Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 1.-8.6.2015. godine

Posjeta Pape BiH

Posjeta Pape Sarajevu 6.6.2015. godine bio je značajan događaj za sve građane BiH pa i stanovnike Tešnja. Sa pažnjom su gledali cijeli tok njegove posjete našem glavnom gradu i isto tako pažljivo slušali svaku njegovu riječ smatrajući ih važnim za nas, za našu državu kada ih izgovara takav svjetski autoritet. Nakon obavljene posjete bili su zadovoljni. Zadovoljstvo je dolazilo zato je Papa cijelo vrijeme iskazivao poštovanje prema državi BiH i svim njenim stanovnicima. Došao je u glavni grad Sarajevo i time dao značajnu poruku. Donio je riječi mira, zajedničkog života. Govorio je o potrebi pamćenja histrije, ali i praštanja i okretanja prema zajedničkoj budućnosti svih građana BiH. Lijepo je bilo slušati i riječi svih učesnika Međureligijskog vijeća na susretu sa Papom. Papa je uvijek odavao priznanje i pažnju malom običnom čovjeku, socijalnim potrebama.


Papa se naklonio BiH zastavi

Da li će Papina posjeta ostaviti tragove na poboljšanje lošeg političkog, a zatim i ekonomskog i socijalnog stanja u BiH zavisi od toga koliko su njegove riječi doprle do svjetskih i domaćih moćnika koji odlučuju o našim životima i kvalitetu življenja.

Ne bih volio da to bude jedan simpatičan odgovor prodavača voća na sarajevskoj pijaci Markale dat hrvatskoj televiziji HRT1. Na pitanje novinara da li će Papina posjeta pomoći BiH političarima u stvaranju jedinstva on je sa onim sarajevskim žargonom odgovorio:

-Ko ba Papa?, Kada bi njima sišo onaj odozgo…. (pokazujući prema nebu) Allah ih ne bi mogo složit!

 

Maturanti-Srednja tehnička škola

Da bih obezbjedio podatke o ovogodišnjim maturantima i učenicima generacije posjetio sam Srednju tehničku školu. Direktor škole, Vahidin Sinanović dipl. ing. el. se potrudio se da dobijem sve podatke. To je bila i prilika da porazgovaramo o problemima u osposobljavanju učenika za potrebna zanimanja i mogućnostima zaposlenja.


Vahidin Sinanović

Iz čestih kontakata sa malim firmama uočio sam potrebu za mašinskim tehničarima osposobljenim za razne poslove kao što su:tehnologija, kontrola, proizvodnja, istraživanje tržišta i sl. Međutim, prema direktorovim informacijama nije baš neki jagam za upis u ovu školu. Ima se utisak da je kod roditelja još uvijek prisutna svijest o lagodnom zanimanju koje će obezbijediti neku kancelariju, a onda djeca ostaju bez ikakvog posla. Slična situacija je i kod Građevinske i Elektrotehničke škole. Sigurno da školski program i zajednička saradnja sa privredom moraju biti prilagođeni potrebama bržeg uključivanja u proizvodne procese kako se to već danas radi sa Medicinskim ustanovama i apotekama, gdje učenici obavljaju praksu. Najveći pritisak je na Medicinsku školu, zatim Ekonomsku. Jedan od razloga zašto je Medicinska škola tako atraktivna je i mogućnost odlaska u Njemačku i rad na poslovima njegovatelja.

Škola ima ograničen prostor i teško su realizovali i lanjsku odluku da se uvedu dva razreda Medicinske škole.

U Srednjoj tehničkoj školi maturiralo je ukupno 232 učenika. Od toga je 107 mladića i 125 djevojaka. Odličnih učenika je 87, vrlodobrih 77, dobrih 50, jedan dovoljan i 17 nedovoljan sa jednom ili dvije negativne ocjene. Prosječna ocjena je 3,93.

U Srednjoj ja tehničkoj školi egzistiraju: Medicinska (69 maturanata), Mašinska (34), Građevinska (31), Elektrotehnička(32) i Ekonomska škola (66).

Učenik generacije je Naid Dizdarević.


Rođen je u Tešnju 05.04.1997. godine od oca Emira i majke Šefije iz Jevadžija. Osnovnu školu “1.mart” završio u Jelahu, a u Srednjoj tehničkoj školi u Tešnju upisao je Medicinsku školu smjer medicinska sestra-tehničar.

Sver razrede je završavao odličnim uspjehom i nije imao ni jedan izostanak. Ove godine je učestvovao na Kantonalnom takmičenju u Zenici iz Fizike gdje se uspio kvalifikovati za Federalno takmičenje u Visokom gdje je u konkurenciji 29 učenika zauzeo 13. mjesto.

Bio je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Jelahu, kao i Prve pomoći.Voli da čita knjige i da piše.Trenutno se priprema za prijemni na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

 

Maturanti-Gimnazija

Ove školske godine Gimnaziju završava 124 učenik (4 razreda, 53 mladića i 71 djevojka). Četiri učenika su sve razrede gimnazije završili sa 5,00, a ukupno 39 učenika su oslobođeni polaganja mature jer su sve razrede Gimnazije završili odličnim uspjehom. Na kraju školske 2014/15. god. četvrti razredi imaju srednju ocjenu 4,73. Ovo je generacija koja je učestvovala na mnogim takmičenjima iz matematike, fizike, jezika, informatike, sportskih takmičenja, crvenog križa, humanitarnim akcijama. I ova generacija će ostati zapamćena i sigurno će uspjehe nizati i na univerzitetima u BiH i šire.

Prve susrete sa gimnazijalcima imamo 12 marta kada polažu cvijeće na mezar Muse Ćazima Ćatića. Nakon toga, isti dan, organizuju godišnju priredbu sa dramskim i muzičkim sadržajem. Zapažene su bile i njihove izložbe slika ranijih godina.

U pozorišnim predstavama će te prepoznati gimnazijalce, glumce. Rukovodilac Omladinskog ansambla je ovogodišnji maturant Damir Galijašević koji prati veliki broj manifestacija sa svojim članovima. On je organizator tradicionalnog koncerta sevdalinke posvećenog Omeru Pobriću. Nadam se da će Damir i tokom studija imati vremena za aktivnosti u Tešnju. Puno je toga učinio za svoj grad. U Eminagića konaku slušali smo maturante kako kazuju poeziju Muse Ćazima Ćatića.

Na jednoj od njihovih manifestacija direktorica Aida Salkić je kazala da imaju najveći prosjek ocjena na ZE-DO kantonu. Mogli bi naći još dosta pohvala za učenike, a posebno maturante Gimnazije.

 


Maturanti su 6.juna imali svoj defile kroz grad i tom prilikom je napravljena ova zajednička fotografija


Damir Galijašević i Enis Elezović maturanti poznati harmonikaši

 

 

Učenik generacije Himzo Hasak

Himzo je sin Nasihe i Muhameda Hasak, rođen 07.03.1997. u Tešnju. Pohađao Osnovnu školu “Huso Hodžić” u Tešnju gdje ostvaruje zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. Gimnaziju “Musa Ćazim Ćatić” upisuje 2011. godine i završava sa odličnim uspjehom. Tokom školovanja u Gimnaziji postiže zapažene rezultate iz Informatike.


U prvom razredu učestvuje na Kantonalnom takmičenjimu iz matematike i fizike. U drugom razredu ponovo učestvuje na takmičenju iz fizike, ali i iz informatike. Na Kantonalnom takmičenju je osvojio prvo mjesto pa se takmičio i na Državnom prvenstvu.

U trećem razredu ponovo učestvuje na takmičenju iz fizike i ponovo osvaja prvo mjesto iz informatike i učestvuje na Državnom takmičenju. Učestvuje i na genIUS takmičenju (računarske tehnike) i Burch olympiad (web dizajn). U četvrtom razredu je ponovo na Kantonalnom i Državnom takmičenju iz informatike.

Od projekata najznačajniji je Elektronski dnevnik koji se koristi u Gimnaziji. Za fakultet nije još siguran, ali zna da će biti “informatičkog” tipa.

Izložba fotografija Faruka Ibrahimovića

U organizaciji JU Muzej otvorena je izložba kreativne fotografije autora Faruka Ibrahimovića iz Tuzle pod nazivom “Posuđeno vrijeme”. O autoru je govorio direktor Muzeja Ernad Prnjavorac, a pročitani su i tekstovi Kujundžića i Bićanića o fotografijama Faruka Ibrahimovića.

Kreativna fotografija odslikava stvarnost, ali na drugi način vođena mislima fotografa. Fotografija se tretira kao umjetnički medij, a posebna pažnja se usmjerava na likovnost, vizuelizaciju, estetiku i stil fotografskog izražavanja. Tema ove izložbe je kamen preko fotografija nišantaša. Izloženo je 20 fotografija.


Faruk Ibrahimović i Ernad Prnjavorac

Faruk Ibrahimović je rođen u Brčkom 1943. godine. Učestvovao je na 167 kolektivnih izložbi i 30 samostalnih. Kao student radi za Naše dane, a od sredine 1980. Godine i za niz časopisa i novina u bivšoj Jugoslaviji (Vjesnik, Borba, Politika, Oslobođenje, Front Slobode, Delo, Nova Makedonija). Digitalnom fotografijom se počeo baviti 1986. Godine.Knjigu Istorija fotografije u BiH do 1918.preveo na engleski jezik. Takođe je preveo veliki broj tekstova na temu na temu fotografije na bosanski jezik. Ima zvanje majstora fotografije.

 

Izbori u SDP-u

U nedjelju 31. 5. su održani izbori u SDP-u BiH. Prije izbora izvršena je ponovna registracija članova i uvedene elektronske kartice. Donesena je i odluka da glasati mogu samo članovi koji imaju elektronsku karticu i koji su izvršili uplatu članarine. Vjerovatno neke organizacije nisu blagovremeno izvršile aktivnosti na registraciji pa su neka mjesta u ZE-DO kantonu imala nevjerovatno mali broj članova koji su imali pravo glasa na izborima. Tešanj je imao najviše glasača od svih općina ZE-DO kantona njih 1011. Veći broj je imao knjižice, ali nije izvršio obavezu plaćanja članarine.

Na izborima u Tešnju glasalo je 824 člana. Za predsjednika OOSDP su bila kandidovana dva člana: dosadašnji predsjenik Senad Subašić i Ermina Salkičević Dizdarević. Više glasova osvojio je Senad Subašić (62%) i tako obnovio mandat.


Senad Subašić prima čestitke od Sejde Kadušića

Za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a bila su kandidovana tri člana:Rifat Delić, Munib Huseinagić i Senaid Begić. Njaviše glasova osvojio je Senaid Begić iz Doboj Juga.

 

Obilježen egzodus Bošnjaka iz Stenjaka prije 23 godine

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca BiH “Unija veterana” Teslić (zanimljivo je da je to jedina organizacija Armije BiH registrovana u Republici Srpskoj) i Udruženja za zaštitu tekovina Odbrambenog oslobodilačkog rata 1992-1995.godina-Podružnica Teslić obilježena je dvadeset treća godišnjica egzodusa Bošnjaka MZ Stenjak, grada Teslića i okolnih MZ-A uz podsjećanje na 4.juni 1992. godine i sva tragična dešavanja iza tog datuma.

Prije 23 godine tačnije 3.6.1992. godine otpočeo je napad na prigradsko teslićko naselje Stenjak koje su naseljavali Bošnjaci. Nakon dvodnevnih borbi uspješno je izvršena evakuacija naroda i boraca Stenjaka, ali i Teslića. Nakon toga ubijeno je 19 civila Stenjaka uglavnom starijih i nemoćnih osoba, među kojima je 8 civila zapaljeno u kući Mine Irškić.

Mjesec juni je zasigurno najteži mjesec za Bošnjake Teslića. To je vrijeme masovnih hapšenja, tortura, mučenja i ubijanja nedužnih civila. Tada je ubijeno 66 civila od ukupno 97 ubijenih tokom rata.

U općinu Tešanj je tada izbjeglo oko 8 000 Bošnjaka i manji broj Hrvata sa prostora Teslića. Jedan broj je izbjegao prema općini Žepče.

Izbjegli Bošnjaci su cijelo vrijeme imali svoje organe kao što je Ratno predsjedništvo sa predsjednikom Adilom Osmanovićem, Logistički centar, a vojno sposobni su se uključili jedinice Armije BiH, najviše u 204 brdsku brigadu koja je dala veliki doprinos odbrani prostora Tešnja, Doboja i Maglaja.

Obilježavajući po prvi put ove događaje organizovan je Marš mira Putem spasa. Jedan broj Teslićana je došao traktorima i konjskim zapregama istim putem kao i prije 23 godine do Spomen obilježja na Vis-u iznad Mrkotića.


Ekspoze o događanjima iz juna 1992. godine u Tesliću, koje je sačinilo Udruženje JOB-a Teslić, pročitala je voditeljka skupa Ferida Begović. Prisutnima se obratio ratni komandant, brigadir Esad Jašarević, zatim član Ratnog predsjedništva Teslić, Kasim Salkić, glavni imam IZ-a Teslić iz vremena egzodusa Fadil ef. Halilović i načelnik općine Tešanj mr. Suad Huskić


Predsjednik JOB-a “Unija veterana Teslić” Bećir Hasić pored Spomen obilježja na VIS-u

Pored centralnog događaja organizovano je i niz drugih aktivnosti kao što obilazak šehidskih mezarja, čas historije i druženje uz vojnički grah. U nedjelju su u Stenjaku održana takmičenja u malom nogometu, šahu i kulturno umjetnički program.

Pismo Svjetske banke

Načelniku općine pristiglo je pismo od Svjetske banke. Iz pisma se može jasno vidjeti da Svjetska banka u nastojanju da pruži podršku poboljšanju poslovnog okruženja u BiH uzima Tešanj za primjer dobre prakse.


 

 

Stare fotografije


Učenici Osnovne škole 15.6.1960. godine

Prvi red sjede: Aiša Hadžihasić, Minkica Ajanović, Mulajma Turković, Enisa Panjalić, Fadila Čapljić, Silajđić i Vahida Kantić

Drugi red: Mustafa Hatičić, Munevera Saltagić, Ferida Zelenčević, Dževahira Hadžan, učiteljica Nada Hurle, Bedrija Bukvić, Ćamil Šljavić, Hasan Delibegović.

Stoje:Suad Mehmedbašić, Muhamed Smailbegović, Muhamed Galijašević, Husein Mehuljić, Uzeir Prnjavorac, Hamzalija Mešinović, Izudin Ibrahimpašić, Hasan Sinanović, Adem Prnjavorac, Emir Deljkić, Sulejman Dizdarević, Fuad Hukić i Dedo Brka

 

Sa table na Gornjoj čaršiji



O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *