnome iznosu od 1.540.000,00 KM. Visina pojedinačnih kredita varirala je od 40.000,00 do 100.000,00 KM.

Radi se o fondu Vlade Zeničko-dobojskog (KGF) koji je postao operativan početkom 2008. godine.

Ukupno raspoloživi novčani fond za davanje kredita iznosi 1,5 milion KM a kreditni fond funkcioniše sa revolving mehanizmom (iz vraćenih sredstava) se odobravaju novi krediti. Maksimalni iznos kredita je 100.000,00 KM, i odobravaju se period od 4 godine, u koji je uključen i grejs period u trajanju od 24 mjeseca, a visina kamatne stope na odobrene kredite iznosi 6 mjeseci Euribor + 2,5 – a trenutno iznosi 2,689%. Korisnik kreditne linije može biti privredno društvo koje se bavi proizvodnjom ili proizvodno-uslužnom djelatnošću na području Zeničko-dobojskog kantona.

Kreditno-garancijski fond se pokazao kao vrlo uspješan instrument usmjerenog ekonomskog razvoja Vlade Zeničko-dobojskog kantona, putem kojegg se privrednim društvima osigurava lakši i jefitiniji pristup kapitalu a nije bilo nikakvog stvarnog troška jer su sredstva Kantona deponovana u IKB. Efekti Fonda su vrlo značajni: prema podacima koji su prikupljeni iz kreditnih zahtjeva privrednih subjekata kojima su odobreni krediti, zahvaljujući Kreditno-garancijskome fondu Vlade Zeničko-dobojskog kantona došlo je do otvaranja 49 novih radnih mjesta i pomoglo se zadržavanju 544 postojećih radnih mjesta. (UKUPNO 593 RADNA MJESTA)

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje kredita objavljen je na službenoj web stranici Zeničko-dobojskog kantona a može se preuzeti se na linku http://www.zdk.ba/javni-pozivi/3-javni-pozivi-i-oglasi/3248-javni-poziv-za-podnosenje-zahtjeva-za-odobravanje-kredita-namijenjenih-poslovnim-aktivnostima-privrednih-drustava-na-podrucju-zenicko-dobojskog-kantona-2014. Javni poziv ostaje otvoren do završetka implementacije projekta Kreditno-garancijskog fonda i nalazi se na web stranici Zeničko-dobojskog kantona.

Do sada postignuti efekti Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona su nedvojbeno potvrdili da je ovo izvanredan instrument usmjerenog ekonomskog razvoja i da je potrebno iznaći dodatna novčana sredstva u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona, kako bi se ovaj projekat nastavio i proširio.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *