Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 19.-26.1.2015. godine

Završeni izbori u Medžlisu Islamske zajednice Tešanj

Nakon provedene procedure izbora džematskih odbora u 34 džemata, zastupnika džemata u Skupštini Medžlisa i sabornika IZ-e BiH, izbrani su i članovi Izvršnog odbora Medžlisa. Izvršni odbor je izabrao predsjednika tajnim glasanjem. Na svim listama bilo je 700 kandidata, a u džematske odbore izabrano je 190 plus 34 imama po funkciji koju obavljaju.

Članovi Izvršnog odbora Medžlisa su: Osman Jašić, Kasim Alić, Zehrudin Kruško, Faruk Unkić, Redžo Klepić, Mesud Ibrahimkadić, Nadir Medarić, Rasim Omerbašić, Musto Plančić, Edib Turalić, Suljo ef. Djedović, Enver ef. Kurtić, Ibrahim ef. Okanović i Almir ef. Hadžić. Glavni imam Fuad ef. Omerbašić je član IO po funkciji.

Za predsjednika IO je jednoglasno ponovo izabran Zehrudin Kruško.

Za člana Sabora Islamske zajednice BiH izabran je mr. Suad Huskić.


Zehrudin Kruško

Zehrudin Kruško je rođen 1967. godine u Miljanovcima. Po zanimanju je građevisnki tehničar i direktor je firme Euroagent iz Maglaja. Obavljao je niz dužnosti u IZ-u. Bio je član IO u mandatu 2006.-2010. U mandatu 2010.-2014. obavljao je dužnost predsjednika IO. Obavaljao je dužnosti predsjednika MO SDA, predsjednika Savjeta MZ Novi Miljanovci u dva mandata i bio je vijećnik u OV Tešanj. Organizator je pokreta otpora i pripadnik Armije BiH.

U njegovom proteklom mandatom periodu ostvarene su intezivne aktivnosti i rezultati na razvoju infrastrukture kao što je temeljita rekonstrukcija objekta Gazi Ferhad-begove medrese za sjedište medžlisa IZ-a, unutrašnja rekonstrukcija objekta Šareni mekteb i stavljanje u funkciju, novoizgrađenih džamija u Oraš Planjama, Kutahye u Tešnju, Vukovu i Ljetiniću i temeljite rekonstrukcije džamija u Jelahu i Miljanovcima i niz zahvata na drugi, džamijama. Uvakufljeno je 36 parcela površine preko 50 dunuma. Poboljšana je kadrovska struktura tako od 1910 povećan broj sa VSS sa 16 na 22 pri čemu je smanjen broj sa srednjom spremom sa 29 na 21.

Organizacija IZ-a kroz historiju je imala različite organizacione oblike i načine izbora. U vrijeme Osmanske vlasti organizovana je kao državna institucija.

Rašid Orlović uposlenik u Medžlisu IZ-a Tešanj pronašao je u arhivama Medžlisa podatke o prvim izborima u IZ 1910. godine i napisao jedan tekst o tome. Uz saglasnost autora evo nekoliko dijelova iz tog teksta:

“Nakon Berlinskog kongresa i okupacije Bosne i Hercegovine, okupatorska Austro-Ugarska vlast osniva Islamsku vjersku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao posebnu organizaciju muslimana…

Kako ovom organizacijom Islamska vjerska zajednica nije imala samostalnost u svom radu (vjerski funkcioneri nisu birani nego postavljani od strane okupatorske vlasti, ovlašteni vladin povjerenik je mogao mijenjati njihove odluke, a uređenje vakufskih poslova i cjelokupni rad vakufa bio pod stalnom kontrolom Vlade), muslimani su njom bili veoma nezadovoljni, pa započinju borbu za vjersku i vakufsko-mearifsku autonomiju. Nakon uporne i iscrpljujuće borbe za nju su se izborili tako što Car Franjo Josip I donosi Štatut
za autonomnu upravu islamskih vjerskih i vakufsko-mearifskih poslova u Bosni i Hercegovini…

…Stupanjem na snagu Ovog Štatuta na području Kotara Tešanj prestaje rad i djelovanje Muftijstva i Kotarskog povjerenstva, a provede se izbori i konstituišu džematski medžlisi i Kotarsko vakufsko-mearifsko povjerenstvo u Tešnju….

….Shodno navedenom, Kotarsko povjerenstvo u Tešnju je 18. 06. 1909. godine održalo sjednicu na kojoj su ustanovljeni džemati, određeni povjerenici za izbore džematskih medžlisa, određena mjesta za provođenje ovih izbora, utvrđeni datum i vrijeme provođenja izbora.

Kada su svi izbori u džematima uredno provedeni i izabrani zastupnici u skupštinu Kotarskog vakufsko-merifskog povjerenstva verificirani sazvana je i održana izborna sjednica Skupštine kotarskog vakufsko-mearifskog povjerenstva u Tešnju 31. jula 1909. godine. Sjednicom je predsjedavao šerijatski sudija Bukvica, koji je konstatovao da istoj prisustvuje potreben broj zastupnika i za perovođu predložio Emin ef. Brku, a za ovjerivače zapisnika
Smailbega Ferizbegovića i Hasanbega Eminagića što je i prihvaćeno pa se prešlo na rad. Emin ef. Brka je na početku sjednice predložio da se izbor vrši aklamacijom što je takođe prihvaćeno i izabrano 6 članova i 3 zamjenika u Kotarsko vakufsko-merifsko povjerenstvo i to za članove: 1. Smailbeg Ferizbegović, 2. Hakibeg Kapetanović, 3. Hasanaga Turalić, 4. Derviš ef. Smailbegović, 5. Hadži Suleimanbeg Eminagić i 6. Emin ef. Brka, a za zamjenike: 1. Eminbeg Kapetanović, 2. Alibeg Kapetanović i 3. hadži Suleiman ef. Ajanović.

Odmah iza toga izabrani članovi povjerenstva se sastaju i izabiru za predsjednika Smailbega Ferizbegovića, a za zamjenika Hadži Suleimanbega Eminagića….

…Na ovim izborima za članove okružnog izbornog odbora u Banja Luci iz Tešnja izabrani su Smailbeg Ferizbegović i Emin Brka, a za člana Vakufsko-mearifskog sabora u Sarajevu iz kotara Tešanj (u sastavu muftiluka-okruga Banja Luka) izabran je Emin ef. Brka.


Džemati iz 1910. godine


Smailbeg Ferizbegović – 1. predsjednik KVMP u Tešnju na koje je izabran na prvim samostalnim izborima u BiH 1909.g.-

(Slika iz knjge Alija Galijašević “Ekonomske prilike i bankarstvo u Tešanjskom kraju kroz historiju” Tešanj, 1999.g., str. 53. ispod koje navodi; “Smailbeg Ferizbegović, član Direktorijuma Prvog novčanog zavoda u Tešnju osnovanog 1906.godine i predsjednik Narodne kreditne banke u Tešnju od 1912. do 1929.godine”. )”

Poslovni susreti – Saračević 2015

Firma Saračević d.o.o ima zanimljiv način uspostavljanja čvršćih veza sa kupcima kroz neposredno ubolje upoznavanje. Ranijih godina organizovali su dane otvorenih vrata, kada su krug tvornice mogli posjećivati i građani i polsovni ljudi. Sada su ti susreti prerasli u poslovne susrete, a cilj im je da se bolju upoznaju međusobno, ali i sa zajedničkim problemima koje i9maju na tržištu i šta preduzimaju da ih rješe. Od oko 150 prisutnih oko 140 su bili predstavnici kupaca ili dobavljača.


Prezentacija Osme Saračevića

Izvršena je krataka i jasna prezentacija za proteklu godinu.Ona je obuhvatila stanje na tržištu materijala, stanje na BiH tržištu koje je najveći kupac, zatim su prezentirane nove investicije i novi proizvodi. Predstavljeno je i osoblje sa kojima se kupci svakodnevno razgovaraju, ali nisu imali priliku da ih upoznaju.

Inače, firma Saračević bilježi stalan rast. Njena orijentacija je, pored prometa proizvodima crne metalurgije, proizvodnja polufabrikata i materijala od specijalnih tvrdih materijala. Prisutne su stalne investicione aktivnosti. U fazi je izgradnja hale, a kupljeno je u protekloj godini nekoliko značajnih mašina.

Poznavao sam neke kupce i neke goste koji su kompetentni da daju ocjenu ovakvoj ideji i kvalitetu prezentacije. Svi su kazali da je sve bilo na visokom nivou. Skupu je prisustvovao i načelnik općine mr. Suad Huskić


Mladi tim Saračević d.o.o : Aida Jahić, Semir Subašić, Admir Saračević Ado, Tarik Mehinović, Jasmin Hotić dipl. oec, Muharem Mujkanović i ing Elvedin Plančić

Stare fotografije


Učenici trećeg razreda Osnovne škole u Tešnju 1954./55. god.

Gornji red (s lijeva na desno):

Halid Školjić, Mehmed Navrboc, Kasim Prnjavorac, Hamza Škapur, NN, Salko Selimović- Muratovce, Hasan Mehinović, Safet Prnjavorac, Ibrahim Prnjavorac, Adem Prnjavorac, Asim Prnjavorac, Fajko Terzić, Bego Alibegović, Midhat Terzić, Meho Braćkan

Srednji red

Meka Panjalić, Hakija Mešić, Hanka Zeničanin, Tima Halilović, Nasiha Šiljak, Nezira Isić, učiteljica Nisveta Smailbegović, Vesna Riger, Fadila Kadić, Šemsa Delibegović, Tomislav Knežević, Mehmed Fejzić, Mustafa Mujo Smailbegović, Ibro Elez

Čuče

Husein Galijašević, NN, Mina Delibegović, Ćefa Halilović, Sakiba Prnjavorac, Mina Halilović, Fetija Bešlagić, Šuhreta Bajraktarević, Sadeta Hadžić, Dževahira Tahirović, Hamzalija Mahmutefendić i Omer Pobrić

Sa table na Gornjoj čaršiji








O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *