Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 15.-22.12.2014. godine

Promocija knjige dr. Almira Fatića KUR'ANSKI SEMANTIČKI KONTEKST

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje, a u okviru manifestacije Dani grada Tešnja
2014., održana je promocija knjige dr. Almira Fatića Kur'anski semantički kontekst. Promotori su bili dr. Džemaludin Latić, dr. Amrudin Hajrić, a moderator je bio Amir Brka.

Dr.Almir Fatić je rođen u Kaloševiću 1975. godine. Gazi Husrev-begovu medresu je završio u Sarajevu, a Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 2001. godine. Zvanje doktora nauka stekao je 2008. godine. Nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese predavao je predmet Islamske vjeronauke u Srednjoj stručnoj i Srednjoj tehničkoj školi u Tešnju. Od 1.12. 2004. godine radi kao asistent na Katedri tefsira na FIN-u Sarajevo, a potom i kao viši asistent. U naučno zvanje docent izabran je 2011. godine.

Stručno se obrazovao na Kairskom fakultetu u Egiptu, Centru kralja Fejsala za islamska istraživanja i studije u u Rijasu Saudijska Arabija, naučno istraživačkom institutu Ibn Sina i Fakultetu za islamske mezhebe u Teheranu, univerzitetu “Hamed bin Halifa” i Fakultetu islamskih nauka u Dohi Katar.

Ovo mu je četvrta autorska knjiga, a preveo je 17 knjiga sa arapskog.


S lijeva Amir Brka, dr. Džemaludin Latić, dr Amrudin Hajrić i dr. Almir Fatić

Promocija knjige Envera Kazaza Pjesništvo i rat-tešanjska izlaganja

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje, a u okviru manifestacije Dani grada Tešnja
2014. održana je promocija knjige Envera Kaza Pjesništvo i rat-tešanjska izlaganja. Promotori knjige su bili:Nedžad Fejzić, prof. Muhidin Džanko i prof. Edin Pobrić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Moderator i urednik knjige Amir Brka.


S lijeva Amir Brka, Nedžad Fejzić, prof. Enver Kazaz, prof Muhidin Džanko i prof. Edin Pobrić

Knjiga sadrži sedam tekstova-eseja koji su nastali od 2008.-2014. godine u okviru izdavačke aktivnosti Cko.

Tribina Javni novac naš novac, odakle dolaz, kuda ide, gdje nestaje

U maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje održana je javna tribina na kojoj je učestvovala Svjetlana Cenić poznati ekonomski stručnjak. Tema su javni prihodi i rashodi i odnos vlasti prema ovim važnim životnim pitanjima građana BiH. Tribinu je organizovala Fondacija CPI-Centar za zastupanje građanskih interesa.


Svetlana Cenić

Svjetlana Cenić je iznijela niz zanimljivih podataka i veoma precizno detektovala probleme na koje ukazuje struktura javnih prihoda i rashoda. Govorila je o načinu punjenja budžeta svih nivoa vlasti, javnom dugu prema MMF-u i rastu dugova prema komercijalnim bankama, kretanje zaduženosti posebno od 2008. godine. Iznijela je podatke o primanjima parlamentaraca i uporedbama sa onima u okruženju i u svijetu., broju penzionera u odnosu na broj zaposlenih u realnom sektoru i dr. Govorila je i o podacima budžeta općine Tešanj.


Tribina je bila dobro posjećena

Nakon izlaganja uslijedio je i razgovor sa prisutnim. Nažalost taj razgovor nije bio koristan jer ako je BiH 30% funkcionalno nepismenih, kako to reče Svjetlana Cenić, onda je onih koji su se javljali za razgovor bilo dva do tri puta više u odnosu na taj prosjek.

Utakmica za infrakt

Šefket Turalić i Boban Kršić mi već neko vrijeme govore da bi trebao posjetiti jednu od domaćih utakamice košarkaša Gradine. Odlučim to učiniti prošle nedjelje (14.12.). Dolaze prvaci, Bošnjak iz Hadžića.

Odem na utakmicu i zaista je atmosfera fantastična. Skoro ispunjene tribine, korektno navijanje, a igrači Gradine zaigraše odlično. Stalno su imali prednost, na momente i preko deset poena. U poluvremenu se poajviše djeca OŠ Rešad Kadić i odigraše jednu rokersku plesnu tačku kao doprinos atmosferi kakva se sreće na velikim utakmicama.

Uz manje padove Gradina je stalno u vodstvu da bi u samom finišu iskusniji igrači Bošnjaka pogađali sve što su gađali,a Gradina nije. Utakmica se završi bez pobjednika. Nastavak od pet minuta. Na kraju gosti pobjediše sa 93:90. Kud me Šefkete nagovori kada moje srce nije za ovakva uzbuđenja!


S lijeva na desno stoje:

Trener Željko Jurišić, Emin Hukić, Goran Pantalejić, Mevludin Bešo, Haris Deljkić, Alenko Zukanović, Adem Pezer, Hamza Hotić – predsjednik UO, Boban Kršić – pomoćni trener

Čuče s lijeva na desno: Timo Dobrijević, Kenan Salkić, Eldar Srkalović, Edin Salkić, Adnan Mehuljić, Maid Jabandžić


Učenici OŠ Rešad Kadić na poluvremneu su izveli plesnu tačku

Veče folklora

U organizaciji KUD Pobjeda,a u okviru Dana grada Tešnja 2014 u velikoj sali Centra za kulturu i
obrazovanje održano je Veče folklora. Učestvovala su društva: KUD Gajret iz Sarajeva, KUD Izvor Usora, KUD Krivaja Zavidovići, KUD Gradina Doboj.


KUD Gajret Sarajevo


KUD Izvor Usora

Stare fotografije


Defile članova DTV Partizan. U prvor redu prednjak Salih Sarić, a Vahida Ćehajić Vasiljević sa njegove lijeve strane. Iza se mogu vidjeti zgrade gdje se danas nalazi Tefarm, kafić Eden, pekara Centar plus i banka Sparkasse. Na banderi je postavljen zvučnik. To bi moglo biti 1953 ili 1954. godine. Sjećam se da sam ispod ovog zvučnika slušao prenose fudbalskih utakmica Jugoslavije i govora u vrijeme Tršćanske krize.

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 








 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *