DONESEN BUDŽET ZENIČKO–DOBOJSKOG KANTONA ZA 2015. GODINU

DONESEN BUDŽET ZENIČKO–DOBOJSKOG KANTONA ZA 2015. GODINU

Na 6. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona, održanoj dana 30.03.2015. godine, Skupština je donijela Budžet za 2015. godinu u zakonski predviđenom roku, (do 31.03.2015. godine)imajući u vidu da je krajem 2014. godine donesena Odluka o privremenom finansiranju, čime su se stekli svi uslovi za normalno funkcionisanje Kantona i njegovo finansijsko poslovanje odnosno finansiranje svih obaveza iz ustavne i zakonske nadležnosti Kantona.

Također je donesen i Zakon o izvršavanju budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2015.godinu.

Nakon donošenja Budžeta, Skupština je donijela i četri zaključka kojima je zadužila Vladu Kantona da uputi zahtjev Uredu za reviziju institucija FBiH da izvrši konrolu i reviziju učinka u institucijama Zeničko–dobojskog kantona i o rezultatima revizije, informiše Skupštinu, te da uputi zahtjev finansijskoj policiji Federacije BiH za sprovođenje kontrole poslovanja javnih preduzeća, institucija i ustanova čiji je osnivač ili suosnivač Zeničko–dobojski kanton, prvenstveno onih koji su poslovali negativno i u kojima takva kontrola nije vršena u protekle dvije godine, te da Vlada o tome informiše Skupštinu. Pored navedenog, Skupština je svojim zaključcima zadužila Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline da nastoje stabilizacijski djelovati prema onima koji su stradali u prošlogodišnjim poplavama i klizištima. Skupštine je, također, zadužila Ministarstvo za boračka pitanja da svoj Program utroška sredstava uskladi sa trenutnim prioritetima koje će definisati u uskoj saradnji sa boračkim udruženjima.

Na dnevnom redu 6. sjednice Skupštine su bila i dva finansijska plana izvanbudžetskih fondova ,i to: Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko–dobojskog kantona za 2015. godinu i Finansijski plan JU „Služba za zapošljavanje Zeničko– dobojskog kantona za 2015. godinu, koji suse ,također, morali donijeti u zakonskom roku do 31.03.2015. godine, pošto su krajem prošle godine donesene Odluke o privremenom finansiranju navedenih ustanova, na koje je Skupština dala svoju saglasnost.

Skupština je donijela Odluke o davanju saglasnosti na oba navedena finansijska plana, uz istovremeno donošenje zaključaka kojima su se obavezali direktori i upravni odbori navedenih ustanova da u roku od 60 dana (Zavod zdravstvenog osiguranja), odnosno 30 dana, (JU „Služba za zapošljavanje), Skupštini dostave Izmjene i dopune svojih finansijskih planova koji će biti izmjenjeni odnosno dopunjeni u skladu sa primjedbama i sugestijama poslanika iznesenih tokom rasprave o navedenim aktima, kao tačkama dnevnog reda 6. sjednice Skupštine.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *