Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 13.-20.4.2015. godine

Dan Armije RBiH

Prijem kod Načelnika

Armija RBiH je službeno osnovana 15.4.1992. godine od jedinica Teritorijalne odbrane i organizovanih dobrovoljaca kao odgovor na agresiju BiH. Godišnjica osnivanja Armije BiH je obilježena i u Tešnju. Za taj dan načelnik mr. Suad Huskić sa pomoćnikom Sabahudinom Omerbašićem organizovao je prijem za predstavnike Ratne bolnice, namjenske proizvodnje i neimara ratnih puteva.

Na prijemu su bili: ratni komandanti Mustafa Cerovac, Esad Jašarević, Ismet Avdić, Muharem Ahmić, Izet Šehrić, osnivač i načelnik Ratne bolnice dr. Ekrem Ajanović, Ahmet Dizdarević VD-ratni direktor Pobjede, Fadil Hadžić- pomoćnik ratnog direktora Dobojputeva, zatim predstavnici: Udruženja Zlatnih ljiljana Esmir Subašić, JOB-a Fahrudin Omerbašić, RVI Jusuf Rakman i glavni imam IZ-a u ratu Fuad ef. Omerbašić.

DSC00808

S lijeva na desno: Izet Šehrić, Esad Jašarević, Ahmet Dizdarević, Fahrudin Omerbašić, Sabahudin Omerbašić, Fuad Omerbašić, Esmir Subašić, Ismet Avdić, dr. Ekrem Ajanović, Suad Huskić, Mustafa Cerovac, Senad Subašić, Jusuf Rakman i Fadil Hadžić

U jednosatnom razgovoru prisutni su se prisjetili ratnih godina i nekih zanimljivih detalja. Ratni komadant OG 7 Mustafa Cerovac je rekao da se ne bi trebali često pojavljivati on i njegovi komandanti već da se značaj ukaže borcima. Načelnik je upoznao prisutne da će se već u nedjelju obilježiti 20 godina od osnivanja 375 brigade Armije BiH na kome će biti pozvani borci.

Obilježavanje 20 godina 375. Oslobodilačke brigade

Rješenje o formiranju 375 Oslobodilačke brigade doneseno je krajem novembra 1994. godine. Okosnicu su činili pripadnici 277. Brdske brigade popunjeni sa po jednom četom iz 202, 203, 204 i 207 brigade. Najveći broj pripadnika ove jedinice je sa tešanjskog prostora, zartim dobojskog i teslićkog prostora, ali i iz Dervente, Kaknja i Zenice.

Kroz jedinicu je prošlo 1180 pripadnika od kojih su 21 izgubili život, 121 ranjenik od čega 27 teško ranjenih ( 5 amputiraca).

DSC00878

Prvi komandant je bio Mirsad Ahmić, danas general Oružanih snaga BiH.

Pokrovitelj okupljanja je općina Tešanj. Organizacioni odbor je imenovao Načelnik, a u skladu sa odlukom o obilježavanju značajnih datuma 1992-1995, a za predsjednik je imenovan Ahmet Muminović. Odziv je bio dobar i bili su prisutni borci iz drugih gradova.

Pored boraca skupu su prisustvovali i članovi porodica poginulih i gosti. Među gostima su bili ratni komandanti: komadant Trećeg korpusa general Sakib Mahmuljin, komadant OG 7 Mustafa Cerovac, komadant 202 brigade Sakib Kurtić, komadant 204 Esad Jašarević, komadant 207 Ismet Avdić, Načelnik Centra službi bezbjednosti Doboj Šemsudin Mehmedović i drugi.

Ako sam prošle godine bio veoma kritičan prema organizatoru načinu obiljažavanja važnih datuma iz proteklog rata (posebno aprilskih) ove godine sve pohvale jer je obilježavanje organizovano, po mom mišljenu ,onako kako i treba. Od poslanika Skupštine, komandanata do boraca svi su bili u pravo vrijeme na pravom mjesto na skroman i dostojanstven način obilježili znčajne datume naše skore prošlosti.

Veče sa Bockalom

Ima kulturnih manifestacija na kojima doživim ljepote umjetnosti. Bude ponekad i predstava koje ne ostave velikog traga na mene i brzo izađu iz sjećanja, ali ima onih koje u sebi pored umjetničkog nose i ono naše tešanjsko pa ih nekako posebno proživljavam. Takva je bila i Veče sa Bockalom.

Centar za kulturu i obrazovanje iznova iznenadi prijatno sa nekim novim ostvarenjem, posebno kada je u pitanju djela vezana za tešanjsku kulturnu prošlost.

Centar za kulturu i obrazovanje u okviru aktivnosti za pripreme postavljanja izložbe karikatura iz Bockala, zajedno sa Miralemom Brkićem, prikupio je sve brojeve izuzev broja 35 sa namjerom da uradi reprint (ovo je prilika da i čitaoci Tešanjskog dnevnika provjere stare novine i papire pa možda ga i pronađu).

DSC00811

Amir Brka i Miralem Brkić

Profesor, akademski slikar, autor stripova i karikatura Miralem Brkić, postavio je izložbu karikatura izabranih iz raspoloživih brojeva Bockala i ona je postavljena u maloj sali Cko.

U uvodnoj riječi Amir Brka je iznio niz podataka vezanih za izlaženje lista i ocjenu ovog djela autora glavnog urednika Smaila Terzića Penjka:

“Uvijek se mi u ovoj ustanovi radujemo kad izlazimo pred vas s onim što je rezultat našega rada, ali poseban je osjećaj to što nam je istinska čast kada smo u prilici da služimo memoriranju i afirmaciji najznačajnijih činjenica iz tešanjske kulturne prošlosti. Tako je i sada, jer je Bockalo, bez ikakve sumnje, jedan od navjrednijih fenomena iz tešanjske kulturne povijesti.

Kao jedini humoristički list u tadašnjoj Bosni i Hercegovini – Bockalo je izlazio jedanput mjesečno, u izdanju tešanjskog Narodnog univerziteta. Prvi broj izišao je u januaru 1974. godine i redovno je izlazio do maja 1977. godine (dvobroj 38-39). Potom je 40-ti broj izišao 1991. godine, a objavljena su, bez numeracije, i dva broja u toku agresije 1992-1995. godine. Ja ovdje imam, i možete to vidjeti, ukoričeno prvo godište Bockala. To mi je prije 25 godina poklonio istaknuti kulturni poslenik Meho Bajraktarević, i drago mi je što se i njega sada možemo sjetiti. Međutim, osoba kojoj se večeras mora iskazati poseban pijetet jest Smail Terzić. On je bio novinar, glumac, pjesnik, publicist, ali ja smatram da je Smail, kao glavni i odgovorni urednik Bockala, zapravo kao njegov tvorac i spiritus movens – ovim listom ostvario svije istinsko životno djelo. Stoga je ovo Veče sa Bocklaom, koje smo priredili uz 40-tu godišnjicu od početka izlaženja lista, istovremeno i naš skromni hommage Smailu Terziću uz 75-tu godišnjicu njegova rođenja. Kažem: skromni, jer Smailu svakako treba posvetiti jedan cjelovit pristup, vrednujući i afirmirajući sve što je činio, i nadam se da ćemo i za to u budućnosti imati uvjeta i energije.

Ovo što je u Centru večeras pred vama čin je kojim se ne iscrpljuje naša namjera kad je Bockalo posrijedi. Želja nam je, naime, da objavimo i reprint cjelokupnoga Bockala, kao jednu knjigu, i u tom smislu poduzeli smo već vrlo značajne korake. A najvažnije je da smo prikupili sve brojeve lista – izuzev jednoga: to je br. 35 iz 1977. godine. Potragu za njim proveli smo u svim najznačajnijim bibliotekama, arhivama i muzejima u BiH, ali, nažalost, bezuspješno. Pa neka ovo bude poziv i vama da pomognete, jer možda kod nekoga u Tešnju neki primjerci ovog lista stoje na tavanima ili u podrumima, i skupljaju prašinu…

Želja mi je da u uvodu naglasim da je u Bockalu surađivao i jedan od vrsnih likovnih umjetnika s našega prostora. To je Miroslav Bratić, i njegovim smo karikaturama na ovoj izložbi posvetili dostojan prostor i pažnju.

Posebno želim istaknuti da je od velikoga značaja u cjelokupnom ovom projektu i naš sugrađanin Miralem Brkić. Prošle godine predložio sam mu da se uključi i da, kao akademski grafičar, pomogne realizaciju naše namjere, što je Miralem svesrdno prihvatio. On je autor ove izložbe koja je večeras pred nama. Miralem je izvršio izbor karikatura, humoreski, aforizama i arhivskog materijala, skenirao, printao…, na koncu i koncipirao izložbu. Napisao je i stručan i nadahnut tekst koji smo objavili u afiši. U toku pripreme osjećao sam da je njegov entuzijazam izuzetan, čak i veći nego kad smo pripremali i ovdje postavljali njegove autorske izožbe. Zahvaljujem mu na tome, a posebno zahvaljujem i Općini Tešanj, jer bez podrške i financijske pomoći našega osnivača ne bismo mogli realizirati ovaj program.”

 

Udruženje žena „Naša porodica“ prikupilo pomoć za Srebrenicu

Udruženje žena „Naša porodica“ dva puta godišnje organizuje prikupljanje i dostavljanje pomoći siromašnim porodicama sela Srebrenice i Podrinja. Humanitarni program Udruženja vodi Ismeta Hatibović i pomoć prikuplja u svojoj porodičnoj kući. Saznavši za vrijeme prikupljanja otišao sam da se uvjerim kako se odvija prikupljanje.

DSC00826

S lijeva Fatima Klepić, Ismeta Hatibović, Nefa Galijašević, nana Fadila Mulabećirović i Nihada Kruško

Kada sam došao aktivistkinje Udruženja su pile kafu. Sa njima je bila i nana Fadila Mulabećirović. Ima 93 godine, malo slabije čuje i nije u mogućnosti da fizički pomogne, ali mi rekoše da im je prava podrška.

I ako je nedavno imala operativni zahvat Ismetina energija, kada je u pitanju prikupljnje pomoći, nije splasnula. Kratko je referisala:

Idemo sa dva kombija za transport pomoći koje su nam za ovu priliku stavili na raspolaganje Hifa tank d.o.o i Nord star d.o.o., a ja ću sa kolegicama Advijom Halilović, Edinom Mujezinović i Fatimom Salihbašić putovati sa vozilom koje nam je na raspolaganje stavila firma Ilma d.o.o. Imamo puno donatora, a najveći su Hifa tank d.o.o, Madi d.o.o., Zema i osnovne škole (Medakovo, Rešad Kadić, Huso Hodžić i Džemal Bijedić iz Miljanovaca), a od srednjih škola Gimnazija.Uvijek nastojimo da na podjelu idu i kolegice koje prije nisu dijelile pomoć korisnicima.

Ovaj put je planirana sljedeća trasa puta:Potočari, Skelani, Žabokvija, Tihići, Zgunja, Rešagići, Dobrak, Trubari i Jezera.

Poslije me nazva Ismeta. Pomoć nije mogla stati u dva kombija pa im je Kasim Alić obezbjedio i treće vozilo!

 

Koncert učenika Odjeljenja muzičke škole OŠ Rešad Kadić

Od 2002. godine pri OŠ Rešad Kadić egzistira Odjeljenje muzičke škole. Učenici praktikuju da prezentiraju ono što su naučili kroz organizovanje dva koncerta. Jedan proljetni u školi, a drugi u velikoj sali Cko na kraju školske godine. Ove godine je upisano 84 učenika koji će kroz šest razreda steći muzičko obrazovanje, a pojedinci iskazati i svoj talenat kroz razne nastupe. Škola nije obavezujuća pa bude i odustajanja. Imaju dva odsjeka za koja se djeca opredjeljuju prilikom upisa: klavir i harmonika.

DSC_0207

Koncert je održan u sportskoj dvorani škole

Jedan broj učenika koji su prošli ili prolaze kroz Odjeljenje Muzičke škole imat ćemo priliku gledati i na koncertu Muzičkog ansambla Tešanj.

Odbojkaški turnir

Odbojka je sport u kome je Tešanj svojevreno imao odličnu mušku kipu. Igrali su u tadašnjoj Republičkoj ligi, a često su bili akteri jakih turnira. Sjećam se nekih imena: Haso Ajanović, Meho i Hamzalija Bajaraktarević, Alija Galijašević, Nenad Jerković, Smail Terzić Penjak, Vahdet Smailbegović, Marko Jelić, Smail Medarić….

Danas Tešanj nema mušku odbojkašku ekipu, ali ima žensku koja nosi ime grada i zove se, Ženski odbojkaški klub Tešanj. Takmiči se u Prvoj ligi Federacije BiH grupa A1. U protekloj takmičarskoj sezoni su osvojili drugo mjesto.

I ova ekipa ima isti problem kao i košarkaši. Mlade talentovane igračice kada dostignu zrelost i snagu za veće rezultate obično odlaze na studije i prekidaju igračku karijeru, pa se ekipa mora oslanjati na mlade i neiskusne igračice. Obično ovakve klubove, nose i održavaju entuzijaisti. U ovom klubu je to Izet Mandžukić, koji pored trenerskog posla obavlja i sve druge poslove. Inače je zaposlen kao profesor u Srednjoj mješovitoj školi u Tešnju. U okviru aktivnosti kluba organizuje i proljetni turnir posvećen Tešanjskom proljeću. Na ovogodišnjem turniru su se odazvale pozivu ekipe iz Maglaja i Doboja. Pored toga održan je i dvomeč mlađih uzrasta između Maglaja i Tešnja.

DSC00852

Ekipa ŽOK Tešanj, s lijeva na desno: Mea Avdić, Sabina Merzić, Emina Mujkanović, Dženeta Tahirović, Amila Alagić, Amela Škapur, Ajla Ćeman kapiten ekipe, Belma Srkalović, Jasmina Kavazović i Ilvana Prnjavorac

 

LAČNI FRANZ u Tešnju

Početkom osamdesetih kultna rok grupa Novog vala LAČNI FRANZ bila je pravi hit. Izdali su 11 albuma od 1981.-1994.. a prestali su svirati 1997. godine. Malo sam bio iznenađen kada sam pročitao da će gotovati u diskoteci Metro u Tešnju. Zoran Predin prvi čovjek ove grupe okupio je nove mlade snage i evo ih u Bosni gdje će imati nekoliko koncerata. Posjetioci su bili veoma zadovoljni muziciranjem. Meni je malo bilo nejasno jer je ovakav koncert u Tešnju nemoguće da se samofinansira. Međutim tu je UG Gradina i nezaobilazni Zoraid Mehičić i kada je rok u pitanju kod njih je i nemoguće moguće.

Lacni Franz sa zastavom BiH

Ova zastava je bila ispred mnogih svjetskih muzičara, a evo je sada i u Tešnju ispred Predina

 

Donatorska večera

Uvijek podržavam, kad god sam u mogućnosti, obrazovne i humanitarne akcije. Jedna od takvih akcija je i Donatorska večera koju organizuje SDP koja je ove godine održana u hotelu AA. Zamolio sam Emira Unkića Debu za više podataka o ovoj aktivnosti. Od Mirze Unkića ispred Foruma mladih SDP-a dobio sam tražene podatke:

Polazeći od činjenice da samo mladi i obrazovani ljudi predstavljaju perspektivu naše svjetlije budućnosti, ustrajan u namjeri da da svoj doprinos i u ovim teškim vremenima pomogne mladima željnim obrazovanja, Foruma mladih Socijaldemokratske partije BiH Tešanj 2006. godine je osnovao Fond za stipendiranje studenata općine Tešanj.

Sama ideja potekla je od istaknutog aktiviste SDP-a Amila Buljubašića, a na Konstituirajućoj Skupštini Fonda za prvog predsjednika je izabran rahmetli Jasmin Smailbegović Sisi.

Svjesni činjenice da pripadamo jednoj od rijetkih Općina koja za sve studente, koji ispunjavaju uslove, iz Budžeta obezbjeđuje stipendije, prestala je potreba za djelovanjem Fonda u prvobitnom obliku, tako da se Fond preimenovao u Fond za Unapređenje obrazovanja studenata i učenika, iz čijeg budžeta na osnovu zahtjeva dodjeljuju se jednokratne pomoći

Pored ovog vida obrazovanja Fond je u više navrata donirao knjige raznim ustanovama, a posljednji put je to uradio prošle godine, u vremenu velikih poplava, JU Opća biblioteka Maglaj.

Fond je takođe donirao i značajna sredstva djeci sa posebnim potrebama i pomagao učenicima u kupovini školskog pribora.

Ovih dana se završava aktivnost na otvaranju Mini biblioteke, koja će djelovati u kancelariji OOSDP BiH Tešanj, a pristup knjigama, besplatno će imati svi građani.

Svih ovih godina Fond organizuje i tradicionalne Donatorske večere, na kojima se skupe značajna finansijska sredstva. Tako je bilo i 17. aprila ove godine, kada je održana deveta Donatorska večera Fonda za unapređenje obrazovanja studenata i učenika općine Tešanj.

Večera je održana u hotelu „AA“ u Jelahu uz prisustvo preko 100 visokih zvaničnika i izabranih dužnosnika SDP-a kao i uglednih privrednika sa područja naše Općine. Prikupljanje sredstva bit će usmjerena na unapređenje obrazovanja studenata i učenika na području općine Tešanj.

Donatorskoj večeri prisustvovali su i visoki dužnosnici SDP-a koji su učestvovali u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u proteklom mandatnom periodu.

DSC00840

S lijeva na desno: dr. Sead Rožajac, Salih Brkić, Senad Subašić, Ermina Salkičević-Dizdarević, Amina Smailbegović, Munib Huseinagić i Enes Suljkanović

 

Proljetni koncert Omladinskog ansambla

Omladinski ansambl je i ove godine održao, u okviru Tešanjskog proljeća 2015.,odličan koncert pod nazivom Doletjet će bijeli golub.

Velika sala Centra za kulturu i obrazovanje kao i do sada kada nastupa Omladinski ansambl bila je popunjena. Na bini puno mladosti. Mladi pjevači su izlazili da pjevaju, a pratio ih je hor koji su uglavnom sačinjavali ostali solisti koji su nastupali.

DSC00870

Merisa Muminović je imala svoj nastup uz pratnju orkestra i hora

Nastupilo je puno mladih pjevača, poznatih i onih manje poznatih.

Nastupili su: Neira Brka, Nermin Handžić, Ermin Bajrić, Selma Plančić, Erna Ćostović, Nedžad Hasanbašić, Adna Smailbegović, Sadžida Hafizović, Adelisa Krdžalić, Almedina Muminović, Merisa Muminović, Ines Zulić, Sajra Agić, Ajla Ahmić, Naida Hatibović, Irma Katić i Avdo Škokan.

U orekestru su svirali:Emir Džombić bubnjevi, Mahir Bjelić bas gitara, Mirza Kotorić gitara, Haris Ibraković gitara, Adis Ibraković solo gitara, Anes Brka bongosi, Almedin Mahalbašić tarabuka, Muris Džafić harmonika, Mirza Agić harmonika, Enis Elezović harmonika. Rukovodilac hora i dirigent je bila Dženana Deljkić i na kraju rukovodilac orkestra i alfa i omega Omladinskog ansambla Damir Galijašević..

Stare fotografije

Prodavnica obuće Borovo je po mnogo čemu zanimljiva. U Tešnju je dugo godina bila i jedina prodavnica obuće, a opet sa druge strane radnici u njoj su bili dio čarijskih šeretluka. Svakako da je napoznatiji bio Smail Handžić Bata. Bio je glumac Amaterskog pozorišta, pisao parole za praznike i izmišljao šeretluke. Nešto od njegovog zanata poprimio je i njegov trgovački učenik Dževdet Osmić.

borovo

Meho Šakpur, Smail Handžić Bata i Dževdet Osmić

 

61203

Druženje u prodavnici Borova 6.12.2003. godine: Osman Gazić, Nurudin Tahirović, Dževdet Osmić, Safet Ločić (radio u prodavnici), Dženan Osmić, Zijad Kurdić (i danas radi u prodavnici), Hajrudin Tahirović Burek

 

 Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC00801

DSC00809

DSC00810

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *