Predstavljamo: Alen Plančić – student 3. godine Tehničkog Fakulteta u Bihaću, Tekstilni odsjek-Modni dizajn

Kada kažemo origami, uglavnom ne znamo da smo izgovorili riječ u kojoj je satkana čudesna japanska umjetnost savijanja papira. Umjetnici su transformisali papir u određenu formu bez sječenja ili lijepljenja. Za pravljenje modela najčešće su koristili papir u obliku kvadrata, ali i pravougaonika, osmougaonika i trougla. U Japanu se do danas za origami figure koristi specijalni “vaši” papir koji je čvršće strukture, napravljen od pulpe iz kore nekoliko karakterističnih drvenastih vrsta koje rastu samo u Japanu. Koliko su figure poštovane u japanskoj kulturi i tradiciji, govori i to da su ove oblike nosili samuraji, a da su za vrijeme obreda šintoističkih vjenčanja origami leptirići simbolično predstavljali mladence.

Mladi dizajner, Alen Plančić iz Tešnja će se na ovom Nivea fashion weeku upravo predstaviti djelom koje nosi inspiraciju umjetnosti savijanja papira.

Za razgovor za naš portal je rekao da je, nakon što je skupljao iskustva tokom tri godine rada u tekstilno-konfekcijskoj firmi “D.O.O KOTEKS “ u Tešnju, donio zaključak da će usavršiti svoj poziv, te je 2012.godine upisao Tehnički fakultet u Bihaću , na odsjeku Modni dizajn.

Tvoja vizija stila i mode?

Nisam umjetnička duša, volim pedantnost, bilans, ravnotežu i klasiku. Moji budući radovi teže ka funkcionalnosti i kvalitetu .Uglavnom se bavim problemom same konstrukcije odijevnog predmeta .

Alen je ove godine ušao u uži izbor takmičenja za mlade telante Perwoll New Generation 2015 , te će se u okviru istog i predstaviti javnosti. Saznali smo da je model izrađen s ciljem da ima višestruku namjenu , kao bluza,prsluk,plašt ili haljina, ali i multifunkcionalnost kao odijevni predmet, ukrasni modni detalj, torba ili zidni ukras. Veoma je lahk za upotrebu i EKO prihvatljiv. Na reviji će biti predstavljena 4 modela u različitim transformacijama i odgovarajućim paletama boja.

Gdje si crpio inspiraciju, zašto tehnika papira?

Inspiraciju sam dobio gledajući radove poznatog dizajnera Issey Miyake, koji također koristi spomenutu tehniku, ali sam ja u svoj rad dodao multifunkcionalnost.

Da li se jedan od onih koji prati trendove mode za svoje kolekcije?

Stilove i modne trendove pratim koliko sam u mogućnosti, ali ne koristim ih mnogo u izradi svojih kreacija.Uglavnom pratim domaće tržište i zahtjeve kupaca.

Alen nam je otkrio i to da voli elegantnu , klasičnu i kvalitetnu odjeću, te da mu je i cilj, da izrađuje odjeću sa posebnim ukusom i po mjeri kupca.

Kolekcija je rađena u sklopu kolegija “Kreiranje odjeće” kao vježba  Plančić Alena,studenta Tekstilnog odsjeka na Tehničkom Fakultetu u Bihaću, pod mentorstvom prof. Anita Ibukić i asis. Dejla Ramić.

Izvor: www.snl.ba

The post Predstavljamo: Alen Plančić – student 3. godine Tehničkog Fakulteta u Bihaću, Tekstilni odsjek-Modni dizajn appeared first on Tešanj.

Opširnije na: Tesanj.biz

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *