Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 8.-15.6.2015. godine

TOŠK završio sezonu 2014/2015. na drugom mjestu

Zadnje dvije godine TOŠK se stabilizirao u svakom pogledu. Racionalo je raspolagao sa teško pribavljenim finansijskim sredstvima za takmičenje, uspio je obezbijediti dobar igrački i trenerski kadar. Ima ozbiljno i radino rukovodstvo. Igrači su pružali dobre partije, sa puno postignutih golova.

Borbu za prvo mjesto je vodio sa Bosnom iz Visokog. Tri kola prije kraja izgledalo je da će TOŠK konačno osvojiti prvo mjesto. Igrao je kod kuće sa Azotom iz Vitkovića kod Goražda i trebala mu je pobjeda da bi osvojio prvo mjesto bez obzira na ostale rezultate. Međutim, TOŠK je izgubio dva boda igrajući neriješeno. Druga šansa je bila pobjeda nad Borcem u Jelahu. Međutim ,TOŠK je remizirao i ostalo mu je da u zadnjem kolu, kada je bio slobodan, očekuje iznenađenje i pobjedu USORE nad glavnim konkurentom Bosnom iz Visokog. To se nije dogodilo i TOŠK je sa bodom manje zauzeo drugo mjesto. Igrači TOŠK-a su propustili veliku šansu da osvoje prvo mjesto.


Ekipa koja je igrala u sezoni 2014/2015.

Stoje s lijeva:Vahidin Imamović trener, dr.Zahid Kurbašić , Samir Softić, Armin Mrguda, Aldin Suljić, Haris Halilović, Samir Skomorac, Maid Bejzić, Adis Hankić, Džemal Hasanbašić
Čuče: Sanjin Smajović, Nedim Mujkanović, Sabin Bašić, Sadin Bašić, Kenan Grahić, Amer Rakić, Selmir Hasanbašić, Osmo Nuhanović

Nakon završenog prvenstva u srijedu 10.6. TOŠK je u Tešnju odigrao finalnu utakmicu kupa ZE-DO kantona sa ekipom Žepča. Pobijedio je sa 3:0, osvojio kup kao utjehu za izgubljeno prvenstvo.


Fotografija napravljena nakon predaje pehara. Zadnji red (osim igrača):

Hišam Islambegović delegat susreta, Haris Sejdić predsjednik UO Toška, Vahidin Imamović šef stručnog štaba, dr.Asim Makarević , Izudin Ibrahimkadić generalni sekretar, Muamer Bureković glavni sudija, Safija Mahmić generalni sekretar FS ZE-DO kantona, Aldin Softić pomoćni sudija, Muhamed Begagić predsjednik FS ZE-DO kantona koji je predao pehar i Mirza Demir sudija.

Godišnji koncert učenika OŠ Rešad Kadić Muzička škola

Osnovna muzička škola u Tešnju postoji preko 30 godina i obrazuju mlade generacije učenika od kojih su mnogi nastavili školovanje u smjeru muzike. U Muzičkoj školi postoje dva odsjeka i to harmonika i klavir. Svake godine se tradicionalno održava Godišnji koncert učenika muzičke škole u saradnji s Centrom za kulturu i obrazovanje. Na koncertu učestvuju svi učenici muzičke škole, kako individualno ( klavir, harmonike) tako i grupno (hor i orkestar).

Muzičku školu trenutno pohađa oko 80 učenika sa prostora općina Tešanj, Doboj Jug i Usora.

U muzičkoj školi radi 9 nastavnika i to: Ela Ajanović predaje harmoniku, Bernadeta Galijašević predaje klavir, Srkalović Suljo predaje harmoniku, Selma Džaferagić predaje klavir, Amel Bedak predaje solfeggio, Emila Omić predaje solfeggio, Dženana Deljkić predaje klavir, Alen Hodžić predaje harmoniku i hor, Nurudin Saltagić predaje klavir i orkestar.

Učenici Muzičke škole svake školske godine organizuju još jedan koncert u školi o kome sam pisao u Tešanjskom dnevniku.


Program je započeo Orkestar muzičke škole

Ove godine na klaviru i harmonici solo ili u duetima nastupili su: Sumeja Eminagić (I), Šejla šišić (I), Adna Kantić (III), Dženeta Prnjavorac (II), Merima Halilović, (II), Adna Smailbegović (II), Sra Ćostović (II), Nejla Hatičić (II), Mejrema Hanbašić (II), Tarik Galijašević (III), Džejlana Šakota (III), Danial Rošić, Ajna Krdžalić i Lejla Vilašević, Marin Glavaš(III), Hanna Ibrahimkadić (III), Ramiz Plančić, Almira Ribić (III), Lejla Hasak (IV), Amila Muminović i Aida Subašić ((VI), Samid Glumčević (V), Ajnur Sadiković (V), Šejma Hasak (VI), Ajla Krdžalić (V), Amir Turkeš (V), Julija Džido (IV), duet Almira Ribić i Lejla Vilašević, Mehmed Muminović (VI), Dženeta Fazlić (IV), duet Ajna Krdžalić i Ajla Krdžalić, Nedim Hodžić (VI), Hor muzičke škole (u zagradi je razred)

Načelnik i predsjedavajući OV-a primili najbolje učenike osnovnih i srednjih škola

Sredina koja obrazovanju daje značaj, a uspješnim priznanja, ima šansu da ima bolju budućnost. Danas kada su mnoge vrijednosti pomiješane pa poneki roditelji uče djecu kako da budu uspješni ne obraćajući pažnju na znanje, moral i etiku (jer takvi danas u društvu dobro ne prolaze) lijepo je prisustvovati ovakvim skupovima i promovisanju pravih vrijednosti. U osnovnim i srednjim školama biraju učenici generacije. To su oni koji imaju najbolje ocjene, a imaju uspjeha i u takmičenjima na nivou škola, Federacije ili BiH. Njima uistinu treba odati priznanje jer biti uspješan je vrlina , kako je rekao i načelnik prilikom svog obraćanja.


Prijem za učenike generacije u sali OV-a

Učenike generacije primili su u sali OV-a načelnik mr. Huskić, predsjedavajući OV-a Subašić i pomoćnica načelnika Azra Muslija. U jednosatnom razgovoru osim upućenih čestitki razgovarano je i o budućim planovima učenika, o stvarnim potrebama za pojedinim zanimanjima na tržištu rada i sl.

Učenici generacije su: Hasak Himzo (Gimnazija), Naid Dizdarević (Srednja tehnička škola), Esmira Muminović (Mješovita srednja škola), Medina Šišić (OŠ Huso Hodžić Tešanj), Anida Hasanić (OŠ Mustafa Mulić Šije), Dženita Mudrov OŠ Džemal Bjedić Miljanovci, Berina Šakanović (OŠ Prvi mart Jelah), Ajdina Hasanbašić (OŠ 9. septembar Medakovo), Mevludina Subašić (OŠ Rešad Kadić Tešanj), Dženita Bekrić (OŠ Kulin ban Tešanjka), Belmin Softić (OŠ Gazi Ferhad-beg Jablanica), Ajla Ramić (OŠ Abdulvehab Ilhamija Kalošević).

Nakon prijema u OV-u svi su se preselili u veliku salu Centra za kultur i obrazovanje gdje su se pridružili učenicima koji su dobili posebne diplome za postignute uspjehe u učenju i takmičenju i uspješnim profesorima, nastavnicima i direktorima.

Učenici generacije su dobili novčani iznos od po 200 KM. Posebne diplome su dobila 44 učenika za rezultate u učenju i 17 učenike sa takmičenja, 13 diploma su dobili profesori i nastavnici, a 12 direktori. Učenicima, dobitnicima diploma, uručen je iznos od po 50 KM. Dobitnicima su uz diplome dodjeljene i knjige. Uručenja je izvršio načelnik mr. Suad Huskić.


Načelnik mr. Huskić uručuje priznanje

Da sam ja bio u prilici da dodjeljujem priznanja učenicima onda bi sigurno Damiru Galijaševiću dao posebno priznanje u oblasti muzike i angažmanau Omladinskom orkestru, kao i organizacijama priredbi i nastupa u gradu. Promovisao je ne samo u Tešnju nego i šire svoju Gimnaziju, ali i cijeli grad.

Predstavljene knjige Ante Zirduma

U maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje predstavljene su dvije knjige Ante Zidruma: Samo prosvjetljeni vide u tmici i Učiteljica modernog krojenja u Sarajevu 2014. O knjigama je govorila Jasmina Hanjalić doktorica medicine koja živi i radi u Sarajevu, ali i piše i objavljuje poeziju i kratke priče.

O Anti Zirduma je govorio književnik Ivica Budulica, a domaćin je bio Ivan Duvnjak inače novi predsjednik HNK Napredak Usora Podružnica Tešanj. Sa dvije pjesme i Suad Livnjak je propratio ovo književno veče.

Ante Zirdum je rođen u Poljarima kod Dervente 1956. Godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Zenici, a Pedagoški fakultet u Rijeci. Zaposlen je u Travniku, a živi u Vitezu. Objavio je 13 knjiga proze i jednu pjesama (prvu). Njegove knjige su nagrađivane, a među njima i predstavljena knjiga Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 2014, koja je dobila nagradu Fondacije za izdavaštvo FBiH za 2014. godinu.

Bio sam zadovoljan ovom književnom večeri jer sam i ranije očekivao sličan kulturni sadržaj u organizaciji HNK Napredak Podružnica Tešanj.


Ivica Budulica Strikan, Ante Zidrum, dr. Jasmina Hanjalić i Ivan Duvnjak.

Novi predsjednik Napretkove podružnice u Tešnju Ivan Duvnjak je iz Bobara općina Tešanj, a rođen je 28.1.1991. godine. Gimnaziju je završio u Mješovitoj srednjoj školi Stjepan Radić iz Usore, a Pravni fakultet u Tuzli. Radi kao pripravnik u Općinskom sudu u Tešnju i pohađa magistarski studij na Pravnom fakultetu u Tuzli.


Ivan Duvnjak

Večeri starog grada Tešanj 2015

Udruženje muzičara Alkatmeri je i ove godine, pod pokroviteljstvom općine, organizovao muzičko veče ispred “Kahve” na Gornjopj čaršiji pod nazivom Večeri starog grada Tešanj
2015. Pored orkestra Alkatmera učestvovali su članovi Omladinskog ansambla i gosti pjevači. Zbog fudbalske utakmice sa Izraelom nisam ispratio cijeli program, ali sam zapazio opet Damira Galijaševića, Nermina Handžića, Ismeta Pašalića i dr.


Iako nisam pratio cijeli program čini mi se da bi ova manifestacija trebala postati puno sadržajnijija i efektnija.

Kickboxing cup Balkan open 2015

U organizaciji Centra borilačkih sportova (CBS) Tešanj održan je u sportskoj dvorani SRC-a sedmi po redu Kickboxing cup Balkan open 2015. Po broju učesnika do sada na najbrojnijem turniru učestvovalo je 523 takmičara iz 15 zemalja:Švedska, Danska, Austrija, Litvanija, Slovenija, Turska, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Poljska, Makedonija i Madžarska.

Takmičenju je prisustvovao i takmičarima se obratio VD predsjednik Svjetske organizacije kickboxa (WAKO) Salim Kaiči. Pored njega takmičare su pozdravili Alija Ogrić predsjednik

Kickboxing federacije Bosne i Hercegovine i načelnik općine mr. Suad Huskić koji je i otvorio takmičenje.

Dodjeljene su i plakete prije početka takmičenja, a među njima i treneru CBS Tešanj Elviru Dubravcu za 20 godina rada i postojanja ovog društva.


S lijeva Alija Ogrić, dobitnici priznanja plaketa:Salim Kaiči, mr. Suad Huskić, Dušan Kilibarda trener reprezentacije Srbije, Vladimir Siter predsjednik Kickbox saveza Slovenije, Aleksandra Nedelkovska predsjednica Kickbox saveza Makedonije, Zoran Civvara generalni sekretar kickbox saveza Hrvatske i Elvir Dubrovac trener CBS Tešanj

Takmičenje se odvijalo u ženskoj i muškoj konkurenciji u više kategorija:djeca, mlađi kadeti, stariji kadeti, juniori, seniori i veterani.

Na takmičenju je pored ekipe CBS Tešanj učestvovala je i ekipa KBS Borac iz Jelaha.

Naši takmičari su bili uspješni i osvojili su dosta medalja. Među nosiocima zlatnih medalja su dobro poznati sportisti u kick boxu Jasmina Merdić CBS Tešanj, sportistkinja godine za 2014. godinu koja je osvojila zlatna medalju i Dženan Alibalić KBS Borac sportista godine za 2014. godinu koji je osvojio(zlatnu i srebrenu).

Članovi KBS Jelah koji su osvojili medalje:

Nirmana Brkić (zlatnu, srebrenu i pehar najbolje takmičarke u kategoriji), Hasan Huseinbašić (dvije zlatne), Edita Brkić dvije zlatne, Bilal Isić (zlatnu), Hazim Unkić bronzanu i Ahmed Ćeman bronzanu. Trener ekipe je Husein Alibalić.


Članovi KBS Borac Jelah dobitnici medalja sa trenerom

Dobitnici medalja CBS Tešanj:Nerdin Fejzović (zlatna), Hajrudin Čamdžić (srebrenu) i Džejlana Piro (srebrenu)


Jasmina Merdić lijevo u duelu sa Milicom Vučić iz Niša

Scenografija dvorane je bila zaista impresivna. Pet borilišta od kojih je jedan ring, uniformisani lakei pred stolom za zvaničnike i goste. Organizacija je bila dobra i sve je funkcioniralo bez problema.

Gledaoci su uglavnom bili takmičari i oni koji su došli sa njima. Nisam primjetio zapaženu grupu domaćih gledalaca.


Pogled na dvoranu u vrijem takmičenja


Zvanična lica tokom intoniranja himne, prvi s lijeva je Vadim Zalem predsjednik Kick box saveza Litvanije, a treći s desna je Džavid Aličić

Promocija knjige Rječnik tešanjskog kraja u Usori

Knjiga Kemala Ljevakovića Rječnik tešanjskog kraja izašla je u izdanju Opće biblioteke nešto više od godinu dana. Promocija je tada održana u Općoj biblioteci. U okviru XXV dana
hrvatske kulture Usora, a u organizaciji HKD Napredak Usora, održana je promocija i u Srednjoj mješovitoj školi Stjepan Radić. Promotori su bili Ramiz Brkić i mr.Esmir Bašić. Moderator je bio Franjo Brati, predsjednik HKD Napredak.


S lijeva: mr. Esmir Bašić, Ramiz Brkić, Kemal Ljevaković i Franjo Bratić

Stare fotografije


Nekadašnji tešanjski trgovci

Stoje s lijeva:Nadira Mujagić, Husein Salkanović, Husein Džinalić, Emina Šišić, Smail Prnjavorac, Mehmed Ćeman, Slavko Banović, Adem Hodžić, Aziz Terzić, Amira Hujdur, Sabina Mešić, Salko Roša, Džinalić Nisveta, Ljubica (?), Janko Janjić, NN

Sjede:Zijad Hasanić, Pero Kerić, NN, Omer Mahmutefendić, Halid Galijašević, NN, Alija Mandžukić, Fadil Abduzaimović, Adsem Samić i Ibrahim Braković.

(Fotografija iz albuma Adema Šišića)

Sa table na Gornjoj čaršiji



O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *