Lokalne zajednice i klimatske promjene

U Olimpijskom muzeju Zetra održan je 11. okrugli sto decentralizirane saradnje Francuska-Bosna i Hercegovina na temu Lokalne zajednice i klimatske promjene, kojem su prisustvovali i predstavnici općine Tešanj. Tema okruglog stola određena je prijetnjama klimatskih promjena, kao i činjenicom da će Francuska i grad Pariz u novembru iduće godine ugostiti UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama (COP21).
Smatramo da su lokalne zajednice prve koje su pogođene klimatskim promjenama. U maju smo vidjeli da su načelnici općina bili prvi koji su morali da reaguju na nedavne poplave u BiH. Zato želimo da razgovaramo s njima o ovoj problematici, jer često o tome se ne razgovara na njihovom nivou, rekla je ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodony.

Održane su dvije radionice: Uloga lokalnih zajednica u suočavanju sa klimatskim promjenama, klimatski izazovi kao šansa za stvaranje radnih mjesta i bogatstava, te iznalaženje novih načina proizvodnje i potrošnje (radionica 1) i Velike manifestacije kao poluge inovacija, Primjer Evropske olimpijade mladih u Bosni i Hercegovini 2017 (radionica 2).

Cilj okruglog stola je bio razgovor i razmjena iskustava između načelnika i francuskih predstavnika, kako bi se vidjela mogućnost razmjene znanja i stručnosti.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *