Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 23.2-2.3.2015. godine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Tribina i izložba fotografija povodom Dana nezavisnosti

U maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje, povodom Dana nezavisnosti BiH, JU Muzej Tešanj je priredila izložbu fotografija iz aprila 1992. godine Milomira Kovačevića Strašnog pod nazivom “Željeli smo samo mir”, a istovremeno Centar za kulturu i obrazovanje je organizovao tribinu pod nazivom “Dan nezavisnosti BiH:Iskustva i izazovi”. Gost tribine je bio Mufid Memija. Prisutnima se prije početka tribine obratio i načelnik mr. Suad Huskić sa čestitkama povodom praznika.

Mr. Suad Huskić, Amir Brka i Mufid Memija

Mufid Memija dugogodišnji novinar i analitičar vanjskopolitičkih zbivanja, govorio je o događajima iz 1992. godine, ali i o današnjem stanju u našoj državi. Da bi se u ovoj zemlji moglo lijepo živjeti Memija vidi rješenje u potrebi da političke elite izađu u susret jedni drugima, a ne da se drže kolača dobivenog nesretnim Dejtonskim sporazumom. Potrebno je da se umjesto planova kako zadržati vlast sljedeće četiri godine 4 godine prave dugoročni planovi i dogovori iznalaženja rješenja za BiH.

Potpisani ugovori finansiranja projekata građana i stipendiranja studenata

Na raspisani konkurs za finansiranje projekata građana općine Tešanj prijavljeno je 54 projekta od čega je njih 46 ispunjavalo uslove. Načelnik mr. Huskić je potpisao ugovore sa 39 udruženaja. Ukupna vrijednost odobrenih sredstva je 227 000 KM.

U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje potpisani su ugovori po raspisanom konkursu za studenstske stipendije. Ovaj put je bio veći broj prijavljenih kandidata nego prošlih godina jer su konkurisali i studenti koji se nisu prijavili na kantonalni konkurs zbog neredovnosti isplata. Za ove namjene u protekle dvije godine isplaćeno je blizu milion KM.

 

Pohod na Crni Vrh

Udruženje antifašista “Josip Broz Tito” i Palaninarsko sportsko društvo “Zmajevac-684” iz našeg grada organizovali su povodom praznika pohod na Crni vrh. Planinarsko društvo je održalo i svoju redovnu godišnju skupštinu. Prije polaska učesnici su položili cvijeće na Spomen obilježje. Dan ranije na Spomen obilježje cvijeće su položili i predstavnici Foruma mladih SDP-a.

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u Tešnju

Sport je najveće čudo u ovoj našoj državi. Jedan broj onih na čelu države ne voli ovu državu i nastoji na svaki način da se ona ne promoviše u svijetu. To pokazuje odnos i resornog ministra koji se “izborio” da Vijeće ministra izdvoji “fantastičnih” 640 000 KM u ovoj godini za sport. Kod većine nižih nivoa vlasti sport i kultura su nešto što je zadnje u redu budžetskih korisnika. Dok BiH izdvoji 640 000 KM za reprezentativni sport susjedne države izdvajaju desetine miliona. U takvoj situaciji se ne treba čuditi što mladi talentovani sportisti iz BiH traže svoju šansu za napredovanje kod susjeda. I pored toga sedam selekcija košarkaša se plasiralo u viši rang takmičenja. Fudbaleri i rukometaši igraše na svjetskim prvenstvima. Eto to je bosansko čudo. Pojavi se i teniser Damir Džumhur koji stigao na rejting listi na 87. mjesto, ali isključivo uz pomoć porodice i pojedinačnih donatora. Patriote donatori, ali i ljudi od biznisa su prepozanali svoje šanse kroz finasiranje vrhunskog sporta. To su pokazale firme tešanjskih biznismena “Vispak” i “Klas” sponzorijajući fudbalsku, odnosno rukometnu reprezentaciju. Tako je i općina Tešanj zajedno sa privrednicima obezbjedila smještaj, ishranu i dvoranu kako bi se naši mladi rukometaši priprenili za nastupajuće kvalifikacije.


Stoje s lijeva:Dragan Marković, Jasmin Mrkonja, Dano Marković, Jasmin Husić RK Borac Banja Luka, Edin Deronjić Haderslev-Vojens THV Haderslev, Marko Karaula RK Jajce, Nebojša Raljić RK Kotor Varoš, Dino Hamidović, Miloš Nježić RK Borac Banja Luka, Dušan Đurić RK Borac Banja Luka, Dositej Perić, Edin Đulić

Čuče:Radovan Uljarević RK Trebinje, Kristijan Jarak RK Izviđač Ljubuški, Eldar Bećak RK Bosna Visoko, Haris Bašić RK Krivaja Zavidovići, Eldar Mehić RK čelik Zenica, Adnan Sivić Siscia Sisak, Vladan Đurđević RK Derventa, Nebojša Bojić RK Derventa, Mevludin Ćehajić RK Kakanj, Davor Živanić RK Derventa i Mario Pavlak RK Izviđač Ljubuški

Juniorski reprezentativci su bili smješteni u prenočište “Multi san” vlasnika Ibrahima Ljevakovića koji je svoje kapacitete ustupio bez naknade.

Poznati golman rukometne reprezentacije Enid Tahirović, selektor Jasmin Mrkonja, Fuad Lipa i general Bahto uspostavili su kontakt sa tešanjskim rukometnim alfa i omegom Refikom Čustom koji im je obezbjedio sastanak kod načelnika Huskića. Napravljen je dogovor, pomogli su privrednici i tako su obezbjeđeni uslovi za pripreme. Odigrane su i dvije revijalne utakmice sa “Bosna TS” i rukometnim klubom “Teslić” iz Teslića. Sportska atmosfera u sportskoj dvorani je zaista bila ugodna, a gosti su bili zadovoljni. Čitavim tokom priprema prisustvovao je i selektor senioreske reprezentacije BiH Dragan Marković.

Dok sam prikupljao imena igrača upoznao sam i Mustafu, oca reprezentativca iz Danske Edina Deronjića. Mislio sam da ga je očev patriotizam naveo da igra za BiH, a ne za Dansku za što je imao ponudu. Međutim, Mustafa mi reče da je to izričito Edinova želja. Lijepo je to da neko iz druge generacije (otac je rođen u Švedskoj) ima BiH u srcu. Pored Edina na pripremama je bio i Adnan Sivić iz Siska Hrvatska, a ostali su iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Revijalnu utakmicu obilježili su i rukometaši “Bosna TS”, a poseban događaj je bio ispraćaj Avdije Adžamije na utakmici sa reprezentativnom selekcijom.

Bosna TS

S lijeva: Abdulah Ajanović trener, Dino Sinanović, Anel Hadžić, Ahmed Šaranović, Ferid Hojkurić, Avdija Adžamija, Enver Omahić, Nebojša Jačimović, Armin Sinanović, Danilo Stanojević, Kenan Ćusto, Refik Čusto

Čuče:Tarik Kantić, Emir Mujkanović, Abdussamed Hodžić, Zlatko Isaković, Haris Isaković, Dario Tucaković, Maid Kovačević, Armin Isaković i Muhamed Brka

Avdija Adžamija se oprostio od aktivnog igranja rukometa

Nije bilo bolje prilike od prijateljske utakmice “Bosne TS” i juniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine za oproštaj od aktivnog igranja Avdije Adžamije, najboljeg tešanjskog igrača svih vremena. Prelijep ambijent, skoro ispunjena dvorana velikim aplauzom se oprostila od Avdije. Dragan Marković selektor rukometne reprezentacije BiH predao je Adžamiji državni dres, a predsjednik “Bosna TS” Refik Čusto klubski dres sa njegovim brojem 6.

Selektor Dragan Marković i Avdija Adžamija

Avdija Adžamije je rođen 1968. godine u Tešnju. Završio je Mašinsku tehničku školu, zatim i Trgovačku školu u Tesliću, ali nije u svojim zanimanjima našao posao pa je 1998. godine otvorio prodavnicu brze hrane A6 (fast food) kod Gimanzije. Sa rukometom je vezan od malih nogu jer je i otac Fehim igrao aktivno rukomet. Međutim, Avdija kaže da je na njegovo opredjeljenje više uticao tadašnji komšija Adil Mujičić danas vlasnik restorana AS, pa je kod nastavnice Jelice u školi počeo da igra rukomet.

Za juniorsku ekipu “Bosna TS” počeo je da igra u sezoni 1982/83, a od 1985. godine i za prvu ekipu. Sjeća se te prve utakmice protiv Banovića kada je rezultat bio 9:9.

U ratnoj 1994. godini postaje reprezentativac Bosne i Hercegovine i igrao je na turniru u Švajcarskoj. Selektor je bio Senad Fetahagić. Igrali su u grupi sa Turskom, Estonijom i Kiprom. Turska je bila prva i kvalifikovala se za dalja takmičenja prvenstva Evrope, a Bosna i Hercegovina je bila druga. Nosi lijepe utiske sa oproštaja, a naglašava da je najviše o rukometu naučio od trenera Nermina Piknjača, a da “Bosna TS” ne bi bilo nigdje da nije Refika Čuste.

Predsjednik “Bosna TS” Refik Čusto u ime kluba predao je Avdiji dres sa njegovim brojem 6.

Mješovita škola Tešanj potpisala ugovor sa privrenim partnerima

Obrazovanje je osnovni uslov svakog razvojnog plana. Kroz historiju se uvijek dešavalo da reforme obrazovanja kasne za potrebama društva, pa je tako i danas. Međutim, uvijek postoje mogućnosti da se sistem unapredi i unutar postojećih zakona. Mješovita srednja škola u Tešnju je prepozantljiva po tome. Bila je prepoznatljiva i 1961. godine kada je u saradnji sa Pobjedom formirala odjeljenje industrijskih (do tada su školovani samo šegrti za zanatska zanimanja).

Predstatvnici firmi potpisnica ugovora, predstavnik Udruženja privrednika sa direktorm Saračevićem pred potpisivanje ugovora

Mješovita srednja škola je uspostavila odličnu saradnju sa lokalnom zajednicom i privrednicima Tešnja i realizovala nekoliko programa (rukovaoci CNC mašinama, varioci i dr.)

Organizovanjem tradicionalne manifestacije Dan otvorenih vrata za privredne partnere i prijatelje škole, direktor škole Muharem Saračević ugostio je privrednike i predstavnike lokalne zajenice.

Prilikom svečanosti zvanično su potpisani novi sporazumi o saradnji između Mješovite srednje škole Tešanj i četiri privredna subjekata: “Ilma” Tešanj, “Mesnica Sarić” Jelah, “Secom” Tešanj i Udruženje privrednika Jelah Tešanj.

S ciljem sinergije praktične nastave u školi i prakse u privredi Mješovita srednja škola unapređuje odnose sa partnerima.

Ovom manifestacijom obezbjeđena je povratna informaciju lokalnoj zajednici, privrednicima i roditeljima učenika o naporima i dostignućima škole realizovanim preko međunarodne saradnje, projekata iz Evropskih fondova i njihovom dosadašnjem učešću.

Jačanjem saradnje sa privredom škola postaje nezaobilazni činilac u budućem napretku čitave zajednice.

(Pošto je moj foto aparat potanak za zatvorene prostore koristio sam fotografije ljubazne prof. Sabine Užičanin)

 

Direktor Vakufske banke filijala u Tešnju, Rahim Mešić odlazi u penziju

Dugogodišnji bankarski službenik i osnivač Vakufske banke u Tešnju Rahim Mešić odlazi u penziju.

Rođen je 1948. godine u Jelahu. Ekonomsku školu je završio u Doboju, a Ekonomski fakultet u Sarajevu. Prvo zaposlenje je imao u Republičkom zavodu za društveno planiranje BiH. Poslije radi u Privrednoj komori Doboj u sektoru za spoljnu trgovinu, zatim kao prvi direktor Zavoda za ekonomiku (kasnije Institut za ekonomiku). U poslove bankarstav ulazi u Privrednoj banci Sarajevo
Osnovna banka Doboj gdje obavlja poslove direktora sektora za razvoj banke, direktor sektora za stanovništvo i malu privredu i vođenje devet filijala PBS-a do početka rata.

U Vakufskoj banci počeo raditi 23.3.1993. godine u Zenici. U Tešanj dolazi u junu 1994. godine i osniva Vakufsku banku za područje Tešnja i tadašnje slobodne teritorije Doboja i Teslića. Iz Tešnja koordinira rad kod formiranja i rada filijala Vakufske banke u Gračanici i Bihaću. U penziju odlazi sa mjesta direktora filijale u Tešnju gdje se nalazi od njenog osnivanja.

Po informaciji Mešića Vakufska banka je najstarija banka u Bosni i Hercegovini. Osnovao je Gazi Husref-beg pod nazivom Menafi sanduk, a imala je za cilj da iz svoje dobiti finansira školovanje u Gazi Husref-begovoj medresi. O tome je pisao Tešnjak Drago Tanasić savjetnik guvernera Narodne banke Jugoslavije 1953. godine.

Posebno važnu ulogu imala je Vakufska banka i njen direktor Mešić na kraju rata i neposredno nakon dejstonskog sposrazuma jer je jedina obezbjeđivala firmama za današnje prilike relativno mala sredstva, ali veoma značajna za nastavk proizvodnje.

Cincin recept za mršavljenje

Suad Hasanbašić, poznatiji kao Cinco, je diplomirani ekonomista, bivši radnik Fabrike filtera, sada vlasnik špediterske firme “Centar”, strastveni je ribar, gurman, ali i šeret.

Tražio sam ga u njegovoj firmi u Kraševu da mu uručim knjigu kao starom Pobjedovcu, ali mi rekoše da je on u Jelahu u Prizmi zgradi gdje je nekada imao prodavnicu. Iznenadim se kada nađem Cincu u kuhinji i to u kuharskoj odjeći. Cincin odgovor je zaista zanimljiv i možda nekim da bude i od koristi.

-Ovo je firma moje djece. Zove se Belix i bavi se proizvodnjom brze hrane (fast food & kitchen). A ja ovdje udišem mirise kuhinje kako bi mi se smanjio apetit. Skinuo sam 15 kilograma!

Suad Hasanbašić Cinco

 

Stare fotografije

Dobrovoljni davaoci krvi Pobjede

Stoje s lijeva:Petko Džekić, Suljo Ahmetagić, Kemal Jabandžić, Dina Mešić Salkičević, Miralem Unkiž, Ismet Bedak

Sjede:Ibrahim Hukić, Edhem Hundur Dom zdravlja Tešanja, Vlado Kojić (?), NN

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 






O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *