Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 22.-27.12.2014. godine

Otvorena izložba Prvi svjetski rat u dokumentima i fotografijama

Javna ustanova Muzej Tešanj u saradnji sa JU Arhiv tuzlanskog kantona, a u okviru Dana grada Tešnja 2014. organizovala je izložbu Prvi svjetski rat u dokumentima i fotografijama arhiva tuzlanskog kantona u Eminagića konaku. Autori izložbe i kataloga su:dr. Izet Šabotić, mr. Omer Zulić direktor JU Arhiv Tuzlanskog kantona , Saneta Adrović, Hatidža Fetahagić, Nijaz Burbutović, Atah Mahić i Adnan Tinjić.

Mr. Omer Zulić, Hatidža Fetahagić, Azra Muslija i Ernad Prnjavorac

Pokrovitelj, kao i kod ostalih manifestacija Dani grada Tešnja 2014. god. je Općina Tešanj, a izložbu je otvorila pomoćnica Načelnika, Azra Muslija.

Uskoro počinju radovi na novoj zgradi Opće biblioteke

Najavljena realizacija faze projekta izgradnje zgrade Opće biblioteke u Tešnju finansirana od turske Agencije za saradnju i koordinaciju TIKA u vrijednosti od oko 265 000 € započeće ovih dana. Općina je kroz privatno javno partnerstvo obezbjedila građevinski dio u vrijednosti od oko 600 000 KM, a nedostajaće sredstva za stavljanje u funkciju iznose 100 000 KM i očekuje se da bi ta sredstva trebali obezbjediti viši nivoi vlasti.

Preduslovi za otpočinjanje radova obavljeni su 23.12. kada su načelnik općine mr. Suad Huskić i zamjenik direktora TIK-e za BiH Omer Aykon potpisali protokol o preuzimanju objekta. Izvođač radova je firma Džekos iz Sarajeva. Nakon potpisivanja protokola uz prisustvo direktora Opće biblioteke Esmira Bašića i izvođača radova Džekos iz Sarajeva delegacija TIK-e posjetila je objekat buduće biblioteke gdje su im se pridružili i radnici biblioteke.

Zamjenik direktora TIKE Omer Aykon nakon obilaska budućeg gradilišta sa načelnikom Huskićem, direktorm Bašićem i ostalim članovima delegacije i predstavnicima izvođača radova firme Džekos

Potpisivanje protokola zamjenika direktora Omera Aykona i načelnika Huskića

Promocija knjige ….i ja sam iz Srebrenice Fikreta Hodžića

U organizaciji JU Opća biblioteka, a u okviru Dana grada Tešnja 2014. godine održana je promocija knjige ..i ja sam iz Srebrenice Fikreta Hodžića. Autor je kao dijete doživio srebreničku golgotu u kojoj je izgubio oca i kako reče nije obavljena ni jedna dženaza u Konjević Polju ,a da nije bio sahranjen neko od njegove šire porodice. Promotori su bili Kemal Ljevaković i Esmir Bašić.

U svom izlaganju autor je govorio i o vremenu poslije egzodusa kada je njegova majka podizala njega dječaka i još mlađeg brata iz ničega. Rukopis je davno napravio, a odlučio je da ga objavi tek kada je postao medijski popularan nakon pojavljivanja na TV Hayat kako bi skrenuo pažnju na ono što je zapisao. Želio je da se o Srebrenici i sudbini njenih stanovnika ne govori samo u julu mjesecu..

Esmir Bašić, Fikret Hodžić i Kemal Ljevaković

O knjizi je književnik Kemal Ljevaković. Evo jednog dijela njegovog viđenja knjige:

Ne poznajem u postratnom vremenu da je i jedna knjiga imala toliki publicitet kao ova Hodžićeva …i ja sam iz Srebrenice.

Zašto je to tako? Analitičari, teoretičari knjige, vjerujem da će se pozabaviti ovim fenomenom na istraživački seriozniji način, a za ovu priliku ja bih istakao dvije stvari: Prvi razlog, i značajniji je, to je – da poslije kataklizme bilo koje naravi (zemljotresa, cunamija), poslije potonuća ljudskoga uma, poslije smaka (da ne kažem svijeta) sve što ga preživi ili iz njega iznikne kao život je svojevrsni senzacionizam za koji svako normalan želi iskazati interesovanje. Srebrenica je svojevrsni smak. Dakle, autor je preživio i proživio srebreničko nestajanje i iz čega izniče, evo, ova knjiga. I, uz to, rekao bih: suza srebreničkog oka o Srebreničkom genocidu je krupnija, bistrija – bisernija i slanija od bilo čije naše suze o Srebrenici; srebreničku bol dublje osjeća srebreničko srce, no naše; uzdasi srebreničkih duša o srebreničkim stravičnostima su iz viših dubina duše, no naših duša.

I drugi razlog je autorova medijska reputacija i umijeće u poslu koji radi i nadasve jedna harizma koja prosto plijeni i osvajački bije iz njegove pojave i kazane riječi.

Knjiga je prevedena na Turski jezik, a autor je već imao razgovore o snimanju filma po knjizi.

Božični prijem u Župnom uredu sv. Ivana Krstitelja u Jelahu

Povodom najvećeg katoličkog blagdana Božića, župnik don Ilija Marinović, priredio je prijem u Župnom uredu u Jelahu na kome su bili gosti iz organa vlasti općina Tešanj i Usora, privrednici, direktori javnih ustanova i drugi.

Nakon izvođenja duhovnih pjesma članica crkvenog hora, don Ilija Marinović je pozdravio prisutne i obratio im se sa par prigodnih riječi promovirajući dobro i ljubav u svim ljudima što je Isusova poruka nakon iskustva križa i žrtve. Župnik je prisutne obavijestio da je u toku dana imao goste predstavnike Medžlisa IZ-a sa glavnim imamom, a da mu je Božić čestitao i jerej Gavrilović, ali je zbog obaveza bio sprečen da prisustvuje prijemu. Ispred općinskog načelnika bio je pomoćnik Hamzalija Hojkurić. Među gostima sam zapazio i načelnika općine Usora Iliju Nikića i veći broj poznatih privrednika sa tešanjske općine.

Sa prijema u Župnom uredu

 

Razbijeni prozori na katoličkoj crkvi u Tešnju

U zadnje vrijeme smo čuli dosta lijepih riječi o Tešnju i Tešnjacima u sredstvima informisanja. Među njima je i ona da je jedan od članova uspješne poduzetničke porodice Hifa okrečio i izvršio neke popravke na katoličkoj crkvi. Zaista primjer za pohvalu, a mi Tešnjaci smo bili ponosni na ovaj čin sugrađanina. Lijepo je bilo vidjeti na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana grada Tešnja 2014. god. 10.12 predstavnike sve tri vjerske zajednice, a posebno vidjeti sveštenika na izložbi vakufnama u auli Medžlisa Islamske zajednice.

Da ne bude sve tako lijepo pobrinuo se neki domaći vandal(i) da u subotu samo par dana prije velikog katoličkog blagdana Božića razbije(u) stakla na crkvi. Kada sam čuo za taj događaj otišao sam do crkve i vidio razbijeni prozor i ostatke vandalizma na zidu od nekog predhodnog provaljivanja. Naš sugrađanin katolik mi reče da je ovo trinaesti put da se ovako nešto dešava i to najčešće pred neki od katoličkih praznika, napominjući, pri tom, da to nisu uradili Tešnjaci.

Razbijeni prozor

Naravno da sam ogorčen kao i najveći broj sugrađana sa kojima sam razgovarao. Ne prihvatam ni onu “..znaš to su neki drogeri subotom nakon diska”. Sjetim se odmah jedne situacije kada je prijatelj otkupljivao svoje auto od auto mafije koja mu ga ukrala. Bio sam sa njim kada je predao novac jednom maloljetniku, drogeru. Upozorio me da ne reagujem jer pravi kriminalci su njega isturili jer će policija drogera odmah pustiti, a oni će njemu dati neki sitniš za drogu. Iz sveg srca želim da u ovom slučaju nema onih iza.

Ružno je to što se desilo. Ono što mi nedostaje su javne i eksplicitne reakcije do svakog građanina od načelnika, preko glavnog imama do predsjednika političkih partija. Bar ih ja nisam nigdje mogao čuti niti pročitati od subote.

Delegacija ISTAÇ-a u Tešnju

Delegacija Komunalnog preduzeća Istanbula za upravljanje otpadom ISTAÇ bila je ove sedmice u posjeti Tešnju. Delegaciju je predvodio projekt menadžer preduzeća Vahit Balahorli, a domaćin mu je bio načelnik Suad Huskić.

Povod posjete je mogućnost saradnje ISTAÇ i RAD-a na konkretnim projektima upravljanja otpadom.

Gosti su prisustvovali i obilježavanju pet godina projekta prikupljanja PET ambalaže organizovanog u OŠ Rešad Kadić.

Komunalno preduzeće ISTAÇ brine se o skupljanju, odlaganju i recikliranju otpada za 15 miliona stanovnika Istanbula.

Predsjednik EKO Mladi, predstavnici općine Tešanj i gosti nakon razgovora kod Načelnika

 

Bosansko pozorište izvelo premijerno Opću bolnicu

U petak 26.12. je izvedena premijerna predstava Opće bolnice na tekst Riste Bojčeva, a u izvedbi članova Bosanskog pozorišta u Tešnju. I ova predstva pripada programu Dani Tešnja
2014.

Predstavu je režirao Nermin Ajanović, a u predstavi su učestvovali glumci:Nedim Omahić, Almedin Nakić, Darmin Kahvić, Damir Galijašević, Safet Paravlić Sajo, Ines Zulić, Željko Katavić, Merisa Medarić, Nejla Husukić, Ilma Terzić i Sajra Agić.

Organizator je bila Mirsada Pilav, sufler Sabina Paravlić, muzika Haris Agić, a scenograf Enes Hodžić.

Da li ima smijeha u većim količinama u ovoj zemlji Bosni? Ima. Tačnije bilo ga je u petak naveče kada se nije moglo naći mjesto za stajanje na predstavi Opće bolnice. A smijeha u toj količini i intezitetu nije bilo ne pamtim. Glumačka ekipa je zaista oduševila tešanjsku publiku.

Glumci su dobili veliki aplauz na kraju predstave

 

Prepuna velika sala Centra za kulturu i obrazovanje

Održana VI –Državna , IX-međunarodna i XV- međugradska izložba sitnih životinja

U organizaciji Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj održana je VI državna, IX Međunarodana , XV Međugradska izložba sitnih životinja u sportskoj dvorani SRC-a. Učestvovali su izlagači iz:Srbije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izloženo je oko 1800 sitnih životinja. Na otvaranju, pored predsjednika Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Dževada Subašića i predsjednika državnog Udruženja Edina Jabandžića obratili su se i gosti iz zemalja izlagača, a izložbu je otvorila pomoćnica općinskog Načelnika Azra Muslija.

 

Vrijeme i događanja koja nisam zabilježio

I ako se snijeg stidljivo najavljivao još u petak i tek malo zabijelio krovove, da bi ga podnevno sunce istopilo, u nedjeljno jutro se pojaviše bijeli krovovi. Dok završavam ovaj dnevnik, u sedmici prepunoj događanja, on intenzivno pada. A vrijeme mu je.

Prvi ovogodišnji snijeg je pao u noći između 27.-28.12.

Ova sedmica je bila zaista prepuna događanja. Tako su mi promakla dva takođe važna događaja. U petak je u Bukvi svečano pušten u rad naftni terminal od 2,5 miliona litara goriva.

Opća bolnica u Tešnju bila je domaćin Četvrtih dana pulmologije. To sam pročitao u Oslobođenju, a zbilja nisam znao kada su održani. Novinar Miralem Begić je zabilježio

“…da su ovaj skup sa međunarodnim učešćem u Tešnju je okupio najveća imena iz pulmologije sa prostora Bih i eminentnih klinika za plućne bolesti bivše Jugoslavije , od Slovenije do Makedonije

Promocija knjige Pobjeda 1954-2014., vizija, znanje, hrabrost

Ovaj put sam se i ja našao sa one druge strane. U Centru za kulturu i obrazovanje u subotu 27. decembra promovisana je moja knjiga »Pobjeda« Tešanj 1954-2014. godine : vizija, znanje, hrabrost. Knjiga je upravo objavljena u izdanju ove ustanove, a njenom promocijom obilježen je 60-ti rođenadan Pobjede.

Promotori su bili Nasiha Kantić koja je radila u Pobjedi 12 godina, ali uvijek bila u kontaktu sa Pobjedom radeći poslove predsjednika Skupštine opštine, načelnika za privredu ili direktora SDK-a i mr. Suad Huskić koji je kao aktuelni načelnik govorio o onome što u knjizi piše o simbiozi Pobjede i Općine.

Amir Brka rekao da je ova knjiga “jedan od onih izuzetno rijetkih momenata u kojima se tema i autor tako blisko susretnu da nesvakidašnji rezultat naprosto ne može izostati”, te dodao slijedeće: “Mene posebno fascinira i to što je Husein kroz cijelu knjigu vrlo uvjerljivo pratio raznovrsno prožimanje stasavanja Pobjede i tešanjske sredine općenito nakon Drugog svjetskog rata, sve do suvremenosti, pri čemu je rasvijetlio činjenicu da su se ova plodonosna preplitanja odvijala na matrici duha tešanjskog poduzetništva, uz respektiranje stručnosti i, nadasve, uz vizionarsku hrabrost.”

O knjizi je govorila i Nasiha Kantić, nekadašnja uposlenica Pobjede, potom i predsjednica Skupštine Općine Tešanj. Ona je uz ostalo kazala: “Ova knjiga je istorijska priča o nastanku, razvoju i ogromnom ljudskom trudu, patriotizmu više generacija, prije svih naših ljudi sa ovih područja, ali i onih koji su dolazili i pomagali u ostvarivanju zacrtanog cilja. A osnovni cilj je bio izgraditi radna mjesta i zaposliti ljude, da ostanu kod svojih kuća, da zarade za život i da njihova djeca imaju perspektivu.”

Načelnik Općine mr. Suad Huskić rekao je da smatra “da je ova knjiga vrlo značajna u dokumentiranju naše prošlosti, da može biti korisna svima, naročito mladim generacijama koje trebaju da uče i spoznaju našu i prošlost općine Tešanj.” Istaknuo je da ovo “nije samo knjiga o Pobjedi, to je istovremeno i knjiga o Tešnju i knjiga njegovim ljudima, knjiga o važnim događajima i nezaobilaznim temama za sve nas”, a naglasio je “još jednu stvar koja se nalazi u podnaslovu knjige: Vizija, znanje, hrabrost. Smatram da je u unutrašnjosti korica ove knjige, kroz prošlost Pobjede, jasno prikazan međuodnos ove tri riječi: Vizija – koja počiva na pogledu u budućnost i nemogućnosti čekanja da vam neko drugi obezbijedi budućnost (u ovom slučaju: nemogućnost čekanja na državu i zbog političkih prilika). Hrabrost – koja je trebala da pokrenete investiciju, i kada ne postoje sredstva za opremu, ne postoje osposobljeni radnici, ne postoje proizvodni prostori. I znanje
bez kojeg nema napretka i budućnosti.”

Nakon promocije knjige premijerno je prikazan i dokumentarni film o Pobjedi koji je producirala Smart televizija.

Počela realizacija projekta Konkurentnost područja poslovne izvrsnosti-COBER

U sali Općinskog vijeća održana je promocija projekta Konkurentnost područja poslovne izvrsnosti- COBER. TRA Agencija za razvoj općine Tešanju saradnji sa partnerima Opštinom Teslić (nosilac posla je Odjel za razvoj opštine na čelu sa Draganom Mišićem), RAŽ Razvojnom agencijom Žepče i Udruženjem privrednika Biznis Centra Jelah- Tešanj realizira ovaj projekat. Ukupna vrijednost projekta je 526 575,65 € od čega je Evropska unija obezbjedila 439 547,65 €.

Opći cilj projekta je doprinositi održivom privrednom razvoju i povećanju nivoa ponude i potražnje na tržištu radne snage u vodećim privrednim sektorima u BEAR području, povečati nivo konkuretnosti izvozno orijentisanih preduzeća i povećanju broja zaposlenih u BEAR području.

Potpisan je partnerski sporazum na realizaciji projekta između TRA Tešanj, RAŽ Žepče i Opštine Teslić.

Potpisivanju su prisustvovali i načelnici općina/opština Žepče, Teslić i Tešanj Mato Zovko, Milan Milićević i Suad Huskić.

Potpisivanje partnerskog ugovora, s lijeva: Milan Miličević, Ismar Alagić (TRA), Branka Janko (RAŽ), Senad Brka (Udruženje privrednika)

Peti etno festival Tešanj 2014.

U subotu 27.12.2014. godine u auli i Sali Medžlisa Islamske zajednice, a u organizaciji UG Sehara, održan je 5. Etno festival Tešanj 2014. Prema informaciji organizatora ciljevi festivala su: podrška razvoju kulturnog turizma, doprinos očuvanju i valorizaciji starih tradicionalnih zanata i rukotvorina, doprinos oblikovanju kulturno-turističkih resursa na području općine Tešanj, unapređenje atraktivnosti specifičnih turističkih destinacija kulturnog karaktera na području općine Tešanj, jačanje međukulturnog dijaloga i saradnje u svim sferama života i rada građana općine Tešanj i šire regije.

Pored prezentacije etno proizvoda izlagača održano je niz sadržaja u Sali IZ-e. Obratili su se predstavnica Općine Tešanj Azra Muslija, predsjednik UO Obrtničke komore Zenica Seid Brka, i Miralem Alić ispred organizatora. O produkt dizajnu govorila je Mrina Bušić sa Likovne akademije u Sarajevu. O iskustvima i dobroj praksi u izradi suvenira i saradnji sa dizajnerima, pakovanju i dr. govorila je Nataša Žole iz Udruženja žena Duga iz Banja Luke. O brendiranju tešanjskog pekmeza govorio je Mirza Bejtić, a o 3D modeliranju Damir Kruško.

Slušaoci su bili uglavnom izlagači

Izloženi proizvodi

 

Stare fotografije


Radnici Pobjede na pauzi za doručak 1966. godine

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji



O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *