Nova investicija

Načelnik Općine Tešnja Suad Huskić i izvršni direktor AS GROUP Armin Hrvić potpisali su danas ugovor o prodaji zemljišta na kojem će ova kompanija iz Tešnja graditi otkupnu stanicu sa hladnjačom za voće, povrće, šumske plodove i ljekobilje.

 

“Visina ukupne investicije je 1 milion KM. Stanica je namijenjena za otkup voća i povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja, sa ukupnim kapacitetom hladnjače od 800 tona. Plan je da otkupna stanica počne sa radom najkasnije na proljeće, pred početak iduće otkupne sezone. Ova investicija sastavni je dio ranije najavljenih proširenja kapaciteta AS GROUP u oblasti otkupa voća i povrća, sa fokusom na maline. Uz postojeću hladnjaču kapaciteta 1.000 tona prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo koja posluje u okviru AS GROUP, izgradnjom nove hladnjače u Tešnju proširit ćemo naš trenutni kapacitet za 80%”, kazao je tim povodom Armin Hrvić, izvršni direktor AS GROUP.

 

U Razvojnoj strategiji Općine koja je usvojena u aprilu 2013. godine kao jedan od planiranih ciljeva bio je izgradnja moderne stanice za otkup poljoprivrednih proizvoda. Izgradnja je bila predviđena ove godine, a umjesto iz budžetskih sredstava bit će realizirana direktnom investicijom AS GROUP.

 

“Dosadašnja saradnja sa AS GROUP je vrlo uspješna, i doprinos je razvoju Općine u različitim područjima. AS GROUP je trenutno najveći poslodavac na prostoru Općine sa oko 700 zaposlenih u njenim članicama (AS d.o.o., Napredak d.d., i Oaza d.o.o.). Ovaj projekat će povećati broj direktno zaposlenih, te pomoći razvoju  poljoprivredne djelatnosti na području Općine. Na taj način će se povećati i broj indirektno zaposlenih, čime se ujedno povećava standard življenja kod onih kod kojih je poljoprivreda dodatna djelatnost.

 

U Općini Tešanj od 2006. godine funkcioniše sistem poticaja poljoprivrednoj proizvodnji. Od tada, isplata poticaja nijednom nije kasnila, i to na načina da je isplata za tekuću godinu uvijek u toku kalendarske godine.

“U zadnje dvije godine u poticaje i razvoj poljoprivredne proizvodnje Općina je izdvojila oko 1 milion KM, vlastitih i donatorskih sredstva. Iako smo teritorijalno mala Općina sa usitnjenim posjedima, imamo registrovanih 1.510 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupno 2531. članom koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Krajem prošle i početkom ove godine podignuto je oko 60 novih nasada malina. U snažnom porastu su nam i tov pilića, proizvodnja povrća za otkup, proizvodnja mlijeka, te naročito proizvodnja voća za otkup. Ovaj kraj je tradicionalno čuven po izvanrednom voću, i još boljem, na daleko poznatom, “tešanjskom pekmezu” od kojeg u budućnosti imamo namjeru napraviti geografski zaštićen brand. Tako da je i nova otkupna stanica strateški doprinos daljem razvoju poljoprivrede Općine Tešanj u cjelini”, istako je načelnik Huskić.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *