Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 27.4-4.5.2015. godine

Završeno Tešanjsko proljeće 2015

Promocijom knjige Pogrešan Peron Radmile Karlaš završeno je Tešanjsko proljeće 2015

U okviru ove tradicionalne manifestacije promovisano je sedam knjiga i jedna brošura, postavljena slikarska izložba, izložba karikatura iz Bockala, izložba posvećena Husinskoj buni, održana četiri koncerta, tri sportska takmičenja, održan Sajam srednjih škola i još nekoliko prigodnih događaja.

Promocija knjige Pogrešan peron Radmile Karlaš

Promocija je održana u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje, a promotori su bili dr. Enver Kazaz i Amir Brka. O knjizi i autorici pisao sam u Tešanjskom dnevniku 20-23.3. ove godine.


Amir Brka, Radmila Karlaš i dr.Enver Kazaz

 

Promocija knjiga srebreničkih autora

U organizaciji JU Opća biblioteka, a u okviru Tešanjskog proljeća 2015 održana je promocija dvije knjige srebreničkih autora: Dječak iz pakla Srebrenice Mehmedalije Bektića i Moć sudbine Belme Malagić. Moderator promocije je bio Mihad Sakić, a o knjigama su govorili prof. Subhija Karahmetović iz Lukavca i Nihada Pajić.


Prof. Subhija Karahmetović, Belma Malagić, Mehmedalija Bektić, Nihada Pajić i Mihad Sakić

Novi objekat za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama

Kamen temeljac za novi objekat namijenjen djeci sa posebnim potrebama postavljen je 29.4. na prostoru uz nekadašnji dječiji vrtić, danas prostorije JU Opća biblioteka Tešanj.

Investiciona sredstva od preko 250 000 KM obezbjediće donator, vlasnik firme Hifa petrol
d.o.o. Hajrudin Ahmetlić. Kamen temeljac su položili načelnik općine mr. Suad Huskić i donator Hajrudin Ahmetlić. Prisutni su bili Izudin i Husein Ahmetlić. Inače ovo je još jedan vrijedan humanitarni gest članova familije Ahmetlić. Sjetimo se kuća koje su izgradili preko humanitarne organizacije “Oslonac”, radova na katoličkoj crkvi, finansijskoj podršci nizu kulturnih događaja u Tešnju, mjesečnoj donaciji majki Tatarević, pomoći stanovništvu Doboja u vrijeme poplava i mnoge druge.

Ovo je bio zaista veliki dan za Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama, Centar za socijalni rad i onih četrdesetoro djece kojima je objekat namijenjen. Nakon polaganja kamena temeljca radnici firme Inter d.o.o su nastavili sa radovima.


Mirnes Dedukić predstavnik Općine, Nedžmija Bekrić jedno od 40-toro djece koja će koristiti objekat, glavni imam Fuad ef. Omerbašić, mr. Suad Huskić i Hajrudin Ahmetlić, donator

Svečana sjednica OOSDPBiH Tešanj

Povodom obilježavanja 20. godina od Obnoviteljske skupštine na kojoj je formirana OOSDP BiH Tešanj u maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje održana je svečana sjednica.

Na sjednici se u svom referatu Salih Brkić prisjetio vremena koja su predhodila Obnoviteljskoj skupštini i počecima rada:

….Smail Galijašević inicira obnovu djelovanja OOSDPBiH Tešanj. Nakon dobivanja Rješenja za Povjerenika i potrebnih dokumenata od Predsjednika SDPBiH, Nijaza Durakovića, Smail kao predsjednik Inicijativnog odbora otpočinje obezbjeđenje pretpostavki za formiranje OOSDPBiH Tešanj, održavanje Obnoviteljske skupštine…

Prvi sastanak Inicijativnog odbora, predsjednik Smail Galijašević je zakazao u Maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj, na koju je došao sa jednom đačkom sveskom i grafitnom olovkom, na dan 13. decembra 1994. godine, na koji su se odazvali rahmetli Jasmin Smailbegović, dr. Mulabećirović, koji uskoro odlazi van Bosne i Hercegovine, i Salih Brkić.

Zato, ovom prilikom, ne mogu da ne pomenem prve povjerenike, aktiviste u pripremi Skupštine kao što su: Raif Kurdić za Bobare, rahmetli Fehro Ljevaković za Bukvu, Pero Marelja za Vukovo, rahmetli Refik Karahodžić za Jevadžije, koji je i sve materijale kucao na mehaničkoj pisaćoj mašini, Šahdo Bošnjak za Kalošević, rahmetli Nerminko Mešinović, Nesuh Dizdarević i Rusmir Bešlagić za Tešanj, Enver Karahodžić i Husein Gopo za Jelah, Pavo Mikulić, pokojni Mijo Labudović, Hasan Mehinović, Ruža Vlajković, Rifat Katica, Miralem Unkić, Pero Kelava, Indira Bukvić, Ajša Brkić, rahmetli Rešad Maleškić, Momir Toprek, Nađa Brkić i mnogi drugi…

Za predsjednika OOSDPBiH Tešanj je izabran Salih Brkić.

Izabran je Općinski odbor i drugi organi, radne grupe za dalje organizacione poslove i dr. Usvojeni su osnivački dokumenti, Statut, Odluka, Program i dr.


S lijeva Mirela Buljubašić, Aiša Brkić, Vedran Kaser i Salih Brkić

Promocija knjige Zaštita na radu u drvnoj industriji

Jedna nesvakidašnja knjiga i njena promocija. Knjigu je napisao Ahmet Fetić dipl.ing. maš., a namjenjena je radnicima u drvnoj industriji kao i svima drugim koji su vezani za drvnu industriju koja je danas jedna od vodećih grana privrede u BiH. Promocija je održana u firmi Artisan d.o.o koja se bavi izradom namještaja. Promotori su bili novinar Miralem Begić i prof. Muharem Kotorić.


Ahmet Fetić

Promotor novinar i publicista Miralem Begić Begić je između ostalog kazao:

Zahvaljujući menadžmentu tvornice stilskog namještaja Artisan –Arteco iz Tešnja koja je bila sponzor izrade praktičnog priručnika “Zaštite na radu u drvnoj industriji”, autora Ahmeta Fetića, dipl.maš.ing. stotinu pet radnika ovog kolektiva dobilo je vrijedan vodič iz oblasti bezbjednosti i zaštite na radu.

Sve što je radio i stvarao, a još nije stao želi da ovjekovječi, zabilježi – radi budućnosti, ovih današnjih i budućih generacija koje se bave ili će se baviti obradom drveta na razne načine.
Priručnikom “Zaštita na radu u drvnoj industriji” zaokružio je ciklus od šest stručnih knjiga od ukupno dvadeset koliko ih je do sada napisao. Fetić nije slučajno odabrao 28. April Svjetski dan zaštite na radu, da promoviše priručnik čime je dao veliki doprinos u ovoj oblasti, a spasiti čovjeka od povreda i nesreća je najveća humana stvar. Nevjerovatna je činjenica da se na temu zaštite na radu u drvoj industriji više od 25 godina na BH prostorima niko nije usudio napisati ni slova i zato čestitke Ahmetu Fetiću i njegovim sponzorima što su osjetili trenutak manjkavosti jedne čitave i složene oblasti kada je u pitanju zaštita na radu u drvnoj industriji…

Poslije održane promocije prisutni su obišli proizvodne pogone Artisana. Nisam skoro bio u Artisanu, ali sam uočio mnogo promjena, nove mašine, dosta daske na skladištu. Suvlasnik firme Fadil Ćostović nas je upoznao da dolaze još dvije moderne CNC mašine za obradu dijelova, a da su najveći kupci su iz Švajcarske i Južne Koreje.

Stara fotografija

Radnici Trgovinskog magazina: S lijevaSalko Roša, Smajo Hasanić (sin radnika Trgovinskog magazina), Hatka Mašić, Hakija Srkalović, Halid Hafizović i Jasna Gazić

Sa table na Gornjoj čaršiji

050415_1009_Teanjskidne8.jpg

050415_1009_Teanjskidne7.jpg

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *