USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2014. GODINU

USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2014. GODINU

Na današnjoj (18. 12. 2014.) sjednici, Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta za 2014. godinu donesen prvenstveno iz razloga izuzetno slabog priliva javnih prihoda u budžet. Ostvarenje priliva sa mjesecom novembrom 2014. godine iznosi 87 odsto od plana ili manje za 32.840.003 KM od očekivanog. Ovim se budžet Kantona za 2014. godinu na prihodovnoj i rashodovnoj strani umanjuje za 13.350.000 KM. Uz ovu, donesena je još jedna odluka značajna za funkcionisanje finansijskih tokova u kantonu. Naime, data je saglasnost ministrici Ministarstva finansija Kantona da potpiše Ugovor o kreditnom zaduženju Zeničko-dobojskog kantona sa Federacijom BiH iz sredstava Stand by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda za 2015. godinu u iznosu od 5.655.000 KM. Obje pomenute odluke bit će upućene u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlada je donijela odluke o izmjeni odluka kojima su dodijeljene koncesije za izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Gostović (Rujevica-Ušće i Botašnica-Ušće). Koncesionar EBH Sarajevo zatražio je produženje roka za stavljanje u probni rad jer Elektroprivreda još nije izgradila dalekovod na koji treba biti priključen predmetni objekat, a na šta koncesionar ne može uticati.

Iz resora ovog Ministarstva odobreno je i 20.043 KM kao poticaj otkupljivačima jagodičastog voća, a po istom osnovu 42.056 KM dodijeljeno je otkupljivačima svježeg voća i povrća. Uz to, za 381 proizvođača maline i kupine s područja Kantona odobreno je na ime subvencije ukupno 70.813 KM. Visočkom „Biosu“ odobreno je 80.000 KM na ime poticaja za proizvodnju presadnica povrća, a za 30 proizvođača koji se bave proizvodnjom povrća u staklenicima i plastenicima odobreno je 185.811 KM.

Treba reći i to da su ovi poticaji odobreni uskladu sa Vladinim Programom revitalizacije poljoprivredne proizvodnje nakon stanja prirodne nesreće. U vezi s pomenutim Programom, Vlada je danas odobrila i 41.608 KM trojici uzgajivača brojlera koji su imali velike štete u animalnoj proizvodnji tokom majskih poplava. Također, za 39 uzgajivača brojlera odobrene su premije u ukupnom iznosu od 150.052 KM. Na kraju, odlučeno je da se po 10.000 KM dodijeli organizatorima sajmova poljoprivredne proizvodnje na području Kantona – Sajmu „Jesen u Visokom“ i Asocijaciji organskih proizvođača za sajam „Open-S“ Zenica.

Za pripadnike boračke populacije koji nemaju zdravstvenog osiguranja po drugim osnovama(radni odnos i slično), danas je odobreno 98.500 KM. Iz oblasti zdravstva, Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, donijela rješenje o razrješenju predsjednika Upravnog odbora Kantonalne bolnice Zenica, Seada Rožajca koji je podnio neopozivu ostavku na ovu poziciju, a na njegovo mjesto privremeno je imenovan Emir Čabrić, do okončanja postupka izbora na ovu poziciju po oglasu, a najduže na tri mjeseca. (J.A.)

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *