Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 16.-23.2.2015. godine

120 godina od objavljivanja prvog prijevoda Kur'ana kod južnih Slavena

U Centru za kulturu i obrazovanje u petak 20. februara održana je tribina povodom 120 godina od prvog prijevoda Kur'ana kod južnih Slavena. Gost je bio dr. Almir Fatić, profesor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva. Dr. Fatić je na početku naglasio da je ova tribina organizovana na prijedlog i poziv direktora ustanove, te da bi se, inače, moglo dogoditi da ova tako značajna godišnjica u cijeloj Bosni i Hercegovini bude zaboravljena i da protekne potpuno nezapaženo. Istakao je da će uskoro sličan program biti priređen i u Sarajevu, gdje će svakako biti naglašeno odakle je došla inicijativa, te da on, kao i drugi pojedinci i visoki krugovi u BiH, itekako cijene izuzetno uspješan rad tešanjskog Centra za kulturu i obrazovanje na čelu sa književnikom Amirom Brkom.

Amir Brka i dr. Almir Fatić

Na stolu se nalazi primjerak prvog prijevoda iz Opće biblioteke u Tešnju, a lijevo, zelene korice, je reprint iz 1990. godine

Prvi južnoslavenski prijevod Kur'ana sačinio je Mićo Ljubibratić, pravoslavni sveštenik, i to sa francuskog jezika, a objavljen je 1895. godine u Beogradu. Štampan je ćirilicom, u izdanju Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, a u Državnoj štampariji Kraljevine Srbije. Knjiga ima naslov Koran, a ispod naslova stoji: Preveo Mićo Ljubibratić Hercegovac. Reprint Ljubibratićevog prijevoda Kur'ana objavila je sarajevska Svjetlost 1990. godine. Ovo izdanje priredio je i uvodnu studiju napisao dr. Enes Karić, a urednik je bio književnik Ivan Lovrenović.

Mihajlo Mićo Ljubibratić rođen je 1839. u Ljubovu kod Trebinja, završio je talijansku klasičnu gimnaziju u Dubrovniku, gdje je naučio i francuski jezik. Sudjelovao je intnezivno u ustanku protiv osmanske vlasti u Hercegovini 1852-1862. godine, a potkraj ustanka bio je i sekretar vođe ustanka Luke Vukalovića. Od 1864. živio je u Beogradu, a umro je 1889. godine.

Potvđujući da se radi o uistinu vrsnom naučniku, inače porijeklom sa tešanjskog prostora, Almir Fatić je iz svih aspekata rasvijetlio ovaj Ljubibratićev čin, ističući u zaključku slijedeće:

“Ljubibratićev prijevod nije nastao s namjerom iskrivljavanja i izvrtanja izvornog kur'anskog teksta, njegovih značenja i smislova. Smatram da Ljubibratić nije slučajno izabrao prijevod Kazimirskog, jer ovaj francuski orijentalist nije prihvatio tezu, popularnu među orijentalističkim krugovima srednjovjekovne, ali i novovjekovne Evrope, da Kur'an ima svoje judeo-kršćansko porijeklo. Svakako, to se reflektiralo i u njegovom prijevodu. Zboga toga i ‘nijansirane’ doktrinarne pogreške u njegovom (ili: u njihovim) prijevodu nisu tendenciozno osmišljene i projicirane; one su rezultat razumljivog neznanja teoloških učenja islama. Stoga, Ljubibratić je načinio prvi hvale vrijedan književni spomenik jeziku Kur'ana u/na jednom južnoslavenskom jeziku i realizirao ‘ekumenski čin’ koji, nažalost, zadugo nije realiziran ili repriziran na balkanskim prostorima. Naravno, svaki prijevod Kur'ana ograničen je kulturom, jezikom, vremenom i prostorom sâmog prevodioca. Vječni Kur'an ostaje vječni Kur'an, a svi njegovi prijevodi proglašavaju svoju vlastitu vremenitost i nedostatnost!”

Na slijedeći prijevod Kur'ana na naš jezik, onaj Ali Rize Karabega, čekalo se cijele 43 godine, a pokazalo se da je to, u stvari, samo površna prerada Ljubibratićeva prijevoda.

Na prijedlog Amira Brke kao glavnog urednika Diwana, dr. Fatić je o istoj temi napisao i studiju koja će biti objavljena u ovom gradačačkom časopisu za kulturu.

Penzioneri

Najbrojnije udruženje građana u Tešnju je bez sumnje Udruženje penzionera-umirovljenika općine Tešanj. U utorak su imali redovnu godišnju skupštinu i razmatrali su izbještaj o radu za prošlu godinu. To je bila prilika da i ja kao član ovog udruženja saznam nešto više o njegovom radu. Udruženje broji 3 000 članova, a procjena je da na nivou općine ima oko 4600 penzionera.

Predsjednik Smail Agić i sekretar Milan Jazbec

Udruženje je 2010. godine imalo 2502 člana, a iste godine umrlo je 138 članova, 2011. godine 2640, a umrlo je 144, 2012. godine 2730, a umrlo je 152, 2013. godine 2911, a umrlo 153 i 2014. godine 2991 član, a umrlo156 članova. Od 2013. godine uvedena je članarina od 2 i 3 KM. Iz ovih sredstava, u prvom redu, dodjeljuje se jednokratna pomoć porodicama umrlih za podmirenje dijela troškova sahrane(600 KM za one koji plaćaju 3 KM i 360 KM za one koji plaćaju 2 KM).

Najveći broj članova ima minimalne penzije. Udruženje pomaže, prema finansijskim mogućnostima, oboljelim. Za ove namjene koriste se i sredstva koja se dobivaju iz budžeta općine u iznosu od 3000 KM granta mjesečno. U Udruženju posebno ističu značaj ove pomoći. Trenutno imaju preko 90 oboljelih od karcinoma.

U udruženje su se učlanio i jedan broj penzionera koji je stekao penzije van BiH i u 2014. godini bilo ih je 97.

Udruženje je organizovano u 25 mjesnih odbora od kojih grad ima 4.

Jedan dio članova Skupštine na ovogodišnjoj izvještajnoj sjednici.

Medena d.o.o. zaokružuje tehnološke linije

Idući prema Crnom vrhu primjetih da je firma Medena proširila svoje prostore za još jednu halu.Meni je to bio dovoljan razlog da posjetim firmu, tim prije što dobro poznajem vlasnika Fikrete Ireiza. Kada me ljubazni domaćin proveo kroz tehnološke linije presložene nakon investiranja zbilja sam bio obradovan i prijatno iznenađen. Odavno nisam vidio firmu koja spada u mala ili srednja preduzeća, a da je tako dobro posložena, uredna i sa tako visokim tehnološkim nivoom.

U vrijem mog obilaska monteri su završavali priključivanje novog CNC horizontalnog obradnog centra sa dva stola proizvođača firme Mazak

Investicija je iznosila oko milion KM. Uspostavljene su tehnološke linije sa CNC ili specijalnim mašinama za obradu metala, sječenje metala vodom, zavarivanje, bravarija i inžinjerantaža. Nakon investicije firma ima 57 zaposlenih od čega 6 diplomiranih inžinjera i 4 diplomirana ekonimista Kupljene su kvalitetne japanske CNC mašine novije familije firme Mazak. Medena d.o.o je u prošloj godini izvezla proizvoda u vrijednosti od 1,6 milona € na njemačko i holandsko tržište. Kupci u Njemačkoj su Mercedes i VW. U njihove montažne linije ugrađuju se veoma zahtjevni proizvodi firme Medena d.o.o.

Umro Husein Hadžismajlović Huso


Rođen je u Tešnju 1918. godine. Nakon završetka osnovne škole sa 11 godina odlazi u Šerijatsku gimnaziju u Sarajevu, a nakon završetka upisuje pravni fakultet. Učesnik je NOR-a od 1941. godine. U partijski život SK-a uveo ga je narodni heroj Huso Hodžić.

U knjizi Advana Hozića “Tešanj i tešanjski kraj 1918.-1945.” Autor piše o narodnom heroju Husi Hodžiću i omaladini u Tešnju. Na strana 26 piše:

“…Međutim Huso se najviše družio sa svojim rođakom i imenjakom Husom Hadžisamjlovićem, s kojim je bio je bio skupa i u Šerijatskoj gimnaziji u Sarajevu, a i na studijama u Beogradu, mada nisu studirali na istim fakultetima, a Hadžismajlović je bio i nekoliko godina mlađi.”

Nakon Drugog svjetskog rata obavljao je niz visokih dužnosti. Bio je šef kabineta Đure Pucara, predsjednik Privrednog suda RBiH, sudija Vrhovnog suda RBiH i Društveni pravobranilac samoupravljanja RBiH.

I ako je mlad napustio Tešanj uvijek je bio privrežen svom mjestu i ostvarivao kontakte sa rukovodstvom općine pomažući savjetima ili na drugi način što je bilo u njegovoj mogučnosti. Ima sina Ademira priznatog stručnjak torokalnog hirurga u Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, brata Abduselama i sestru Taibu.

Foto zabilješka


Radovi na benzijskoj pumpi kod Simetrala se privode kraju

Stara fotografija

Članovi Amaterskog pozorišta u Tešnju

Stoje s lijeva 1968. godine: Mujo Smailbegović, Rifat Kantić, Rusmir Bešlagić, Ahmet Turković, Smail Handžić, Ekrem Ajanović, NN, Fadil Silajdžić i Vahidin Kantić

Čuče:Mustafa Dautefendić, Smail Terzić Penjak i Husein Kahrimanović Huska

Sa table na Gornjoj čaršiji






O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *