Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 17.-24.11.2014. godine

 Izložba slika Miralema Brkića u Ateljeu i galeriji AB u Maglaju

U nedjelju 16.11. otvorena je izložba crteža, grafika i ilustracija našeg tešanjskog akademskog slikara Miralema Brkića u Maglaju. Izložba je otvorena u Ateljeu i galeriji AB vlasnice Admire Bradarić koja je i sama akademski slikar i koja je izlagala svoje slike u Tešnju.

O slikama Miralema Brkića je govorio vajar i keramičar Drago Handanović iz Doboja, a domaćin je bila Admira Bradarić.

Admira Bradarić, Miralem Brkić i Drago Handanović

 

Miralem Brkić je rođen 1976. godine u Tešnju. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu, odsjek Grafika 2001. godine u klasi profesora Salima Obralića, a diplomirao kod profesora Dževada Hoze. Bavi se grafikom, ilustracijama i stripom. Predaje likovnu kulturu u osnovnoj školi i gimnaziji u Tešnju. Autor je sedam udžbenika likovne kulture za osnovne škole i udžbenika za likovnu kulturu u gimnazijama. Član je Udruženja likovnih umjetnika od 2001. godine. Izlagao je u više kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Ovaj put kada sam došao u galeriju na izložbu pomislio sam da izlaže još neki autor jer su na zidu bile okačene i tri panorame, dvije Maglaja i jedna Tešnja koje su rađene tehnikom tuša i akvarela što do sada nisam vidio na Miralemovim izložbama. Izložba je bila dobro posjećena, a među posjetiocima bilo je i Tešnjaka.

Slika panorame Maglaja

Fatmir Alispahić na Miralemovoj karikaturi

 

Ceremonijalna promocija rezultata Omladinske banke

U prostorijama Općinskog vijeća u Tešnju održana je ceremonijalna promocija postignutih rezultata projekata mladih podržanih u 2014. godini.

Omladinsku banku osnovala je Fondacija Mozaik. Fondacija Mozaik je osnovana 2002. godine, sa ciljem podsticanja mladih na postizanje izvrsnih rezultata. Osnovana je sa ciljem podsticanja razvoja ruralnih zajednica, a danas je njena vizija ekonomski i društveno jaka BiH. Projekte je finasijski podržao USAID, općina i mjesne sredine.

Omladinska banka Tešanj u 2014. godini podržala je 14 projekata mladih, od kojih je 10 uspješno realizovano u periodu od jula do oktobra mjeseca na području Općine. Ukupna realizovana vrijednost projekata je 32 159 KM, od čega je iz fonda Omladinske banke Tešanj izdvojeno 13 334 KM, a neformalne grupe mladih obezbjedile su ukupno 18 815 KM od lokalnih preduzeća institucija i građana. U realizaciji je učestvovalo 117 volontera, a ukupan broj korisnika projekta je oko 6075.

Danas je u ove programe uključeno 27 općina, a prije pet godina među prvim općinama je bila i općina Tešanj.

Dobitnici priznanja članovi odbora i volonteri koji su realizovali projekte sa načelnikom Huskićem

 

Realizacijom projekta obezbjeđuju se infrastrukturne potrebe mladih kao što su sportska igrališta uz osnovnu školu u Medakovu i dr.

Za projekte namijenjene mladim općina Tešanj proteklih pet godina obezbjedila je oko 50 000 KM, a ove godine 13 000 KM. Koordinator projekta ispred Mozaika Belma Rizvanović je dodijelila zahvalnice učesnicima u realizaciji, a među kojima su i načelnik mr. Suad Huskić i Mirnes Dedukić službenik za mlade općine Tešanj.

Promovisana knjiga Aziza Tafre

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje, a povodom nastupajučeg praznika Dana Državnosti BiH održana je promocija knjige Ruski i grčki plačenici u ratu u Bosni i Hercegovini, autora Aziza Tafre. Promotori su bili dr. Nedžad Ajnadžić i poslanik u Parlamentanoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović. Amir Brka je bio moderator skupa.


S lijeva: Amir Brka, dr. Nedžad Ajnadžić, Šemsudin Mehmedović i Aziz Tafro

 

Na naslovnoj strani knjige iznad naslova piše “Neka bude pravde, makar propao svijet”. Istina i pravda bi trebali biti univerzalne vrijednosti i jedini pravi lijek za BiH. Međutim, nije tako. O stranim ratnicima smo dosta slušali i to su uglavnom bile priče o arapskim ratnicima. O plaćenicima iz Grčke i Rusije koji su počinili mnoge zločine nije bilo ili je bilo veoma malo govora i pisanja u medijima. Na prikazanom filmu tokom promocije knjige vidi se ministar za boračka pitanja RS-a Petar Đokić kako otvara spomenik na crkvenom groblju ruskim plaćenicima u Višegradu 2011. godine. Zamišljam kako bi odjeknula vijest da je spomenik arapskim plaćenicima otvorio neki ministar za boračka pitanja u Federaciji?

Tešanjska praksa u doktorskom radu Despine Karamperidou

Moj prijatelj Kenan Korajlić me zamoli da pružim neke informacije u vezi privrede tešanjskog kraja za strankinju koja radi doktorat. Kao izvor informacija za njen doktorski rad našao se i Tešanj. Naravno da sam se odazvao pozivu ne samo zbog Kenana nego i zbog moje znatiželje da spoznam o čemu se radi.

Uz pomoć Emina Eminagića kao prevodioca, koji je domaćin gošći, upoznah gospođicu Despinu Karamperidou.

Porijeklom je iz Grčke, nalazi se na European University Institute (EUI) u Firenci i sprema doktorat na temu: Lokalni privredni razvoj u BiH saradnja lokalne vlasti i poslovnih zajednica.

Emin Eminagić i Despina Karamperidou

Pored Tešnja, gdje će obaviti niz razgovora sa privrednicima i općinskom administarcijom planira posjete Gračanici, Lukavcu i Žepču.

Ernad Prnjavorac imenovan za direktora JU Muzej Tešanj

Nakon drugi put raspisanog redovnog konkursa za mjesto direktora JU Muzej imenovan je Ernad Prnjavorac. Protukandidat je bio dosadašnji direktor Jasmin Mandžukić.

Osnivanje JU Muzej prije pet godina pokazalo je svoju punu opravdanost. Gradina i Eminagića konak su postali nezaobilazna mjesta posjeta svih koji dolaze u posjetu Tešnju. Muzej je bio organizator i niza sadržaja samostalno, u saradnji sa drugim muzejima i uz pomoć međunarodnih organizacija kao što je bila zadnja kada su djeca sa posebnim potrebama imala radionicu keramike kod vajara Drage Hamdanovića. Zasluge za uspješan rad JU Muzej svakako pripadaju i dosadašnjem direktoru Jasminu Mandžukiću.

Ernad Prnjavorac

Rođen je decembra 1979. godine u Tešnju, gdje je završio Osnovnu školu Rešad Kadić i gimnaziju Musa Ćazim Ćatić.

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu stiče zvanje profesora historije.

Od sticanja zvanja zaposlen je JU Srednja tehnička škola Tešanj, gdje je obavljao poslove profesora historije.

Član je evropskog udruženja profesora-nastavnika historije (EUROCLIO)- Obnašao je dužnost pomoćnika direktora JU Srednja tehnička škola Tešanj, bio je koordinator škole u saradnji sa nekoliko nevladinih, humanitarnih organizacija i učestvovao u njihovoj realizaciji. Aktivno koristi engleski jezik. Živi u Tešnju, oženjen je i ima dvije kćerke.

 

Općina Tešanj dobitnik Beacom plus certifikata

U organizaciji Misije OSCE u BiH i Vijeća Evrope u partnerstvu sa institucijama BiH ustanovljen je Beacon plus certifikat koji se dodjeljuje općinama u BiH za najbolje rezultate postignute u oblasti stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u jedinicama lokalne samouprave u cilju privlačenja investicija. Općina Tešanj je dobitnik ovog certifikat, pa je tim povodom održan Dan otvorenih vrata. Načelnik mr. Suad Huskić.je predstavio najbolje prakse Općine Tešanj.

Tokom diskusije gosti su pohvalili poduzetnost ljudi u Tešnju, kao i posvećenost lokalne administracije u smislu podrške poslovnom svijetu, te istakli da je Tešanj dobar primjer svima.

Svečanosti su prisustvovali načelnici općina Doboj, Novi Grad, Sarajevo, Vitez, predstavnici općina Kotor Varoš, i Doboj Jug, predstavnici razvojnih angecija iz Žepča, Konjica i Tešnja, Regionalne Razvojne agencije Zenica i dr.


Načelnik mr. Huskić za vrijeme svog izlaganja

 

Stare fotografije

 

Učenici različitih razreda Niže realne gimnazije u Tešnju početkom pedesetih među kojima je najviše putnika iz Jelaha i drugih sela tešanjkog tadašnjeg Sreza..

Stoje s lijeva:NN, NN,NN,NN, Dragutin Kulić, Milan Nesterović, Faruk Smailbegović, Ivica Čizmar, Senija Sehka Smailbegović?, Hamzalija Đonlagić, Safet Durkalić, Sreto Nesterović?, Halid Mujezinović, Jakov Kovačević, NN, Vid Rauković?

Čuče: Nusret Mešić, Husein Hrnjić, Dragoljub Čikić domac, Vahidin Kantić Dado, Milenko Jukić nastavnik, Alija Hrnjić, NN, Mirsad Ljevaković, Omer Sinanović Dragoljub

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 


O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *